18 yaşını doldurmak şartıyla lise ya da üniversitede okuyan gençler de bu imkandan yararlanarak iş hayatına başlamadan sigortalılık hakkı kazanabiliyorlar. Böylece emeklilik tarihlerini öne çekme imkanına da kavuşuyorlar. İsteğe bağlı sigortada çalışma zorunluluğu olmadığı için öğrenciliğe de engel teşkil etmiyor.
Üniversite öğrencileri sağlık sigortası bazen SGK sistemi tarafından otomatik olarak başlatılamamakta. Bu durumda öğrenci sigortası için gerekli belgeler yani Sağlık Yardım ve Beyan Taahhüt Formu ve güncel öğrenci belgesi ile SGK'ya başvuru gerekir.
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
Türkiye'de çalışmayanların da emekli olmasını sağlayan bir sistem isteğe bağlı sigorta. İsteğe bağlı sigortayı herkes yaptırabilir ve emekli olabilir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.
Bu nedenle genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekmemektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra anne ve babanın sağlık sigortasından yararlanmaya başlayan kız çocukları ise okuyorlarsa 25 okumuyorlarsa 18 yaşına kadar bu haktan yararlanabilecekler.
-18 yaşını doldurmuş olanlar, -İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmuş olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Yine belirtelim ki isteğe bağlı sigortalı olabilmek için T.C. vatandaşı olma şartı yoktur.
Bu şekilde prim ödenen süreler 4/A kapsamında sayılır. Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Herhangi bir prim ödemesi gerekmeyecek.
Öğrenciler de artık çalışanlar gibi sigortalı olabiliyor. 18 yaşını dolduran öğrenciler isterlerse sigortalı olup prim ödeyebilecek.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücret (1.273,5 TL) ile asgari ücretin iki katı (2.547 TL) arasında olan öğrenciler aylık 152,82 TL sağlık primi öder. ➢ Kişi başına düşen gelir asgari ücretin iki katından (2.547 TL) fazla olan öğrenciler aylık 305,64 TL sağlık primi öder.
Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Öğrenci seyahat sağlık sigortası, poliçe teminat limitleri doğrultusunda yurt dışında öğrencilik dönemi boyunca başına gelebilecek acil durumlarda seni teminat altına alarak, kendini güvende hissetmeni sağlayan sigortadır.
Yasal şartları taşıyan herkes, isteğe bağlı sigorta yaptırabilir.
Ancak bazı sigortalıların değişik sebeplerden dolayı primleri eksik kalmış durumda. Bunları çalışarak ya da aydan aya isteğe bağlı ile ödeyerek tamamlamak mümkün. Fakat bunun dışında toplu olarak ödeme imkânları da bulunuyor. Böylece hiç zaman kaybetmeden yıllarca beklemeden toplu prim sahibi olabilirsiniz.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLDU? İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
İsteğe Bağlı Yapılan Sigortalar Nelerdir? İsteğe bağlı yapılan sigortaların arasında en önemlileri kasko, özel sağlık sigortası, konut sigortası, ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası yer alıyor.
İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasındaysa 25 yıl sigortalı kalma süresinin dolması, 60 yaş şartının karşılanması ve 4500 gün prim ödenmesi gerekir. İlk sigorta girişi 1 Mayıs 2008 sonrasındaysa 5400 gün prim ve 63 yaş koşulu aranır. İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim koşulu bulunur.
İsteğe bağlı sigortada aradaki 24 aylık boşluğu borçlanma imkanınız bulunmuyor. İsteğe bağlı sigorta primlerinin, gününde ödenmesi gerekir. Daha sonra borçlanmayla geriye dönük ödeme yapılması mümkün değil.
Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor. İşlem otomatik gerçekleşmezse Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak aktifleştirilmeli.
01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
Ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması halinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması halinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri