Şiş kebabı, Adana Kebabı ile birlikte özellikle Güney illerinde gündelik hayatın gıda hızlı tüketim maddesi haline gelmiştir. Bugün başta Adana,Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş,Malatya illerinde bir hızlı tüketim yemeğidir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Ortaklar Çöp Şiş
Kamışların ucuna koyun kuyruk yağı takılır. Kamışa et ve kuyruk yağının dışında sebze vb. bir malzeme eklenmez. Ortaklar Çöp Şiş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
İzmir'den Denizli-Isparta-Afyon trenlerinin mutfak kültürümüze kazandırdığı lezzet çöp şiş 140 yıldır biliniyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ege usulü çöp şiş Aydın ve İzmir taraflarında çok meşhurdur.
Çöp şiş, aslında göz doyurmayan ama lezzetiyle yedikçe yedirten etin en lezzetli halini aldığı yemeklerden biri.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir.
Dönerin tarihi hakkında kesin bilgi ve belgeler olmamaklar Anadolu'da dönerle ilgili ilk bulgular 1750'li yılara dayanmaktadır. Orta Asya kökenli bir kebap türü olarak bilinen döner; Osmanlı dönemi seyahatnamelerinde 18. yy'da bahsi geçtiği görülmektedir.
Arapça kbb kökünden gelen kabāb كباب "kızartma, kızartılmış et" sözcüğünden alıntıdır.
Trenin bacasından çıkan duman uzaktan görününce, etleri çubuklara takıp dört dakika pişirmeye ve trenin yolcularına ikram etmeye başlamışlar. Böylece ortaya çöp şiş adı verilen bu lezzet çıkmış.
Ekmek ya da pidenin arasına soğan ve maydanozla kargı içinden alınıp konulan etler, genellikle koyun eti oluyordu. Koyun budunun yağsız yerinden yapılır ve şişin sonunda bu eti ızgarada pişirecek kadar küçük bir yağ parçası konurdu.
Dana çöp şiş: Dananın tranç ve kontrfile kısmından elde edilir.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Dönerin tarihçesinin hala bazı noktaları net olmamakla birlikte Dünya'da tanınması konusu ise çok daha nettir. Türklerin Almanya'ya göçü ile 1960'lı yıllarda Almanya'da tanınmaya başlanan Türk döneri, Berlin Duvarının yıkılması sonrasında ise büyük bir popülarite kazanmıştır.
Döner kebabın ilk olarak Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafın- dan, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden ya- rarlanarak kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir (Acar, 1996).
Yıllık ticaret hacmi 4 milyar euroyu aşan Almanya'daki bu gıda sektöründe 24 saat içerisinde 600 tonu aşkın et tüketiliyor. Sanılanın aksine ekmek ya da lavaş dürüm arasında tükettiğimiz döner kebap Türkiye'de değil, gurbetçi bir Türk usta tarafından Almanya'da keşfedildi.
Serkan GÖKBULUT - YKB-CEO OWNER - Yaprak Dönercisi | LinkedIn.
Ben tecrübeme dayanarak 1 et şişinde genelde yaklaşık 80-120 gram arası et olduğunu söyleyebilirim. Eğer her şişe 100 gram et takılırsa, bu durumda 1 kilo etten 10 adet şiş çıkacaktır. 1000 / 100 = 10 işlemi ile bunu matematiksel görünüme kavuştururuz.
Bir porsiyonda 20 tane şiş var. Dolayısıyla 1.5 tane yiyenler için bile 1 porsiyon yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri