Doğruluk ise bilginin nesnesine uygunluğudur. Yani bir görüş belirtilir (bir önerme sunulur) ve belirtilen görüş ya yanlış ya da doğrudur. Burdaki önemli nokta şudur: Gerçekliğe doğru veya yanlış sorusu sorulamaz. Örneğin "kapı" dediğimde bu gerçekliktir ve buna doğru mu, yanlış mı?
Yine de genel bir tanımlama yapılacak olursa, Doğruluk ya da Hakikat, gerçek'ten ya da gerçeklik'ten ayrı olarak belli bir gerçekliğin düşünsel ya da zihinsel olarak temsil edilmesi ve temsilin gerçeklige uygun olması halidir diyebiliriz.
İnsanın söz, davranış ve niyet bakımından dürüst ve iyilikten yana olması doğruluk kavramıyla ifade edilir. Felsefi bir kavram olarak doğruluk "bir önerme, inanç, düşünce ya da kanaatin bazı ölçütlere göre sahip olduğu doğru olma özelliği" şeklinde tanımlanır.
İnsanın söz, davranış ve niyet bakımından dürüst ve iyilikten yana olması doğruluk kavramıyla ifade edilir. Felsefi bir kavram olarak doğruluk “bir önerme, inanç, düşünce ya da kanaatin bazı ölçütlere göre sahip olduğu doğru olma özelliği” şeklinde tanımlanır.
Felsefede doğruluk, kuramların ve önermelerin bir niteliğidir. Bilginin nesneye olan uygunluğu için doğruluk denir. Bir şeyin doğru olması için o bilginin gerçeğe uygun olması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır. İçinde bulunulan durum için en iyi ve geçerli olabilecek kararı alabilmektir. Başkasının hakkına saygı duymak, açık ve samimi olmak, başkalarını aldatmamak, adil olmaktır. Sağduyudan ayrılmadan bir yol izlemektir.
Dürüstlük, sadâkat, istikamet, hidâyet gibi kelimelerle izah edilen doğruluk, Allah'ın emrine ve koyduğu kurallara uygun bir yol izlemek ve insanların haklarına riâyet etmek demektir. İman eden ve inancını hayata geçiren doğru insan, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in güzel ahlâkını örnek alır.
DOĞRU OLMAK; DÜRÜST OLMAK, SAYGILI OLMAK, YALAN SÖYLEMEMEK DEMEKTİR.
Doğruluk, her yerde ve her durumda doğru olma hali, doğru olana yakışır şekilde davranmaktır. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır. İçinde bulunulan durum için en iyi ve geçerli olabilecek kararı alabilmektir.
İkili sınıflandırmada doğruluk ve kesinlik
Yani, doğruluk, doğru sonuçların (hem doğru pozitifler ve doğru negatifleri) genel popülasyona oranıdır. Testin bir parametresidir. Buna karşın, kesinlik, gerçek pozitiflerin tüm pozitif sonuçlara (hem gerçek pozitif hem sahte pozitifler) oranı olarak tanımlanır.
Veya bu kavramlar gerçekten insanların bize öğrettikleri gibi kavramlar mı? Öncelikle doğru ve yanlış kavramları sözlük anlamları itibari ile ” Akla, mantığa, gerçeğe veya kurala uygun veya gerçek, hakikat “, yanlış ise ” Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymayan, aykırı olan, hatalı “.
Doğru-Gerçek bir tanedir.
Platon düşüncesinde adalet/doğruluk, herkesin kendi işini düzgün bir biçimde yaptığı, bir başkasının işine karışmadığı ideal bir poliste tecelli etmektedir. Bir devletin adil olabilmesinin teminatı, herkesin kendi üzerine düşen işi doğru yapmasını mümkün kılacak kararlar alarak kenti yönetecek olan, filozof kraldır.
Doğruluk, her yerde ve her durumda doğru olma hali, doğru olana yakışır şekilde davranmaktır. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır. İçinde bulunulan durum için en iyi ve geçerli olabilecek kararı alabilmektir.
"Felsefede doğruluk", gerçekliğin bir bilgi durumunu işaret ettiği anlarda ortaya çıkmaktadır. Bir bilginin doğruluğundan bahsetmek için o bilginin bir gerçeklikten ortaya çıkmış olması gerekir.
“Doğruluk ölçütü sorunu, bir ifadenin doğru olduğunun nasıl ortaya konulabileceği, gösterilebileceği ya da kanıtlanabileceği sorunudur.”10 Bir başka deyişle de uygunluk kuramı bağlamında, önerme ile önermenin hakkında olduğu nesne arasındaki ilişkinin nasıl denetlenebileceği sorunudur.
Doğruluk nedir? Bu soruyu kendi aklınıza dayanarak; “yanlış olmayan” şeklinde cevaplayabilirsiniz. Peki yanlış nedir? diye sorulsa: aynı akıl, “Yanlış, gerçeklikle uyuşmayandır.” şeklinde felsefi bir cevap verebilir.
Mantıkta ve matematikte, bir doğruluk değeri ya da mantıksal değer, bir önermenin doğruluk ile ilişkisini belirleyen bir değerdir.
Doğruluk (Accuracy): Bir fiziksel özelliğin ölçümünde gerçek değer ile cihazın gösterdiği değer arasındaki farktır. Kesinlik veya Hassasiyet (Precision): Bir ölçme aletinin aynı bir fiziksel büyüklüğe ait tekrarlanan çeşitli ölçümler esnasında aynı değeri verebilme özelliğidir.
Zihin kullanmak denilince düşünme eylemi ilk akla gelen yetenektir. Zihnin başka yetenekleri olsa da düşünmek baskın olanıdır. Çoğu zaman zihin eylemleri denilince düşünme kastedilir veya anlaşılır. Bilinç, irade, hafıza, sezgi gibi düşünme ile bağlantılı özellikler de zihin eylemleridir aslında.
Doğrulanmış Cevap. Duygu ve düşünceler gelir. Çünkü duygular ve düşünceler yanlız insana aittir.
Daha geniş açıklamak gerekirse dünya denince akla dünyadaki katmanlar, hayvanlar, insanlar, çeşitli doğal yapıtların oluşumu, volkanik dağlar, müzeler, ekolojik ve biyolojik olaylar akla gelmektedir.
Doğru olma hâli, dürüstlük, sıdk, sadâkat, istikamet, hak, birr, hidâyet anlamına gelen itikadî ve ahlâkî bir kavram. Allah'ın emrine ve kanunlarına uygun bir yol izlemek ve insanların haklarına riâyet etmek demektir.
Bir şeyin objektif gerçekliği hak, bunun aslına uygun biçimde anlatılması sıdk kavramıyla ifade edilir. Hak doğrunun nesnel yanı, sıdk ise sözün nesnel doğruya uygunluğudur. Sıdk ayrıca “sözün hem objektif gerçeğe hem de sözü söyleyenin zihnindeki bilgiye uygunluğu” şeklinde tanımlanır.
Doğru kelimesinin eş anlamlısı dürüst, gerçek, hakikat kelimeleridir. Bu kelimeler doğru kelimesinin en sık kullanılan eş anlamlılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri