Ömür: Bir radyatörün ömrü kullanılan malzemeye göre değişir. En uzun ömürlü radyatörler döküm radyatörlerdir. Panel radyatörlerin ömürleri 15 ila 20 yıl olup, alüminyumlarda ise değişkendir.
Kullanım ömrü:
Ortalama 20 yıl olarak değerlendirilebilecek kullanım ömrü; panel radyatörlere göre yüksek, kullanım ömrü 50 yıla yaklaşan döküm radyatörlere göre düşüktür.
Döküm radyatörler 50 yıl kadar kullanılabilirken, panel radyatörlerin kullanım ömrü 15-20 senedir. Alüminyum radyatörlerin ise diğer radyatörlere göre su hacmi en azdır, en fazla ısıtma yüzeyi gereksinimi alüminyum radyatörlerde görülmektedir.
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Petek ve tesisatın kaliteli ısı vermesi ve kullanım ömrünün uzaması için her iki yıl da bir mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Buradasınız: TETRAD® ALÜMİNYUM RADYATÖR > Blog > Faydalı Bilgiler > PETEKLERİN İÇİNDEKİ SİYAH SU NEDİR? Kısaca bu kirli sudur. Diğer adıyla manyetit adı verilir. Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir.
Kış mevsimi öncesi kombi ve baca temizliği kadar kalorifer peteklerinin bakımı da önemli. Zamanında yapılan temizlik yakıtta yüzde 30, ısınmada ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Soğuk hava kendini hissettirmeye; kalorifer ve kombiler de yanmaya başladı. Yakıt tasarrufunda kalorifer peteklerinin bakımı oldukça önemli.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Radyatör Sıvısı (Antifriz) Renk Değişikliği
Aracınızdaki soğutma sıvısının rahatça akıp soğutma işlevini gerçekleştirebilmesi için herhangi bir tıkanmanın olmaması gerekir. Radyatörde tıkanma oluşmuş ise radyatör sıvısının rengini paslı bir yağ rengine dönüştürecektir.
Çökmüş olan bu birikintiden ötürü tıkanan borular, peteklerin yeteri kadar ısınmamasına ve bununla beraber ısıyı yaymamasına neden olur. Eğer kalorifer petekleri bu kirlerden ve birikintilerden arındırılıp temizlenmezse, evdeki uygun ısı elde edilemez.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Isınmış kalorifer peteklerinin üzerine limon, portakal veya mandalina kabukları koyarsanız evin içindeki kötü kokuyu yok edebilirsiniz. Aynı zamanda evin çok güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ferah bir koku yayıldığından günün yorgunluğu ve stres için de gevşetici bir görev görür.
Kalorifer peteğini banyo küvetine taşıyın. Eğer petekten kirli su akıyorsa çevresine havlu sarın. Petek çok ağırsa tek başınıza kaldırmayın. Vanalara hortum geçirerek kalorifer peteğinin içini temiz suyla yıkayın.
“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Hava biriken kalorifer kendini hemen belli eder. Eğer kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk ise, o zaman kalorifer havasının alınma vakti gelmiş demektir. Hava alma işlemini kaloriferler çok ısınmadan yapmanız yanma ihtimalini azaltır çünkü hava çıkışı sırasında sıcak su çıkışı da olabilir.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun.
Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Hiç bişey olmaz, isterseniz bütün petekleri kapatın gene devirdaim olur motor çalışmaya devam eder, ama sadece borunun içindeki su ısınır.
Tıkanmalarda hem verimli ısı elde edemezsiniz hem de yüksek fatura ödemek zorunda kalırsınız. Tıkanıklığı fark edemezseniz daha iyi ısınabilmek için kombinin derecesi yükseltir ve yüksek fatura ödemenize sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri