Bu tür farlar geniş ve düzgün yayılan, kısa mesafeli ışık üretirler. Ayrıca sis farlarında sarı ya da beyaz renkli ampullerin kullanılması da yüzey aydınlatması için daha iyi sonuç verir. Ancak sis farları olumsuz hava şartlarında ve gerekli koşullarda kullanılmalıdır.
Kısa hüzmeli farlarınızı ve ön sis farlarınızı yakınız. Siste araç kullanırken yapılan yanlışlardan biri, uzun huzmeli farların yakılmasıdır. Uzun huzmeli farlar yakıldığında öndeki sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelecek ve görüşü engelleyecektir.
Sis farının kullanımı için araç içerisinde işaretli kol veya düğmeler bulunur. Bu kol ve düğmeleri öğrenip sis farı işareti ile ilgili soru işaretlerini gidermekte fayda var. Sola dönük sarı renkte far işaretinin önünde bulunan üç yatay çizgiyi dikey kesen oval bir çizgi ön sis farının açık olduğu anlamına gelir.
Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir" denildi. SİS FARLARI SARI YAPILIR MI? Öte yandan uzmanlar sis farının yasaklanmasının sebebini şöyle açıkladı: "Sis farları, adı üzerinde sisli havalarda görüşü arttırması maksadıyla kullanılmaktadır.
Arka sis farı ön sis farı açılmadan açılmıyor. Hangi sis farının açık olduğunu gösterge panelinden görebilirsiniz. Son olarak sis farları yalnızca park veya kısa farların açık olduğu durumlarda açılabiliyor. Kısa fardan uzun fara geçtiğinizde sis farlarının kapanacağını bilmenizde fayda var.
İlgili 20 soru bulundu
Görüş mesafesinin 10 metrenin altına düştüğü yoğun yağmur, kar ve sisli havalarda sis farları kullanılabilir. Ancak hafif sis, yağmur ve görüşe engel vermeyen kar atıştırmalarında kullanımı yasaktır. Sis farı yoğun sisli hava koşullarında kullanılmalı.
H11: Genelde sis farlarında kullanılır.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz. Sis farlarını kullanmanın asıl amacı yol yüzeyini aydınlatmaktır.
Gece sürüşlerinde, gündüz sürüşüne göre farklı ve ters olarak, orta çizgiye yakın olmalısınız. Karşılaşmalarda ise sürme şeridinizi ortalamalı ancak olabildiğince yavaşlamalı, kısa farlarınızı yakmalısınız. Gece yolculuğunda uzun farları yakmak iyi görmemizi sağlar, ancak karşıdan gelenleri çok rahatsız eder.
Sis Farı Ne Renk Olmalı? Sis farlarının sarı ila turuncu renk arasında bir renkte olması önemlidir. Beyaz olarak da kullanılan sis farlarının, karşıdan gelen araç sürücüsünü rahatsız ettiği ve yağmurun parlamasına sebep olarak yeterli görüş açısı sağlamadığı için kullanılması önerilmez.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması”. Yukarıdaki kanun kapsamında belirlenen sınırlar içerisinde sis farı kullanılmaz ise 436 tl para cezasına maruz kalınabilir. Bu sebeple sis farı sadece gerekli hallerde kullanılmalıdır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Sis farı dediğiniz şey etrafi ve yeri aydinlatan bir ampül, yani 120 derecelik ve 100m alani farlariniz aydinlatiyor ise sis fari 30-40m lik alani ve 160 derecelik alani aydinlatiyor. Daha kısa ve geniş alani yani, goz almasi da orijinal ise olanaksiz.
Kullanıcılar “Yağmurlu havada sis farı açılır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Karayolları Trafik Kanununa göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşulları dışında sis farı açan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak yağışın yoğun olduğu durumlarda sis farı açılabilmektedir.
Araçlara led far taktırılması, yeni bir far eğer araca uygun şekilde takılırsa herhangi bir yasak olma durumu yoktur.
Ön sis farlarının amacı görülmek değil görmek, arka sis farlarının amacı görülmektir. Sis farı sisli havada görmek için değil görülmek içindir. aslında zor ve ekstra durumlar için tasarlanmış bir far.
TÜVTÜRK Araç Muayenede Sis Lambasından Ağır Kusur Olarak Bıraktılar.
Yani LED Xenon H4 uzun kısa olmak üzere çift aydınlatmadır.
H4 mü yoksa H7 mi: Hangisi daha iyi? İki ampul birlikte devreye girdiğinden, H7 sistemlerde ışık verimi H4 sistemlere göre daha yüksektir.
TÜVTÜRK'ün Gönderisi
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri