Şirketin hesabından kendi hesabınıza para aktardığınızda, şirkete borçlanmış olursunuz ve bu borcu mutlaka ödemeniz gerekir. Çektiğiniz parayı ödemek için huzur hakkını kullanabilir ya da kâr payından gelen para ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi ile beraber, şirket ortaklarının kendi şirketlerinden para çekmeleri artık tarihin tozlu sayfalarında kalmış olacak, başka bir deyişle 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu şirket ortağının şirketten para çekmesine izin vermiyor!
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Normalde şirket ortakları şirkete yaptıkları yatırımın karşılığında kâr payı (temettü) alırlar, yani bu yolla para çekişi her açıdan uygundur. Bunun dışında ortağa şirketin para ödeyebilmesinin mutlaka bir sebebinin olması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Limited şirketlerde müdürlere, tutarı genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla ücret ödenme si ve yıllık kardan pay verilmesi mümkündür.
Ortaklara cari hesaba borç kaydederek para çıkartmak
Şirket banka hesabınızdan şahsi hesabınıza para transferi. Bu şekilde para çektiğinizde şirkete borçlanıyorsunuz yani eninde sonunda aldığınız bu parayı şirkete geri ödemeniz gerekir.
Yeni çek yasasında ise gerçek kişilerin mutlaka ve sadece kendileri tarafından çek keşide edilebileceğini kabul edilmiştir. 5/3. maddeye göre “çek sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Yani market, pazar gibi günlük alışverişlerde de bu sitem ile ödeme yapılabilecek. Sistem sadece kişiden kişiye olanlarda değil, ticari ödemelerde de kullanılabilecek.
Buna göre ortaklar, ortağı olduğu şirketlerine borç para alıp verebilir; mal veya hizmet satabilirler. Her işletme gibi kurumlar da öz kaynaklarının yanı sıra yabancı kaynağa ihtiyaç duyabilirler. Finansman fazlalarını ortaklarına veya üçüncü kişilere kullandırabilirler.
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Anonim şirket kuruluşu yaptıysanız, şirketi kurmadan önce bankada sermayenizin 1/4 ü olan 12.500 TL'yi (Asgari Sermaye 50.000 TL ) bloke işlemi yaptırdığınız için aynı bankada da hesap açtırmanız da mümkün. Kuruluş sonrası blokeyi çözdürmeye gitmeniz gerektiği için, gitmişken hesap da açtırabilirsiniz.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Kural olarak özel sektörde çalışan kişinin başka bir işte çalışması veya şirket kurması İş Kanunu kapsamında belirtilen hükümlerde yasaklanmadığını görebiliriz.
Şirket ortaklarının emekliliğe başvurması için hisse devri yapmalarına gerek yoktur. Şirket ortağı hisse devri yapmadan emekli olabilir mi? Olabilir.
Ciro edilmek istenen çekin arkasına firmanın kaşesi basılır. Kaşe altına da firma yetkilisinin imzası atılır. Oluşumda başka yetkililer de var ise bu kişilerin de imzası yerleştirilebilir. Ciro edilecek bir çekte ne kadar imza olursa çek o kadar güvenilir kabul edilir.
Karşılıksız çek keşidesinin cezai müeyyidesi adli para cezasıdır ve bu para cezası ödenmediği takdirde doğrudan hapis cezasına çevrilir.
Sadece serbest yedek akçeleri ile kazançları zararlarını karşılayabilen şirketler, hissedarlarına borç para verebilirler. Şirketten borç para alan hissedarın da şirkete sermaye borcunu ödemiş olması gerekir. Yönetim kurulu üyesi hissedar ise şirkete nakit borçlanabilir, hissedar değilse borçlanamaz.
Ancak, IBAN paylaşmanın suç olduğu tek durum ise yardım adı altında bir kurumdan izin almaksızın internet veya başka kanal aracılığıyla para istendiği takdirde suç işlemiş olursunuz.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Kendi banka hesabından, başka birinin tuttur hesabına para yatırma işlemi gerçekleştiremezsin! Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK tarafından alınan karar gereği, TC Kimlik numaranın tanımlı olduğu tuttur hesabı dışında başka bir hesaba para yatıramamaktasınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri