Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Bazı doğal yöntemler, özellikle hafif enfeksiyonların iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bu doğal yöntemler arasında probiyotikler, yaban mersini suyu ve ekinezya çayı gibi doğal antioksidanlar bulunmaktadır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Bol miktarda sıvı tüketin. Yakmayacak ısıdaki sıcak suda 15-20 dakika kadar oturma banyosu yapabilirsiniz. Sistiti Önlemek: Yaban mersini suyu ya da tabletleri mesane enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
İlgili 15 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Sistiti hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler istiyorsanız evde deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır. Soda veya karbonat idrardaki asit seviyesini azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir kaşık karbonat karıştırıp içebilirsiniz.
Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarına yol açabileceği için spermisitli prezervatiflerin veya diyaframın kullanımından kaçınılabilir. Bol su içmek, idrar yollarındaki bakterileri yıkayabilir ve sistit riskini azaltabilir. Cinsel ilişki sonrası sistit, genellikle tedavi edilebilir bir durumdur ve çoğu insan için hızla iyileşir.
Sistit hastalığının tedavisi için genellikle antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklere ek olarak parasetamol ve ibuprofen içerikli ateş önleyici etkisi bulunan ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir.
İlişki öncesi ve sonrası idrara çıkılmalıdır. Tuvaletten sonra önden arkaya doğru kişisel temizlik yapılmalı. Böylece vajinal ve rektal bölgedeki bakterilerin idrar yollarına girmesi engellenmis olur. Bol sıvı alınmalıdır (mümkünse günde 8 bardak).
Akut sistitin özellikle kadınların kaçınılmaz hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günde 6 ya da 8 bardak su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğunu söylüyor.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Doğal bir antibiyotik olduğundan daha önce de bahsettiğimiz soğan suyu boğaz iltihaplanmasından idrar yolları iltihaplanmasına kadar birçok soruna iyi geliyor ve bu iltihapları kısa sürede tedavi ediyor.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Sistitin (İdrar Kesesi İltihabı) Tedavisi. Belirtileriniz azaltmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır; Karnınızın alt bölümüne ısı uygulayın.Bu bölgeye su torbası,ısıtıcı ped veya sıcak havlu koyarak ağrıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Alıç sirkesinin en çok faydalanılan özelliği, idrar yolları üzerinde gösterdiği olumlu etkidir. Antioksidan etkisiyle vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan alıç sirkesi, bu sayede idrar söktürücü bir etki oluşturur.
C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, ortam bakterilerin yerleşmesini ve üremesini zorlaştırır. Bu durum tedavinin etkinliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.
Vücudumuzun mikroplardan ve zararlı bakterilerden korunmasına yardımcı olur. Cranberry kullananlar sistit gibi istenmeyen idrar yolu hastalıklarıyla pek karşılaşmazlar. Böbrek rahatsızlıklarına birebirdir, hastalığın hızlı biçimde atlatılmasına yardım eder.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
Ayrıca C vitamini takviyesi de bağışıklık sisteminizi güçlendirerek idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabilir. Bunların yanı sıra, bitki çayları da idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir. Özellikle adaçayı ve kekik çayı antibakteriyel özellikleriyle bilinirler.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri