"Soğuk bir şey içtikten ya da dondurma yedikten sonra çay, kahve gibi sıcak içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Buna dikkat edilmemesi dişlerde çatlamaya sebep olabilir. Soğuk gazlı içeceklerin de aşırı tüketimi dişlerde çatlamaya sebep oluyor.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
Dondurma yedikten hemen sonra bir bardak ılık su içmek olası hastalık riskini en aza indirir. Uzmanlar dondurmadan sonra kesinlikle sıcak değil ılık su içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Sütten imal edilen dondurmada mikrop üremesi sonucu, hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabilir. Her insanda olmasa da, aç karnına dondurma yemek bazı insanlarda mide ağrısına neden olabilir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
"Dondurma yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin."
Özellikle kalorisinin yanında boğaz enfeksiyonlarına sebep olması, son dönemde alerjik şikayetlerin artmasıyla dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, konuya ilişkin açıklama yaptı.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Dondurma, çocuklara 2-3 yaşından itibaren verilebilir. Ancak 2 yaşın altındaki çocuklara dondurma yedirirken içeriğine ve çeşidine dikkat edilmelidir. İnek ya da keçi sütü ile yapılan dondurmaları tüketen 2 yaş altı çocuklarda bazı hastalıklara yakalanma riski olabilir.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz” dedi.
Madde 28 - Öğrenci haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl kayıt dondurabilir.
Dondurma genel özellikleri ele alındığında kilo aldıran bir besindir. Çünkü krema, süt tozu, meyve şurupları, rafine şeker eklenerek hazırlanır. Bu özellikler piyasada sınırsız şekilde bulunan dondurmalara aittir.
Dondurma aynı zamanda bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkar. Proteinler vücutta yağ olarak depolanmadığı için dondurmanın kilo aldırmadığı söylenebilir. Fakat bilinçsizce ve fazla şekilde tüketilen her şeyde olduğu gibi kalori fazlalığı oluşturacak şekilde dondurma yemek kilo alımına sebep olabilir.
Bırakın yedikleriniz iyice sindirilsin. Sindirim için yaklaşık 7-8 saat süre tanıyın ve yediklerinizin tamamı sindirildiğine emin olduğunuzda eğer dondurma yerseniz bir problem yaşamazsınız.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cansu Alpaslan, dondurmanın bağışıklık sistemi dostu olduğuna da değinerek, “Dondurma yüksek kalsiyum içerdiğinden dolayı adet (regli) sancılarına da iyi geliyor” dedi.
Dondurmayı gece yemek hakkında bazı uzmanlar dondurmanın özellikle gece 22.00'dan sonra tüketmesini önermektedir. Dondurmanın içerisinde bulunan şekerin zararlı olmaması için 22.00'dan sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Fakat bazı uzmanlar da 22.00'dan sonra ne dondurma ne de herhangi bir besin tüketmeyi önermezler.
Sade dondurma, çok zengin ve kaliteli kalsiyum kaynağıdır, özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Doğal sütten yapılmış, sade dondurma gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Diğer çeşitlere oranla renklendirici içermemesi daha çok tercih edilmesine neden oluyor.
Diyetisyen Esra Kula, ismi dondurma olsa da, içeriğinde gerçek süt, şeker ve salep bulunmayan paketli dondurmaların hem sağlığa zararlı olduğunu hem de kilo alımını artırdığını söyledi.
-DONDURMA GÜNDÜZ TÜKETİLMELİ
Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
"SÜT, SÜTLAÇ VE DONDURMA YEMEYİN"
"Barsaktaki şeker yükü artıyor, bu yüzden vücuttan barsak içine su kaçışı tetikleniyor. Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelebiliyor. Hasta 24-48 saat içinde yiyip içtiklerine dikkat ederse sorun ortadan kalkıyor.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Dr. Mert Bilgili, “Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar” diyor. Hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurmanın boğaz sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri