Diş teli kullanma süresini kısaltmak için; ortodontist önerilerine uygun beslenmek, tellere ve braketlere zarar verecek hareketlerden kaçınmak, kötü alışkanlıkları bırakmak gerekir. Bilinçli hasta ve doktor uyumu ile ortodontik tedavi planlanan sürede bitecektir.
Hızlandırılmış ortodontik tedavi iki farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bunlar Acceledent ve Propel yöntemleridir. Ancak günümüzde en çok tercih edilen yöntem Acceledent yöntemidir. Bu tedavinin temelinde dişlere mikro titreşimler verme vardır.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi durumu kişiden kişiye ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır. Dişleri nazikçe ve kademeli olarak doğru konumlarına ve hizalarına getirmeye yararlar.
Diş teli tedavisi sonrasındaki etkilerin ne olacağı kişilerin ağız ve diş yapısına göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 2-3 ay içinde şekil almaya başlayan dişlerin yavaş yavaş istenilen şekli almaya başlaması bekleniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir. Diş teli tedavileri uzun soluklu işlemlerden oluşmaktadır. Tedavi yöntemlerine göre de bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Dişlerin öne alınabilmesi tel tedavisi ile mümkündür. Eğer sorun çene kaynaklı ise öncelikle çenede bir düzeltme hedeflenir. Kişinin büyüme ve gelişimi devam ediyorsa ortopedik çene tedavisi ile çeneler öne alınır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Yani bu hücreler birleşerek bir tarafta kemik yıkarlar, diğer tarafta ise kemik yaparlar. Bu sayede dişler hareket edebilirler. Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
ORTODONTİ – DİŞ TELİ TEDAVİSİNİN SÜRESİ ÇOK DEĞİŞKENDİR.
Hastanın diş rahatsızlığının boyutu ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişebilir. Bazı hastaların ufak diş bozukluğu varken bazılarında çok ciddi boyutlara varabilmektedir. Diş eti ve dişlerin tedaviye hızlı yanıt veriyor olması da tedavi sürecini değiştirir.
Ortodonti Tedavi Süresi
Ortodonti tedavilerinde süre, hastalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kırıcı apareylerin 10 ay ile 1 sene arasında ağızda kalması gerekir. Diş teli tedavisinde süre 1,5 yıl ile 3 yıl arasında değişmektedir. Şeffaf plaklar için ise tedavi çok daha kısa süreyi kapsar.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır. Ağrı olduğu zaman ne yapmayalım? Diş telleri takıldıktan sonra hastalarımıza ağrı kesici kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş teli ağız kokusu yapar mı? Diş teli takmak ağız kokusu yapmaz, ancak doğru şekilde temizlenmezse dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle, diş telleri takarken daha sıkı bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir.
Ortodontik Tedavinizin Bitmesini Bekleyin!
Mümkünse dişi teli ile beyazlatmanın en iyi yolu tedaviniz bitene kadar beklemektir. Ardından, özel diş beyazlatma paletleri, beyazlatma şeritleri kullanabilir veya mükemmel gülüşünüz için muayenehanede beyazlatma işlemi yaptırabilirsiniz.
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri