Etkin kaldıraç: Dayanak varlıktaki %1'lik değişimin, varantın fiyatını % kaç değiştireceğini gösterir. Duyarlılık: Varant fiyatının 0,01 TL değişmesi için, dayanak varlık fiyatının ne kadar değişmesi gerektiğini gösterir.
Varantlar vade sonu dayanak varlık uzlaşma değerine göre dönüşüme konu olur. Vade sonu dayanak varlık uzlaşma değeri hesaplaması bu sirkülerin 2.1.8. numaralı bölümünde belirtilmiştir. Vade sonunda varant karlı ise nakit uzlaşma gerçekleşir. Vade sonunda karda olmayan varantlar değersiz olarak itfa olur.
Varant, yatırımcılara dayanak varlıktaki düşüşten de kar elde etme imkanı sunar. Örnek: 1000 TL'si olan yatırımcı ABCDE hissesinin fiyatının 6 ay vadede düşeceğini öngörüyor. Spot piyasada ancak senedin fiyatının düşük olduğu anı bekleyerek alım yapar, daha sonra da senet yükselince satarak bir kazanç elde edebilirdi.
Kayıp riskinin düşük olması, varant yatırım avantajlarında ilk sıradadır. Söz konusu senetler, hisse bedelinin küçük bir yüzdesiyle işlem görür. Ürünlerin değeri ve bu değerdeki değişimler kaldıraç sistemiyle belirlenir. Bu sayede yüksek bir riske girmeden yatırım yapmak mümkün olur.
Satım varantları ise, kullanım fiyatı spot fiyatın üzerinde olduğu durumda kârdadır. Kullanım fiyatı ile hisse fiyatının eşit olması durumunda ise, varant başa baş fiyatta kabul edilir. Zamansal değer, varantın fiyatı ile içsel değer arasındaki farktır ve varantın vade sonuna kadar taşıdığı değeri ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.
Varantlar Nasıl Alınır? Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.
Bunun dışında alım varantları için dayanak varlığın fiyatı, kullanım fiyatının üzerine çıkmazsa veya satım varantları için dayanak varlığın fiyatı, kullanım fiyatının altına düşmezse, değeri azalabilir veya sıfırlanabilir.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir, hisse gibi alınıp satılır. VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez. Hisse senedi işleminde olduğu gibi doğrudan ürün alıp satarak işlem yapabilirsiniz.
VARANT SEANS SAATLERİ:
Varant işlemleri Pay Piyasası sürekli müzayede seans saatleri dahilinde gerçekleştirilir. Birinci seans 09:50 - 12:30 arasında, ikinci seans 14:20 - 17:30 arasında yapılır.
Varantın yatırımcıya verdiği hakkın kullanılma tarihidir. Varantın son işlem günüdür, bitişinde varant değerli veya değersiz olarak itfa olur.
Bu varantin vade sonu degeri söyle hesaplanir: (kullanim fiyati - uzlasi fiyati) * çarpan --> (5,00 – 3,00 )*0.5 =1,00 TL' dir. Vade sonunda hesaplamada kullanilacak ilgili dayanak varligin uzlasi degerinin 8,00 TL oldugu durumda ise; Varant degersiz itfa olurken vade sonu degeri “0” olur.
Varantlar risk barındıran yatırım ürünleridir,dayanak varlığın fiyatının beklenti yönünde hareket etmemesi durumunda varantın değeri vadesi süresi içinde sıfırlanacağı için varanta ödenen ana paranın kaybedilmesi riski vardır. Varatın değeri vade süresi yakınlaştıkça düşer ve vade sonunda sıfırlanır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder. Yatay piyasada varantlar, zaman değeri kaybından dolayı para kaybettirebilir. Varantları kıyaslarken zaman değer kaybı, fiyatına oranla yüzdesel olarak düşük olanları tercih edin.
Varantı piyasada vadesinden önce o anki fiyatından satabilirler.
A-O arası harfler alım hakkı veren (call) varantlar için, P-Z arası harfler satım hakkı veren (put) varantlar için kullanılır. Alım varantları için son iki harf: AA ile başlar ve OO ile biter.
Varantlar yatırımcıya, dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye araçlarıdır. Diğer bir deyişle varant, menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır.
Varant işlemleri seansın sürekli işlem bölümlerinde (10:00 - 18:00 saatleri arasında) gerçekleştirilir. Varantlar kaldıraçlı ürünlerdir. Varantı satın alan yükümlülük değil, hak satın alır. Varant tamamen ihraççının sorumluluğu altındadır.
Çarpan (Dönüşüm Oranı): Bir varantın kaç adet dayanak varlık üzerine alma ya da satma hakkı verdiğini gösterir. Delta: Dayanak fiyatı 1 TL değiştiğinde, varant fiyatının kaç TL tepki vereceğini gösteren değerdir.
Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye aracıdır.
Listeler işlem adeti 1'den fazla, fiyatı 0.03TL ve/veya daha büyük varantlarla oluşturulmuştur.
Varantlarda vade bitimine doğru değer kaybı oluşmaya başlar ve vade bitiminde değer sıfırlanır. Varantlar 10:00 -18:00 saatleri alım-satım yapılabilir.
Toplanan alım satım emirleri eşleştirilerek hisselerin işlem göreceği değer 13:55-14:00 aralığında gerçekleşir. BORSA HAFTA SONU AÇIK MI? Borsa İstanbul'da hafta sonu, resmi tatiller ve bayramlarda işlem yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri