İçi boş bir alet ile mesaneye ulaşılıp, kateter yerleştirilir. Daha sonra idrar katatere bağlı bir torbaya akıtılır. Alternatif olarak genel yada spinal anestezi altında hastaya internal üretrotomi denen yolla idrar yolunun açılmasu yada açık cerrahi yolla sistostomi drenajı uygulanabilir.
Sistostomi cerrahi işlemi, mesanenin dışarıdan bir delik açılarak idrarın doğrudan boşaltılmasını sağlayan bir prosedürdür. Bu işlem, çeşitli nedenlerle idrarın normal yollarla atılamadığı durumlarda uygulanır.
Sistostomi işlemi genellikle lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Cerrahi olarak, karın duvarına yakın bir bölgede mesane deliği oluşturulur ve bu delikten bir tüp veya kateter yerleştirilir. Bu tüp veya kateter, idrarın doğrudan bir torba veya dışarı atım sistemine bağlanmasını sağlar.
Kateter mesanenin içine ulaştığında kateterin idrar çıkışı noktasındaki girişinden enjektör ile serum fizyolojık verilir. Bu sayede kateterin tam olarak mesane ucunda ufak bir bolon oluşur. Bu sayede kateterin kendi kendine çıkmasını engellenir. Bu şekilde idrar sondası takılmış olur.
Kateterin alt ucu böbrek küvet içine yerleştirilir ve kateter meatüsten içeri doğru itilir. Kadınlarda; aktif el ile kateterin uç kısmına yakın yerden tutulur ve kateter 5- 7,5 cm ya da idrar gelinceye kadar kateter yavaşça içeri doğru ilerletilir.
İlgili 21 soru bulundu
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Plastik benzeri maddeden yapılmış ince bir boru (kateter) ile kalp boşluklarına ulaşılıp basınç kaydı yapılır; kontrast madde verilerek koroner arterler görüntülenir ve film kayıtları alınır. Bu işlem 20-30 dakika kadar sürer.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarımız sürekli 'idrarım var' hissinden şikayetlerini dile getirmektedirler.
Mesane yerleştirilen kateter türü olan üriner kateter, idrarın vücuttan atılmasında yararlanılır. İdrarın doğal yollarla çıkmadığı durumlarda bu kateter türü kullanılmaktadır. Plastik ya silikondan üretilen bu kateter türü üretradan geçerek mesaneye ulaşır.
Sistoskop isimli cihaz üretradan mesaneye ilerletilir. Sistoskop ışıklı tüp şeklinde bir cihazdır. İşlem esnasında hazırlanan serum sistoskop aracılığıyla verilir. Bu serum yardımı ile sistoskop ile ilerlenirken görüş sağlanır ve verilen sıvı mesaneyi doldurur, mesane duvarı gerilir ve iç yüzeyi gözlemlenebilir.
Suprapubik kateterizasyon yoğun bakımlarda lokal ya da genel anestezi altında direkt mesaneye bir ka- teterin yerleştirilmesi şeklinde uygulanır.
İşlem ortalama 10 dakika sürüyor. Ancak sistoskop işlemi sırasında biyopsi alınması da planlanıyorsa o zaman rigid sisteskop kullanmak, işlemi genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında yapmak gerekiyor.
İçi dolan mesane gerilir ve böylece doktor mesane duvarını iyice incelemeye başlar. Gerekli görülürse mesaneden idrar örneği alınabilir. İşlem sonunda sistoskop yavaş bir şekilde çekilir. Sistoskopi işlemi yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer.
Sistoskopi sırasında yapılan anestezi sonrası hastamızın kendini toparlaması için 2-3 saat gözetim altında tutulduktan sonra, hastalarımız aynı gün evlerine gönderilmekte ve günlük hayatlarına rahatlıkla dönebilmektedirler. Ultrason veya tomografide mesanede tümör saptanması halinde ilk tedavi nasıl olur?
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
İdrar deliğine takılarak mesaneye ilerletilen lastik tüp olan sonda, idrarın mesanede birikmesine izin vermeden dışarı alınmasını sağlar.
Sonda takma çıkarma işlemi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gerçekleştirilir. Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Daha uzun süre kalması hijyen açısından sorun olabileceği için bu da başka hastalıklara yol açabilir. Daha kısa aralıklarla değiştirilmesi ise mesaneye veya idrar yoluna zarar verebilir. Uzun süre sonda kullanımı zararları, süreç dikkatli ve titiz yönetilirse minimize edilir.
Hemodiyaliz Kateterinin Takılması
Gerektiği taktirde sedasyonla yani uyutularak da gerçekleştirilebilen bu işlemde hasta belli belirsiz bir acıya neden olur. Uygulama sırasında hastanın boyun venası ve kolları ultrason teknolojisi ile değerlendirilir. Yüzeysel bölgenin temizliği solüsyonlar kullanılarak sağlanır.
Kemoterapi gören hastalara kolaylık sağlamak için kateter tedavisi uygulaması yapılır. Kemoterapi gören hastalara her seferinde damar yolu açılmaması için bu işlem uygulanır. Uzun süreli tedavi alacak kişinin damar yolu bulunamıyorsa port takılır. Uzun süreli tedavi görmek zorunda olmayan hastalara takılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri