Şirin Ölçüsü: Şiirde aruz ölçüsü kullanılmıştır. Kafiye ve Redifleri: Şiir bir tam kafiye bir zengin kafiye şeklinde dizilmiş. Genel olarak tam ve zengin kafiye üzerine yazılmıştır denebilir.
Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Nedim ve Nâbî gibi şairler İstanbul'u yüksek bir medeniyet ülkesi olarak tasvir ederken Tevfik Fikret, Abdülhamit'in istibdat yönetimi altındaki dış dünya ile derin bir ümitsizlik ve yalnızlık ruh hali içerisinde bulunan kendi iç dünyasını birleştirerek ''Sis'' şiirini yazar.
Tevfik Fikret'in de “Sis” adlı şiiri, Yahya Kemal'in de “Sis”e bir karşılık olarak yazdığı “Siste Söyleniş” şiirleri de başkent İstanbul'u betimler. Bu şehir betimlemeleri çerçevesinde ortaya bir bakış açısı, bir dünya görüşü konulur.
Mehmet Tevfik Fikret, ( d. 24 Aralık 1867, İstanbul – 19 Ağustos 1915, İstanbul ) didaktik ve epik şiir, tarih, inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 5 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir.
İlgili 35 soru bulundu
İlk olarak İtalyan Edebiyatı'nda görülmüş, Dante, İlahi Komedya'yı bu nazım biçimiyle yazmıştır. Türk edebiyatında Terza Rima'yı ilk kez Tevfik Fikret Şehrâyîn adlı şiirinde denemiş, ancak 1908'den sonra pek kullanılmamıştır.
Elhân-ı Şitâ, Yakazât-ı Leyliyye, Temâşâ-yı Leyâl, Temâşâ-yı Hazân gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenap Şahabettin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir."
Sis (Tevfik Fikret şiiri)
Ahmet Hamdi Tanpınar`ın "İstibdâd`ın Romanı" dediği Sis şiiri, Tevfik Fikret`in en önemli manzumelerinden biridir. Fikret İstibdâd rejiminin yarattığı bütün kötülükleri İstanbul üzerinden ve Sismetaforuyla olağanüstü bir biçimde anlatmış ve ortaya eşsiz distopik bir manzume koymuştur.
Sis Kitap Açıklaması
Romanın ana karakteri Augusto Pérez hali vakti yerinde, yaşama dair felsefi görüşleri olan biridir. Ne var ki bir gün sokakta gördüğü Eugenia'ya âşık olmasıyla tüm dünyası altüst olur. Zaten dünyayı bir sis olarak kabul eden Augusto için her şey gittikçe daha muğlak ve anlaşılmaz hale gelir.
Tevfik Fikret'in Sis şiiri Servet-i Fünun edebiyatının manifestosu gibidir.
İstanbul'u ahlaksızlıkla suçlayıp lanetleyen ünlü "Sis" şiirini 1902 yılında İstanbul'un sisler altında olduğu bir günde yazdı.
Müze bölümleri
Osmanlı Halifesi Şehzade Abdülmecid Efendi'nin Tevfik Fikret'in Sis başlıklı şiirinden etkilenerek yaptığı Sis adlı tablosu ile Tevfik Fikret'in kendi eseri olan “Krizantemli Vazo” ve “Nazime Hanım Bebek Sırtlarında” adlı tablolar bu bölümde sergilenir.
Abstract. Tevfik Fikret, Türk edebiyatında genellikle Sis, Yağmur, Han-ı Yağma, Tarih- Kadim veya Rübab-ı Şikeste'nin şairi olarak bilinir. Oysa şiir yazan biri olarak birçok şair gibi onun da edebiyat üzerine görüş ve değerlendirme niteliğinde eleştirel yazıları vardır.
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim. Türk şiirinde metafizik bunalımlarını, varlık algısından kaynaklanan bireysel trajedilerini, ferdî huzursuzluğunu şiirine konu eden bir şair olarak Tevfik Fikret, üzerine çok söz söylenen, şiirleri üzerine çok konuşulan isimlerin başında gelir.
Kitap ismini şairin genç yaşta ölen kız kardeşi Sıdıka Hanım'ın kızı olan yeğeni Şermin'den alır. Kitaptaki şiirler tamamen sekizli hece ölçüsü ile yazılmıştır. Tevfik Fikret'in aruz ölçüsü yerine hece ölçüsü kullandığı tek eserdir.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Şiir ve Gerçeklik Kitap Açıklaması
Şiir ve yazıları 20 dile çevrilen, Türkçenin en önemli şairlerinden Özdemir İnce'den, manifesto niteliğinde bir kitap...
8'li kalıp semai, varsağı, destan ve türkülerin ölçüsüdür. 11'li ölçü ise başta koşma ve destan olmak üzere aşık ve tekke edebiyatı şiirlerinde kullanılmıştır. 14'lü hece ölçüsüne ise daha çok tekke şiiri ve çağdaş Türk şiirinde rastlanır.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Cenap Şahabettin, öğrencilik yıllarında komşusu olan Şeyh Vasfi ve Muallim Naci'den etkilenerek ilk şiirlerini yazmıştır. Nasuh Efendizade Mustafa Asım Efendi'den ise aruz veznini öğrenmiştir. Şiirlerinin tümünde aruz ölçüsünü kullanmış, serbest müstezadı başarıyla uygulamıştır.
Türk şiirinin başta gelen isimlerinden Tevfik Fikret'in “Şermin” adlı eseri, tüm eserleri içinde ayrıksı bir yerdedir: Öncelikle hayatı boyunca aruz ölçüsüyle yazmış şairin hece ölçüsüyle yazdığı tek eseridir, çocuklar için yazıldığından dili şairin üslubuna oranla daha sadedir, yazarın da çocuklar için yazdığı tek ...
Ölçü yine aruz ölçüsüdür. Aruzu Türkçeye başarıyla uygulamışlardır. Hece ölçüsü yalnızca Tevfik Fikret'in çocuk şiirlerinde kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri