Bilindiği gibi; hisselerinin (paylarının) tamamı veya bir kısmı halka arz edilmiş ya da halka arz edilmiş kabul edilen şirketlere “halka açık şirket” ya da “halka açık ortaklık” denir1. Yalın olarak belirtirsek; halka açık şir- ketler, payları halka satılan şirketlerdir.
Halka arz, şirketlerin hisselerini yatırımcılara satarak sermaye elde etme sürecidir. Şirketler, halka arz ile finansman ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, kurumsallaşma, marka bilinirliği, likidite ve şeffaflık gibi avantajlar elde edebilir.
Borsa İstanbul'un yaptığı araştırmaya göre halka açıklık oranının yüksek olması, şirket paylarında likiditenin artışa geçmesini sağlar. Oranın düşük olduğu şirketlerde ise daha fazla dalgalanma görülür.
Halka Arz; hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açması faaliyetidir. Halka arz işlemi, şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmasıdır. Şirketler farklı nedenlerle halka arz yöntemine başvurabilirler.
Türkiye'de halka arz sürecinin onaylanması, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yürütülür. Hem birinci hem de sonraki halka arzlarda şirketler Borsa İstanbul ve SPK'ya başvururlar. Başvuru sonrasında şirketin; faaliyetleri, finansal durumu, piyasa değeri gibi özellikleri incelenerek halka arza karar verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bilindiği üzere şirket türlerinden sadece anonim ortaklıklar halka açılabilir.
Limited şirketler halka arz olunamaz. Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Devlet tarafından denetime tabi tutulan ve mevzuata uygun olan şirketler halka açık şirket kapsamında değerlendirilirler. Bu vesileyle halka arz edilen şirket ise halk tarafından çeşitli paylar yoluyla alınabilir ve bu durumda da halkın katılımı temsil edilmiş olunur.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Astor Enerji Halka Arz Açıklık Oranı Ne Kadar? Astor Enerji'nin halka arz açıklık oranı 21,04%'dür. Toplamda 210 milyon adet lot dağıtılacaktır.
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Borsada listelenerek işlem gören şirket hisseleri, yatırımcılar tarafından alınır satılır hale gelir. Bu durumda hisse senedi yatırımcıları, doğrudan şirket hissedarı kabul edilir. Dolayısıyla kredibilite, prestij ve değer kazanan şirketle birlikte yatırımcı da güçlenmiş olur.
En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. SDTTR'yi, yüzde 1.060,80'lik getiri ile Astor Enerji takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 991'lik getiri ile Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret yer aldı.
Halka arzda, yatırımcılar genellikle şirketin hisse senetlerini ilk kez satın alırlar. Ana paranın kaybedilip kaybedilmeyeceği, bir dizi faktöre bağlıdır ve bu durum her yatırımcı için farklılık gösterebilir.
Bu süreçte şirket, belirli bir oranda hisse senedini arz ederek, halka açık bir şirket haline gelir. Bu sayede, şirket büyüme hedeflerine doğru daha hızlı yürüyebilir, işletme sermayesini artırabilir, daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir ve kamuoyundaki bilinirliğine katkı sağlayabilir.
Bir şirket, hisselerini birden fazla kez halka arz edebilir. Şirketlerin “halka açık” bir şirket olabilmesi için hisse senetlerini ilk defa halka arz etmesine “İlk Halka Arz” veya “Initial Public Offering” adı verilir.
Şirket paylarının halka arzında, halk şirkete ortak olmaktadır. Dolayısıyla payların halka arzı suretiyle temin edilen fonların geri ödenmesi söz konusu olmamaktadır. Halk, şirketin ortağı haline geldiğinden, şirketin (varsa) kârından pay aldığı gibi zararına da ortak olmaktadır.
Halka açık olmayan şirketler genellikle tek bir kişi veya aile gibi küçük, sıkı sıkıya bağlı bir grup tarafından işletilmektedir ve 30'dan fazla hissedarı olamaz. Delaware halka açık olmayan şirketler (Close Corporation), sıklıkla yanlış anlaşılan bir işletme türüdür.
Yatırımcılar şirketin hisse senedi fiyatını ve performansını izlemek isteyebilir. Ancak halka arz edilen hisse senetlerinin de avantajları vardır. Yatırımcılar şirketin büyüme potansiyelini göz önünde bulundurarak hisseleri değerlendirebilir ve halka arz, şirketin imajını iyileştirerek daha fazla yatırımcı çekebilir.
TTK'da anonim ortaklıklara ilişkin düzenlemelerde, halka açık anonim or- taklık yapısı da dikkate alınmış; bazı maddelerde özel hükümler öngörülerek, bazı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) hükümleri saklı tutularak, halka açık anonim ortaklıklar, TTK'nın kapsamına alınmıştır.
Halka arz ile birlikte artan bilgilendirme, raporlama ve denetim gibi zorunluluklar sonucu şirketlerin kurumsallaşma süreçleri de hızlanıyor ve yönetsel disiplin artıyor. Öte yandan halka arzın şirket kurucuları ya da ortakları açısından da birtakım faydaları da oluyor.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Netice itibariyle, uygulamada bilinenin aksine, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri