Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Kirli hava duman ve sisin ölümcül bir karışımıdır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere, sis yeryüzünde bulunan ve çok küçük su damlacıklarına sahip bir tür buluttur.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Birbirine eşit olmayan yoğunluklara sahip iki farklı maddenin birbirine karışmasıyla oluşan karışımlara heterojen denir.
Geniş mekânlarda hem doğal unsurları, hem de beşeri unsurları birlikte ele alarak genel yaklaşımla oluşturulan bölgelere heterojen bölge denilmektedir. Bu tür bölgeler oluşturulurken türdeş olmayan çok sayıda unsur veya faaliyet bir araya getirildiği için benzeşim oranı azalmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer bir lezyonu oluşturan yapılar birbirinden farklı özellikte ise o durumda heterojen olarak tanımlanır. Yani hem kistik hem de solid komponenti olan lezyonlara heterojen lezyon denir.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Bir maddenin,başka bir madde içinde çözünmeden dağılması sonucunda oluşan karışımlara denir. Heterojen karışımın heryerindeki özelliği aynı değildir. Heterojen maddeye dışarıdan bakıldığında karışan maddeler ayrı ayrı görünür. örnek : Kükürt tozu,su-demir tozu,zeytinyağı-su,ayran,meyve suyu,tema suyu,süt,vb.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Fakat sis heterojen bir karışımdır. Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır.
Su içinde dağılmış altın kümeleri, suda dağılmış kil solleri, kolloidal silika(kum) sol örnekleridir. Aeorosol, bir gaz ortamında sıvının ya da katını dağılmasıyla oluşmuş kolloitlerdir. Duman, sis, pus, kirli hava, birçok sprey aerosol örneğidir. Emülsiyon, sıvıda sıvı dağılmasıyla oluşmuş kolloitlerdir.
Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Bulutların gökyüzünde homojen olarak dağılmak yerine yığınlar şeklinde bir arada bulunmasının, atmosferdeki sıcaklık ve nem dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.
➢ Aerosol karışım: Bir katının ya da bir sıvının gaz ortamda dağılması ile oluşan karışımlara aerosol karışım denir. Örnek olarak sis, duman, böcek ilacı, oda Page 10 6 spreyleri verilebilir. Gaz ortamda dağılan sıvı ve katı parçacıkların çapları 10 mikrondan daha küçük ise bu aerosol karışımdır.
Bu dönüşüm yorulma adı verilen olayla gerçekleşir. Sis ayrıca, stratus adı verilen bulutun yerde veya yere yakın seviyelerde oluşması olarak da tanımlanabilir. Sis, günlük hayatı olumsuz etkileyen, görüş mesafesini 1 kilometrenin altına düşüren bir doğa olayıdır.
Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.
Çözeltiler homojen yapılı, saf olmayan maddelerdir. Çözünen maddenin tanecik boyutu 10–9 metreden küçüktür. Bileşenleri birbiri içerisinde çözünmeyen, her noktasında aynı özelliği göstermeyen ve en az iki fazlı karışımlara heterojen karışım denir.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
Bir başka ifade ile homojen bir yapıda bulunmayan tüm karışımlara heterojen karışımlar denir tanımı yapılabilir. Burada tuz ile suyun karışımı örnek verilebilir. Su ve tuz ile yapılan karışımda tuzun şeklini görmek mümkün değildir. Ayrıca tuzlu suyun her yeri aynı özelliği gösterir.
Toprak heterojen yapısından dolayı kirlenmeye karşı ol- dukça dirençlidir.
Heterojen karışımlar: Birbiri içerisinde tam olarak bir araya gelmeyen karışımda heterojen karışımdır. Örneğin zeytinyağı ile suyu bir araya getirdiğimizde bir üst tarafta biri alt kısımda kalır. İşte bu karışımlar heterojen karışım olarak bilinmektedir.
İki çeşit karışım vardır: Heterojen ve homojen. Heterojen karışımların bileşenleri göz ile ayırt edilebilirken, homojen karışımlar tek bir madde gibi görünürler. En sık rastlanan homojen karışım, çözeltidir. Çözeltiler katı, sıvı ya da gaz halinde bulunabilirler.
Heterojen (bir ham petrol ürünü olan asfalt çimentosu ile birbirine bağlanmış taş, kum veya çakıl kombinasyonu.) Heterojen (CO2, CO ve bazı yanmamış kül gibi birçok gaz içerir.) Heterojen (gaz, sıvı ve katıların karışımı.) (asetik asit ve suyun homojen karışımı.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri