Yoğun alkol tüketimi akut veya kronik karaciğer hastalığı nedenidir. Hepatit: Hepatit A, Hepatit B ve C virüsleri karaciğere yerleşerek enfeksiyona neden olur. Hepatit A virüsü hasta kişilerden dışkı yolu ile çevreye yayılarak, kirli su ve ellerle ağız yolu ile bulaşır. Korunmada tuvalet ve el temizliği çok önemlidir.
Siroz Hastalığı Bulaşıcı mıdır? Hepatit hastalıklarının da neden olabileceği bu hastalık durumlarında kişiden kişiye bulaşabilen durum hepatit hastalığıdır. Hepatit hastalıklarının bulaşması ile diğer kişilerde hastalık görülebilir. Ancak bu hastalık tek başına bir bulaşıcılık taşımamaktadır.
Sirozun bilinen en yaygın sebebi kronik alkol kullanımıdır. Aşırı alkol kullanımının haricinde en önemli siroz nedenlerinden bir tanesi de Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik viral hepatitlerdir.
Siroz, hepatit ve kronik alkolizm gibi birçok karaciğer hastalığının sebebiyet verdiği karaciğerde ileri derecede hasar oluşumuna denir. Karaciğerde aşırı alkol tüketimi gibi nedenlerle yara dokusu oluşabilir.
Karaciğer sirozu; sağlıklı karaciğer dokusunun skar dokusu ile değiştirildiği, yavaş gelişen, karaciğerin işlevsel ve yapısal bütünlüğünün kaybolmasına neden olan kronik bir hastalıktır.
İlgili 41 soru bulundu
Kompanse sirozlu hastalarda ortalama yaşam yaklaşık 9-12 yıl arasında değişmektedir. Dekompanse siroz ise, gözle görülür belirtileriniz olduğu ve kötüleşen bir tabloyu işaret eder. Doktorunuz durumunuzu geçmişinize, fiziksel ve laboratuvar bulgularınıza göre belirleyecektir.
Siroz kesinlikle kanser değildir.
Ancak sirozun ilerleyen döneminde kanserin artmış bir riski söz konusu her sirozda hastada görülmemekle beraber siroz hastalarının bir kısmında karaciğer kanseri görülebilir.
Bu testler Alanin Aminotransferaz yani ALT ve Aspartat Aminotransferaz – AST'dir. ALT testi karaciğerdeki hasarı incelemek ve karaciğer hastalıklarını teşhis etmek adına kullanılır. AST testi ise siroz, hepatit ve karaciğer hasarı gibi sorunların teşhisinde kullanılır.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği siroz belirtisi olarak ortaya çıkar.
Karaciğer nakli veya tıbbi adıyla karaciğer transplantasyonu, kadavradan veya canlı bir vericiden gerçekleştirilebilir. Karaciğer transplantasyonlarının büyük bir kısmı siroz hastalığı nedeniyle uygulanır. Doğru zamanda, başarılı bir operasyon ile karaciğer nakli gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir.
Doğuştan gelen karaciğer hastalıkları: Bazı çocuklar, doğumdan itibaren karaciğerle ilgili genetik veya metabolik bozukluklar nedeniyle siroz geliştirebilir. Örnek olarak, Alfa-1 antitripsin eksikliği, Wilson hastalığı, otoimmün hepatit gibi durumlar verilebilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Sigara kullanıyorum sirozu etkiler mi? Sigaranın etkilemediği hiç bir şey yok. Sigara vücutta her şeye zararlı olduğu için karaciğer hastaları içinde oldukça zararlıdır.
Karaciğer sirozun ileri evrelerinde karaciğer vücuttaki toksinleri uzaklaştıramaz. Bu nedenle oluşan bilinç bozukluğu hastayı komaya sokabilecek derecede şiddetli (hepatik koma) olabilir. Hepatik koma durumunda hasta hastaneye yatırılarak takip ve tedavi edilmelidir.
7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur. Gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak arası su tüketmek gerekmektedir. Böbrek sağlığı açısından da önem taşıyan su vücudun her zaman nemli olmasına destek olur.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Hızlı kilo vermek, uzun süre aç kalmak ve sağlıksız diyetler. Hepsi karaciğer yağlanmasını artırıyor.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Siroz evreleri ilerledikçe karaciğerdeki skar dokusu oranı artar. Karaciğer; besinleri işleme, hormon üretme, ilaç ve toksinleri vücuttan uzaklaştırma gibi becerilerini kaybeder. Ayrıca karaciğer tarafından salgılanan protein ve enzimlerin üretimi de azalır. Sirozun geri dönüşü yoktur, skar dokular iyileştirilemez.
Siroz; Karaciğer kanserinin oluşumunda en etkili risk faktörlerinin başında gelir. İlerleyici ve geri döndürülemez bir durum olan siroz karaciğerde yara dokusunun oluşmasına neden olur ve sonrasında da kanser gelişme açısından riski artırır.
Operasyondan sonra, donör 7 - 10 gün süreyle hastanede kalınması gerekir. Evde ilave 3-4 hafta dinlenme süresi gerekmektedir. Dinlenme/nekahet süresinden sonra, donör (verici) normal faaliyetlerine (ağır fiziksel egzersiz dışında) devam edebilir ve ameliyattan 6 hafta sonra işe dönebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri