COĞRAFİ KONUM Rakımı 1250 m. olan ve 4. derece deprem kuşağında yer alan Gürün, yüzey şekilleri bakımından dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir.
Merkez Üssü Gürün İlçesi... Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem! Merkez Üssü Gürün İlçesi...
Sivas'ın kuzey sınırlarından 7.9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depremine neden olan Kuzey Anadolu Fayı'na ait Suşehri- Refahiye- Reşadiye segmenti, orta kesimlerinde Orta Anadolu Fay Zonu'na ait olan Deliler Fayı ve Divriği Fayı, güney kesiminden ise Sarız Fayı, Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı geçmektedir.
Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan ve Sivas ve ilçelerinin büyük çoğunluğu 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Sivas il merkezi ise 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. 1. derece deprem kuşağında yer alan ilçeler arasında Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara bulunuyor.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen 2 büyük depremden Sivas'ın Gürün ilçesi de etkilendi.
Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 01.27'de 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Etüt alanının kuzeyinde ve Gürün'ün hemen kuzeybatısında görülen fay zonlarının doğrultusu SW-NE veya WSW-ENE dur. Bu fay zonları gravite fayları veya doğrul- tu atımlı faylarla oluşmuştur. Etüt alanının doğusunda ise, faylar N-S doğrultusundadır.
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
Sivas'ın Gürün ilçesinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray'dan da hissedildi.
SİVAS DEPREM BÖLGESİ Mİ? AFAD'ın hazırladığı deprem risk raporuna göre Sivas üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu. Tsunami, İşinomaki kentine ulaşırken, depremin başkent Tokyo'da da hissedildiği bildirildi.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Gürün ilçesinde dün gece meydana gelen 4.4 şiddetindeki depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu. Depremin merkez üssü Külahlı köyü ile ve çevre köylere uğrayan Vali Şimşek, depremden etkilenen köy sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Gürün Elması, Gürün Cevizi ve Gürün Dutu, gibi kendisine has lezzet zenginlikleriyle tanınan Gürün'de dut pestili de önemli bir yerel üründür.
"Güneyde bulunan hat Gemerek Yeni Çubuk'tan başlıyor, Şarkışla'nın güneyinden Divriği'nin kuzeyine kadar devam eden fay hatları mevcut." Buna göre Sivas'ın belirli bölgelerinde fay hatlarına rastlamak mümkün. Ayrıca Sivas 3. seviye deprem bölgeleri arasında yer alması ile birlikte depremler riski bulunmaktadır.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
AFAD, Sivas'ın Gürün ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 01.27'de meydana gelen deprem kısa süreli panik oluşturdu. AFAD'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre 4.4 büyüklüğündeki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.
4. seviye deprem alarmı, ilk üç alarm seviyesinden daha ciddi bir alarm durumudur. Dördüncü seviye alarm oldukça acil bir müdahale gerektirir.
1. Dereceden Deprem Kuşağı : Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır. Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri