Ad. Kelimenin doğru yazılışı "Sirküler" olmakla birlikte, kökeni Fransızca circulaire kelimesinden gelmektedir.
noterden alınan,bir şirketin üst mercilerinin imzalarını taşıyan,o firmadan alınan herhangi bir belgenin üzerindeki imza ve damgaların gerçekliğini kanıtlayan belgedir. halk dilinde sirkü,sürgü vb şekilde anılır.
Her türlü resmi işlem için bir şirketteki yetkili kişi veya kişilere ait imza örneklerinin bulunduğu belgeye imza sirküsü denir. Resmi belge niteliği taşıyan imza sirküsü, vize başvurularında da kullanılmaktadır.
İmza Beyannamesi, sirkülerden farklı olarak gerçek kişinin -her hangi bir kurumdan bağımsız- şahsi imzasına resmiyet kazandırmak amacıyla noterden belirli bir ücret karşılığında alabileceği belgedir. Alınması sonucunda kişi, şahsi ve ticari faaliyetlerinde kimliğini kanıtlayabilir hale gelir.
3Resmi işlerde pek çok kişinin karşısına çıkan imza sirküsü, özellikle sahte imza kullanımı ve belge sahteciliğine karşı önlem almayı sağlar. Ticari faaliyetlerde, şirketi temsil eden kişilerin imza örneklerinin bulunduğu noter onaylı resmi evraklar kullanılır. Bu belgelere imza sirküsü adı verilir.
İlgili 38 soru bulundu
Saklama süresini uzatmak için kavanozu zeytinyağı ile doldurabilir veya topları dondurabilirsiniz. Küflensin isterseniz yine tek tek saman kağıtlara sararak oda sıcaklığında on gün kadar bekletebilirsiniz. Küflü peynirleri buzdolabında saklayıp küflerini temizleyerek tüketebilirsiniz.
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir. Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir.
Bir kuruluş adına yürütülen tüm resmi işlemlerde ya da ticari sözleşmelerde, yetkili kişilerce atılan imzaların kayıt altına alındığı imza sirküsü; olası sahte girişimlere karşı oluşabilecek sorunların çözümü için en önemli belge niteliğini taşımaktadır.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
İmza sirküsü sayesinde imza yetkisi olan kişiler güvence altına alınır. Yetkisi olmayan kişilerin firma adına sahte imza atması engellenir. Firma adına izinsiz ticari faaliyetlerin yapılmasına engel olur. Evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarının önüne geçilir.
İmza sirküleri belgesi tüzel kişilere verilir. Tüzel kişi hukuki olarak çok sayıda kişinin mal varlığından doğan ve tek bir kişi olarak kabul edilen kişiye verilen isimdir. Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir.
İmza sirküsü şirket adına yetkili olan ve sorumlu olan kişiler tarafından noterden alınmaktadır. İmza sirküleri noter tarafından hazırlanan bir belge ile alınmaktadır. Bu belgede ilgili kişilerin; işletme adı, unvan, yetkileri, imza örnekleri, adres, ticari sicil numarası yer almaktadır.
İlgili yetkinin ilan olduğu Ticaret Sicil Gazetesi ile herhangi bir noterlikten yeniden imza sirküsü çıkartabilir. Noteri, tarihi ve yevmiye numarası zikredilerek, önceki imza sirkülerinin kaybedildiği için geçersiz kılınarak, yeni imza sirküleri çıkarılmasına dair YK. kararı alınıp, bu karar tescil ve ilan edilebilir.
Başka bir ifade ile, bu belge aynı zamanda yetkili kişinin yetki sınırlarını ve süresini gösterir. İmza sirküleri, resmi belge niteliğindedir. Herhangi bir ticari işlemde imzanın ve sözleşmenin kabulünün hukuki dayanağını oluşturur.
Yetkili kişinin görev süresinin bitmesi ile birlikte geçerlilik süresi de sona ermektedir. Ayrıca, her imza sirküsü en fazla 3 yıl geçerlidir. Bu 3 yılın sonunda çalışanlar görevde olsa bile sirkünün yenilenmesi gerekmektedir.
İmza sirküsü geçerlilik süresi ne kadardır? Noter tarafından onaylı bir imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
Kelimenin doğru yazılışı "Sirküler" olmakla birlikte, kökeni Fransızca circulaire kelimesinden gelmektedir. TDK Sözlüğünde bulunan anlamları aşağıdaki gibidir. 1. isim Genelge. 2. isim Duyurum.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Sürk peynirini poğaça, börek, çörek gibi hamur işlerinize ekleyerek yaptığınız hamur işlerinin lezzetini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda eşsiz baharat ve süt aromasına sahip sürk peynirini makarna soslarında da kullanabilirsiniz.
Arapça "çökelek" anlamına da gelen “sürk” taze olarak genellikle kahvaltıda tüketilir. Ülkemizde çökelek (ekşitilmiş süttün veya ayranın ısıtılmasıyla elde edilen pıhtı) veya lor (peynir altı suyunun ısıtılması ile edilen pıhtı) kullanılarak üretilen bir dizi peynir bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri