Aküler gereğinden fazla şarj edilirse ya da genellik le çok sıcak ortamlarda kullanılır ve bulundurulursa şişebilecektir. Şişen akülerin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemekte ve derhal değişimi önerilmektedir.
Ancak aşırı şarj nedeniyle kapasite kaybı yaşayan akülerde bu durumun geri dönüşü söz konusu olmaz. Tamir, yalnızca akünün işlevselliğini yeniden kazanması için yapılır. Jel kuruması durumunda ise akünün kapağının açılması ve kuruyan jel üzerine bir şırınga yardımı ile saf su püskürtülmesi gerekir.
Akü şişme nedeni nedir? Aküler aşırı şarj edildiği zaman veya çok sıcak ortamda (25 0C'ın üzerinde) çalıştığı zaman akünün içinde aşırı reaksiyon meydana gelir. Bu durum iç basıncı aşırı derecede yükseltir ve sonunda deformasyon (kutu ve kapak kısmında şişmeler) meydana gelir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akünün şişme nedenleri arasında ilk sırada akünün aşırı şarj edilmesi gelir. Bu durum akünün içerisinde kimyasal tepkimeye sebep olur ve iç basıncı fazla yükselterek akünün zarar görmesine yol açar. Ayrıca buşonlu akülerde, buşon üzerindeki delikler veya hava tahliyeleri tıkalı olduğunda da aküde şişme yaşanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Şişen akülerin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemekte ve derhal değişimi önerilmektedir. Şişen akünün kullanımına devam edilmesi istenmeyen ve hem maddi hem de manevi büyük zararlara sebep olabilecektir. Akünün çalıştırıldığı ortam sıcaklığının en fazla 25 derece olması beklenmektedir.
Aküye gereğinden fazla saf su ilavesi yapılırsa, araç çalıştığında, buşon deliklerinden suyun fazlası akar. Ancak bu durum, akü ve araç için zarar verici olabilir. İnci Akü teknik ekibi olarak, yarı kapalı sistem akülerde saf su dışında herhangi bir sıvı eklenmemesi konusunda araç kullanıcılarını uyarır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretir. Bu sebeple de aracınızın aküsü bittiği zaman farlardan motora kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmaz.. Eğer akünüzün kullanım ömrü tamamlanmamışsa akü takviyesi yaparak akünüzü tekrar doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Tehlikeli bir durum bence şarz etmeyin. Kaynaması normaldir. Şarj devam ederken akü kapaklarını açık tutmalısınız.
Yeni akü neden boşalır sorusunun yanıtı saklama koşullarında gizli olabilir. Akü temiz ve kuru olmalı, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda saklanmalıdır. Bekleme kayıp oranları aylık olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde akü şarja alınmalıdır.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü Şarj Etmek
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor. Genellikle kış aylarında akü bitebilir.
Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
Örneğin akü, üretildikten sonra bir yıl boyunca rafta beklediyse o aküde sülfürleşme başlamış olabilir. Burada akü tipi de önemli bir belirleyicidir. Örneğin sulu tip akü, en fazla 6 ay önce üretilmiş olmalıdır. Kuru tip akülerin ömrüve jel tip akü ömrü ise daha uzundur.
Önce kaporta, motor ve varsa torpidodaki şasi kablolarını kontrol edin yada ettirin. Herhangi bir gevşeklik kopukluk varsa dinamoyu değişseniz bile yine 2 yılda biter.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Kişi bakımını kendi yapacak ise aküye sadece “saf su” eklemelidir. Bunun harici kullanılacak her türlü sıvı (şebeke suyu dahil) akünün deşarj ya da aşırı şarj olmasına neden olur.
Akülerde Saf Su Kullanımı
Normal musluk suyu, arıtılmış suya (saf suya) kıyasla pilin aşınmasını ve yıpranmasını hızlandırır. İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz.
Çeşitli konulara baktım . Safsu yerine; kaynayıp soğumuş su ,yağmur veya kar suyu konulabilir yorumlarını gördüm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri