Lastik, sünger, pamuk gibi yumuşak maddeler de katı hâl- dedir.
Pamuk ve sünger katı maddelere örnektir. Ayrıca esnek maddeler grubundadır.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Yumuşak maddeler; kolaylıkla şekil değiştiren maddeler yumuşak maddeler olarak tanımlanır. Oyun hamuru, yastık, pamuk gibi maddeler yumuşaktır.
Cevap : Kağıt katı bir maddedir.
İlgili 21 soru bulundu
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Öğrenciler bir basketbol topunun inik ve şişik olduğu haldeki kütlesini karşılaştıracaklar. Şişirilmiş top daha büyük bir kütleye sahip olduğunu görecekler. Böylece, “kütlesi var ve yer kaplıyor, o halde gaz bir maddedir” sonucuna varacaklar.
Doğrulanmış Cevap. Sünger esnek yapılı bir maddedir. Esnek maddeler ⇒ Bir cisme kuvvet uygulandığında şekli yine eski haline geliyor ve şekil ilk halini koruyorsa bu gibi maddelere esnek maddeler denir. Süngerede bir kuvvet uyguladığımızda şekli yine eski haline gelir.
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Genellikle renksiz, üretildiği şekliyle rengi gri, sarı, kırmızı hatta mavi ve yeşil olabilir. Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
- Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir. Not 1: Gaz maddelerin tanecikleri katı ve sıvı maddelere göre daha seyrektir. Aynı zamanda gaz maddenin tanecikleri çok daha hızlı hareket eder.
Sıradan bir yangında az miktarda iyonlaşma olmasına rağmen, alevdeki maddenin çoğu bir gazdır, bu nedenle Ateşin bir gaz olduğunu veya daha az miktarda plazma ile çoğunlukla gaz olduğunu söyleyebiliriz.
Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
Sünger katı bir maddedir. - Akışkan değillerdir.
Sünger üzerine bir kuvvet uygulanıldığında bir süre sonra bu cismin tekrar eski halini aldığını kolayca görebiliriz.Bu yüzden sünger esnek bir cisimdir.
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir. Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Gelelim dondurma meselesine…
Dondurmanın şekilden şekile girmesini sağlayan enerji de ısıdır. Dondurma sıvı halde üretilir. Isı düşünce katılaşır.
Poliüretan ve poliimid plastiklerinden üretilen petrol süngeri, petrolü çeken silan molekülleriyle kaplı bir köpükten meydana geliyor.
Açıklama. Süngerler, çok hücreli olmaları, heterotrofik olmaları, hücre duvarlarından yoksun olmaları ve sperm hücreleri üretmeleri bakımından diğer hayvanlara benzerdir. Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek dokulardan ve organlardan yoksundurlar. Tüm süngerler, suda yaşayan hayvanlardır.
Sünger ise kimyasal reaksiyon sonucu oluşan bir saf maddedir. Evlerde kullanılan bulaşık süngerleri bir karışım değil çeşitli kimyasal tepkimelerin sonucunda oluşmuş bir saf maddedir.
Cam, bir katıdır.
Yakıtlar genel olarak katı ve sıvı ile gaz şeklinde üç farklı bölüme ayrılır. Kalorifer ve soba ile mangal üzerinden kömür ile odunlar kullanılır. Bunlar katı yakıtlardır. Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri