2023 yılı itibari ile 108 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Apartman / Site Müdürü maaşları 20460 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Yönetici, yönetim planında ya da sözleşmede ücret tayin edilmese bile kat maliklerinden ücret talep edebilir. Kat malikleri kurulunda, yöneticinin apartmandaki hangi giderlere katılıp katılmayacağı ya da giderler hangi oranda katılacağı karara bağlanabilir.
Apartman yöneticileri normal koşullarda her hangi bir maaş almamaktadır. Ancak bina için belirlenmiş olan aylık aidat tutarını apartman yöneticisi vermemektedir. Yani apartman yöneticisinin bir aylık kazancı ödemediği aylık aidat ücretidir. Bunun dışında apartman yöneticisi her hangi bir maaş almamaktadır.
Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.
İlgili 31 soru bulundu
Site Yöneticisinin Huzur Hakkı Konusunda Hukuki Bilgi / KMK 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 40'ıncı maddesi incelendiğinde, apartman/site yöneticisi ücretinin bir huzur hakkı olmadığı, açık tanımın yönetici ücreti olarak yapıldığı görülmektedir.
Daire sahiplerinin ortak kararı ile apartman yöneticisi aidat öder mi sorusunun cevabı olacak şekilde bir kural belirlenmemişse yönetici, yönetim giderlerinin kendisine düşen kısmının yarısını ödemeyebilir. Eğer yönetici dışarıdan tayin edilirse belirli miktarda bir ücret ödemesi yapılabilir.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Kat malikleri toplanıp bu cezayı öder.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Yönetici veya yönetim kurulu, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu ile seçilir. Yönetici veya yönetim kurulu kat malikleri arasından seçilebileceği gibi, kat maliki olmayan kimseler arasından da seçilebilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) madde 39'a göre "Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısıyla o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Yönetici oy fazlalığıyla seçiliyor. Kat malikleri kendi aralarında bir yönetici seçemedikleri veya yönetimin daha profesyonel olmasını istediklerinde dışarıdan bir yönetim atayabiliyorlar. Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır.
Yönetici maaşı nasıl belirlenir? Eğer yönetici maaşı kat malikleri kurulunca belirlenecekse, bunun için aranan özel bir çoğunluk yoktur. Yani kat malikleri kurulu, toplam kat maliki sayısının yarısından en az bir fazla ile toplanır ve katılanların yarısından en az bir fazlanın oyu ile maaşı belirler.
Yönetici veya varsa yönetim kurulu her genel kurul öncesinde o tarihe kadarki elde edilen gelirlerle yapılmış giderlerin hesabını vermek zorunda.
Apartman yöneticisinin istifasından sonra kat malikleri kurulu olağanüstü toplantı yaparak yeni bir yönetici seçimi yapar. Seçilen yönetici seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapar. Kat malikleri kurulu kararına göre yeni yönetici istifa eden yöneticinin kalan süresi kadar da göreve seçilebilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Site Yöneticisinin Huzur Hakkı Konusunda Hukuki Bilgi / KMK 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 40'ıncı maddesi incelendiğinde, apartman/site yöneticisi ücretinin bir huzur hakkı olmadığı, açık tanımın yönetici ücreti olarak yapıldığı görülmektedir.
Avukat Kısacık: Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez.
Yönetici aidat öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 40'ıncı maddesi bu sorunun cevabını verir. Bu maddeye göre; kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır.
Eğer kat malikleri kurulu yöneticilerin masraf ödemelerinde herhangi bir ayrıcalık sahibi olmalarına imkan tanımayan bir karar alırsa yöneticiler her ay diğer kat malikleri gibi aidat, yakıt gibi ödemeleri yapmak zorundadırlar.
Mutad giderler de her ay periyodik ödenen yakıt, kapıcı ücreti, genel su-elektrik gibi giderlerdir. Bunun dışında okuyucumun ikinci satırda saydığı asansör onarımı, mantolama gibi giderler mutad giderlerden değildir. Dolayısıyla yönetici bunlara her bağımsız bölüm maliki gibi tam iştirak olarak katılır.
Bu nokta da tüm ev sahipleri boş olan apartman daireleri için kanunun belirlediği yasal kavramlara göre aidat ödemek zorunda oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri