TÜVTÜRK'ün Gönderisi muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir. geleni rahatsız etmesin. sorun olmamalıdır.
TÜVTÜRK Araç Muayenede Sis Lambasından Ağır Kusur Olarak Bıraktılar.
Günümüzde far teknolojileri oldukça geliştiği için ön sis farları eskisi gibi zorunlu bir donanım değil. Ancak her arabada fabrika çıkışı olarak gelen arka sis farlarının kullanılması zorunlu.
Bu nedenlerden dolayı, Karayolları Trafik Kanunu'nda sis farlarının sadece sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşullarında kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu hava koşullarında dışında sis farı kullanan sürücülere 108 TL para cezası uygulanır.
İlgili 39 soru bulundu
sis farlarının biri tanesi yanıyor diğeri yanmıyor ise geçmez, her ikisi de yanmıyorsa GEÇER.
Sis farının uygunsuz durumlarda kullanılmasının yasaklanmasının sebebi ise aslında her sürücünün dikkat etmesi gereken bir durumdur. Açık havalarda kullanılan sis farları karşıdan gelen veya arkada bulunan diğer sürücülerin görüşü üzerinde olumsuz etki yaratır.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Emniyetsiz: Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir. Bu durumda, aracın durumu en yakın "Trafik Zabıtası"na bildirilir. Aracın "Emniyetsiz" olduğuna dair rapor verilir.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Tüm detaylar yazımızda.. Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
Plaka aydınlatma lambaları hafif kusur, 2 hafta önce muayeneden bu şekilde geçtim ben de fark etmeden gitmiştim sürpriz oldu. Yanmıyorsa hafif kusur geçer. Beyaz veya sarıdan farklı renkte yanarsa ağır kusur kalır.
3. stop lambası ağır kusur sayılıyor!
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Birçok ülkede araçların muayeneden geçebilmesi için işlevsel bir stepneye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde stepne ağır kusur olmadığı için muayene için sadece hafif kusur sayılır.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez. Yangın tüpleri her araçta olması gereken tüpler olarak biliniyor. Dolayısıyla bu tüplerin önemi günümüzde oldukça fazladır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Aracın orjinalinde olmayan hemen hemen her şey, kanunlar çerçevesinde yasaktır. İstisnaî bazı durumlar olabilir tabii ki. Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur.
Bundan dolayı hangi farların kullanımının yasak olduğuna dikkat edilmelidir. Araçlara uygun ledlerin kullanılmaması durumlarında, led farlar muayeneden geçemez ve araçlar trafiğe çıkamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri