Şiva (Sanskritçe: शिव veya श्रीशिव, resmi IAST transliterasyonunda Śiva olarak yazılır, "şivı" diye okunur) Hinduizm'in geç dönem Vedik metinlerinde geçen İşvara veya Tanrı'nın bir biçimi.
Bazı mezhepler için en yüce Hindu tanrısıdır ve yaratılışı, yıkımı ve zamanı temsil eder.
Araştırmaya konu olan Şiva Hinduların üç önemli tanrısından biridir. Şiva yok edici ve yeniden yaratıcı bir tanrıdır. Şiva'yı tanımlayan 1008 isim vardır ve her ismin anlamı onun özniteliğini tanımlamaktadır.
Shiva Göz Kabuğu, yaşamın tüm akışlarının, ruhsal bilginin ve yaratıcı görselleştirmeye doğru sürekli değişimin yaratılmasını, yok edilmesini ve korunmasını sembolize eder. Shiva'nın Gözü olarak da adlandırılan Shiva Kabukları, Üçüncü Göz Çakrasını açar, eril-dişi enerjisini dengeler.
nataraja(dans kralı) olan şiva'nın tandava adı verilen kozmik dansı yaratma-koruma-yoketme hareketi olarak hem sembol hem de gerçek olarak kabul edilir. bu üç eylem maya yani "tanrı'nın her birimizin ve her bir atomun içinde süren sonsuz faaliyeti"dir.
İlgili 20 soru bulundu
Hinduizm'in yok edici tanrısı olarak nitelendirilen, büyük tanrılarından biri olan Şiva'nın merkezde olduğu birçok efsane bulunmaktadır. Şiva'nın yüceliği, mutlak hakikat oluşu ve müşfikliğinin yanı sıra gazabı, yok ediciliği ve dünyaya karşı kayıtsızlığı da bu anlatıların konusunu oluşturmaktadır.
Hindularca kutsal sayılan Ganj nehrinin yanında yer alır ve binlerce yıldır burada ibadet etmek için ülkenin her yanından gelenleri misafir eder. Varanasi, Tanrı Şiva Vishwanat'ın (Varanasi'nin koruyucu tanrısı) şehri olarak bilinir; Hinduizm'in en kutsal yerlerinden biridir.
7 Yüce tanrı anlamına gelen Şiva'ya atfedilen isimlerden biridir.
Krişna (Devanagari: कृष्ण; IAST: kṛṣṇa) Vaişnavizm'de varlığın Nihai Kaynağı ve Dayanağı olarak kabul edilen Yüce Tanrı'dır. İnsan suretinde dünyaya zuhur etmiştir ve geleneksel anlayışta Yüce Tanrı'nın dünyadaki sekizinci sureti (Vişnu'nun sekizinci avatarı) olduğu kabul edilir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Shiva Heykeli, Ganj Nehri su yakınında Hindu idolü, Rishikesh, Hindistan. İlk Hindu Tanrısı Şiva. Hacılar için kutsal yerler - Stok görsel ...
TRİŞULA: Şiva'nın üç uçlu mızrağıdır. Evreni ve tüm canlıları koruduğu düşünülür.
Buradan da anlaşılabileceği gibi Ganeşa bilgi ve hikmetin üstadı, Tanrısı, aynı zamanda başlangıçların ve kategorilerin Rabbi, engellerin kaldırıcısı, Dharma'nın koruyucusu, Karma'nın ve kozmik hafızanın, bilgeliğin efendisi, iyi şansın Tanrısı'dır, meşhur Swastika işareti Ganeşa'nın işaretidir, Ganesha "Aum" dur.
zaman ile özdeşleştirildiği için yok edici denilen bir tanrıdır. sembolü erkeklik organıdır(linga).berenas ve bombay da ona bhairava adı verilir..shiva'nın elinde trişüla denilen üç uçlu mızrak vardır, bu yüzden ona triloçana (üç gözlü) denir.. beş yüzlü dört kollu yakışıklı bir erkektir.. şiva. ibranicede oturmak.
Tanrı Şiva'nın Evi Pashupatinath Tapınağı
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Krişna ise, Hindistan kuzey-doğu bölgelerinde yaşayan, Vaishnava geleneğine mensup Hinduların büyük önem verdikleri Tanrı Vişnu'nun sekizinci avatarasının adıdır.
Radha Krishna, Hinduizm"de Tanrı"nın hem kadınsı hem de erkeksi yönleri olarak bilinir.. Krishna için, Radha, onu kontrol ettiği söylendiği için yüce tanrıça olarak tanınır. Krishna'nın dünyayı büyülediğine inanılıyor, ancak Rhoda "onu büyüledi". Bu nedenle, o her şeyin yüce tanrıçasıdır.
Rāmachandra veya daha sık kullanılan kısa ismiyle Rama (IAST'de rāma, राम (veya Sri Rama: श्रीराम) Devanagari'de) Vişnu'nun yedinci avatarıdır. Ayrıca Hinduizm'de Tanrı alametlerinin (görünüşlerinin) en önemlilerindendir.
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Hinduizm'de üç büyük tanrı vardır ve her biri farklı bir şeyi simgeler. Brahma yaradılış, Vişnu hakikat tanrısıdır. Şiva ise kainattaki şeytani güçleri yok etmekten sorumludur.
Yani; tek bir tanrı vardır (monoteizm). Ancak tek bir tanrı, diğer bütün tanrıların başında yer almaktadır (politeizm). Hindu Öğretileri, Evren'i bir düzen bütünü olarak ele alır; Evren', gerçek ve ahlakî kuralları içeren dünya yasası olan Dharma tarafından yönetilir.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Heykel, CERN'ün Hindistan ile 1960'larda başlayan ve bugün güçlü bir şekilde devam eden uzun süreli ilişkisini kutlamak amacıyla Hindistan'dan bir hediyedir. Hindu dininde, dans eden Lord Shiva'nın bu formu Nataraj olarak bilinir ve Shakti'yi veya yaşam gücünü sembolize eder.
Brahma, Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri