Belirtmeliyiz ki, 5188 sayılı Kanunun kapsamına girmese de güvenlik görevlisinin ifa ettiği güvenlik görevi nedeniyle siteye ve iş merkezine gelenin kim olduğunu ve kime geldiğini sorma hakkı bulunmaktadır.
Özel Güvenlik Görevlileri toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri, cenaze ve düğün törenleri, havaalanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma yetkisine sahiptir. Özel Güvenlik Kimlik Sorma Yetkisi aynı zamanda kişiyi durdurma yetkisini de içermektedir.
ÖGG nin kamuya mahsus kapalı mekânlarda kimlik sorma yetkisi kısıtlıdır. Kamuya açık alanlarda ise Özel Güvenlik Görevlisi suç şüphesi bulunmadıkça kimlik sorma yetkisini kullanmamalıdır.
Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar. Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
İlgili 19 soru bulundu
VERMEYİN! 2016'da yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na göre kimse bunları sizden isteyemez. Kanuna aykırı bilgi, belge isteyen, saklayan, paylaşan ceza alır.
Özel Güvenlik Görevlileri'nin Yetkileri:
Kimlik kontrolü: Kimlik kontrolü yapma yetkisine sahiptirler ve giriş çıkışları denetleyebilirler. Gözetim ve takip: Belirli bir alanda gözetim ve takip görevlerini yerine getirebilirler. El koyma: Belirli şartlarda yasalara uygun olarak el koyma yetkisine sahiptirler.
Site Güvenliği Hizmetleri
Siteye giriş çıkışlar kontrol altına alınarak site sakinleri dışında izni olmayan kişilerin siteye giriş ve çıkışları engellenir. Dışardan gelen misafirler site girişinde durdurularak nereye geldiğinin bilgisi alınır.
ÖZEL KOLLUK
Genel kolluk dışında kalan ve ancak belirli bazı kolluk görevleri için özel yasalarına göre kurulup belirli görev ve yetkilerle donatılan kolluktur. Özel güvenlik ise sivil kolluk olarak tanımlanabilir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sorunların çözüm noktası ALO 130 hattı vatandaşlarca aktif olarak kullanılıyor.
Kolluk, durdurma yetkisinin olduğu hallerde ve kolluk görevini yerine getirirken bir kişiye kimlik sorabilir. Kimlik sorarken kolluk mensubu olduğunu bildirmek zorundadır. Kimliğini belirlemek isteyen kolluk görevlilerine karşı, kişinin bir kimlik belgesi sunması gerekir.
İhtar sonucunda kişi uyarıları dikkate almıyor ve eylemine devam ediyor ise kademeli ve ölçülü olarak zor kullanabilirler. Özel güvenlik görevlisi, sadece kişinin uyguladığı direnci kırmak için cop, kelepçe, biber gazı v.b kullanabilir. Zor kullanmanın ölçüsü, duruma göre farklılık gösterebilir.
Durdurma ve kontrol, kimlik sorma, kimlik tesbit etme
Kolluk suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için, kimlik sorabilir (PVSK 4/A). Bu şekilde kimliği sorulan kişi bir hüviyet belgesi göstererek, kimliğini belirlemek mecburiyetindedir.
8.Güvenlik görevlisi, kapalı duran kapıları açıp, geçtikten sonra mutlaka tekrar kilitleyecektir. Sorumluluğundaki kapı anahtarlarını yetkisiz ve ilgisiz kişilere sürekli veya geçici bir süre dahi vermeyecektir. 9.Güvenlik görevlisi için verilecek yemek molaları, görev çizelgesinde belirtilen saatlerde olacaktır.
Mülki idare amirleri görev bölgelerinde kamu düzeninin sağlanması amacıyla gerektiğinde askeri birliklerden yardım isteme yetkisine sahip oldukları gibi, özel güvenlik birimlerine emir verebilme yetkisine de sahiptirler[16].
Düzenlemede özel güvenlik görevlilerinin sayılmaması nedeniyle özel güvenlik görevlilerinin adli kolluğa yardımcı kişiler olduğunu söyleyebiliriz.
Ankara. EGM'nin yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında "Yargıtaydan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak" başlığı ile yer alan haberlerin, "özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı" şeklinde anlaşıldığı kaydedildi.
Madde 7- Kanun kapsamında özel güvenlik, kişiler tarafından özel güvenlik görevlisi istihdam edilerek; kurum veya kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurularak veya özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınmak suretiyle sağlanabilir.
Özel güvenlik görevlileri, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde görev yapan polis başmüfettişlerince hem denetleniyor hem de verilen eğitimlerle yetki ve sorumlulukları hatırlatılarak denetleniyor.
“Site İçerisinde Bulunan Konutlara Hırsız Girmesi Sonucu Oluşan Maddi Kayıptan, Gerekli Önlemleri Almayan Site Yönetimi ve Güvenlik Şirketi Sorumludur.”
Siteler İçin Güvenlik Hizmeti
Bunun için Özel Güvenlik İzin Belgesi çıkarmanız gerekiyor. Genel kurulda alacağınız bir karar ile bu kararı da iliştirerek başvuruda bulunabilirsiniz. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Kanunu'nu iyi şekilde inceleyerek başvuru için yetkili kurumları öğrenebilir, sorumluluklarınızı görebilirsiniz.
Genel kolluk kuvvetlerine direnmek ve karşı gelmek. Silahı kanuna aykırı şekilde kullanmak ya da görev alanı dışında kullanmak. Görev süresi dışında özel güvenlik üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak. Terörle ilgisi olanlarla irtibat halinde olmak.
Kimlik doğrulama, bir kişinin kimliğinin olması gereken bilgilerle eşleşmesini sağlayan bir süreçtir . Özellikle kimlik hırsızlığı riskinin olduğu çevrimiçi ortamda kimlik doğrulama çok önemli hale gelir .
Özel Güvenlik Zor Kullanma Hakkını Hangi Durumlarda Kullanabilir? Aktif görev yapan özel güvenlik personelleri herhangi bir saldırıyı veya tehdidi defetme, durdurma amacıyla bedeni güç ve maddi güç gibi durumlar oluştuğunda silah kullanmaya kadar kademeli şekilde artan zor yetkisini kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri