Şırnak'ta verim alınamayan ve yüzde 75 devlet desteğiyle aşılama yapılan 21 bir 879 fıstık ve ceviz ağacı üreticiye umut oldu.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
Şırnak, Silopi ilçesinde 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanının 60 bin dekara, rekoltenin 20 bin tona çıkmasıyla 2020'de Türkiye'deki yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına girmişti, 2021'de de gerçekleştirdiği üretim ile üçüncü oldu.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
İlgili 42 soru bulundu
Şırnak halkı Kürt mü? Şırnak ili çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bir ildir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Kürtler çoğunluktadır. Kürt nüfusunun oranı en az yüzde 85 civarıdır.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Irak sınırında yer alan ve devlet desteğiyle kurulan 250 dönüm alanda zeytin hasadı başladı.
Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
Kırşehir'in Kaman ilçesinde emekli bir memur, 13 yıl önce ektiği Antep fıstığı çekirdeğinden ilk ürünü aldı. Antep fıstığının İç Anadolu iklim koşullarında yetişip yetişmeyeceğini denemek isteyen emekli memur Menderes Atay, 13 yıl önce saksıya Antep fıstığı çekirdeği ekti.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur. Fıstık ağacı susuz yetişir ama belli bir yıllık yağışı vardır.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Silopi ilçesinin Buğdaylı köyünde düzenlenen şenliğe katılan Şırnak Valisi Osman Bilgin, traktöre binerek yer fıstığı hasadı yaptı. Şenlikte konuşan Vali Bilgin, Şırnak'ın, Türkiye'nin 3'üncü fıstık üretim üssü haline geldiğini söyledi.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Antep fıstığının bölge iklimine adapte olmuş bir bitki türü olduğunu dile getiren Nevzat Aslan, şu bilgileri verdi: "Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu Hadim ilçesinin Akdeniz iklimine yakın hava şartlarının yaşandığı Yağcı Mahallesi'nde yetiştirilen Antep fıstığı, kalitesi ve verimiyle Gaziantep'ten alıcı buldu.
Türkiye'de yoğun olarak Gaziantep ve çevresinde yetiştirilen ve adını da bu ilden alan Antep fıstığı, Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde de önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Zeytinin anavatanı, Batı Asya yani Anadolu'dur. Zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı ve ürününden ilk yararlanılan yer Akdeniz ülkeleri olmuş, tüm Akdeniz Bölgesi boyunca hızla yayılmıştır. Bu hususlar arkeolojik kazılarla kanıtlanmıştır.
Son 1 yılda yoğun bir şekilde orman kesimleri devam etmektedir, Ağırlıklı olarak Şırnak ilinin merkez kısmının yüksek yerlerinde ve Şırnak-Siirt arasındaki dağlık bölgelerde orman ağaç kesimleri yapılmaktadır.
Zeytin ağaçları sıcak bir iklime sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle soğuk iklime sahip olan bölgelerde zeytin ağaçları yetişemez. Ayrıca toprak çeşitliliği zeytin ağacı için önemli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri