Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir.
Osmanlılar'ın Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesinden sonra (1402), Yıldırım Bayezid'in oğulları arasında taht kavgaları baş gösterdi. 1408'de Sivas'ı ele geçiren Çelebi Mehmed, 1413'te ülkede duruma egemen olunca, Sivas Osmanlı topraklarına katılmış oldu. 1472'de kısa süreli olarak Akkoyunlular'ın eline geçmesi ...
Ancak, Sivas ve çevresinin kesin olarak Türk hâkimiyetine girmesi, Türkleşmesi 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonraki yıllarda gerçekleşmiştir. Sivas 1398 tarihinden itibaren Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetine gir- miş, 1518 tarihinde de eyalet merkezi olmuştur .
Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen “Sebaste” adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü ileri sürülmektedir.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
İlgili 32 soru bulundu
Sivas, Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biridir. Yazılı kaynak lara göre, sırasıyla Hititler, Asurlular, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve nihayet XI. yüzyılın ortalarından itibaren Türklerin eline geçmiştir.
Sivas Merkez ve köylerinde genellikle Elbeyli Türkmenleri yaşamaktadır. Terekeme Türkleri, Avşarlar, Türkmen Alevileri yerleşimleri de vardır. Bir tane de Avar yerleşimi vardır. Sünni Türk nüfusu çok fazladır.
Kısa bir süre Selçuklu etkinliğinde kalan Sivas'ta 1075'te Danişmentli Beyliği kuruldu. 1143'den sonra Danişmentliler arasında baş gösteren taht kavgaları bu beyliğin gücünü kırınca, Anadolu Selçukluları'nı yeniden birleştiren I. Mesud, 1152'de Sivas'ı eline geçirdi.
En yüksek gelir vergisi ödeyen mükellefler arasında birinciliği 2 milyar 260 milyon 103 bin 78 TL ile Tıbbi ve Ortapedik ürün sektöründe Ahmet Doğan aldı.
Sivaslı ünlüler 5 tane değil tabii ki. Reynmen, Onur Şan, Derya Tuna, Feridun Bilgin, Leyla Lydia Turgutlu, Yusuf Kaplan, Sancak, Serdar Kılıç, Serkan Kaya, İrem Sak, Cengiz Özkan, Tolga Sarıtaş, Burak Aksak, Rıza Çalımbay, Tülin Şahin, Aşık Veysel Şatıroğlu….
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Doğanşar ilçesidir.
Kırmançlar tarafından kullanılır. Alevice, Dersimce (Dersimki), So-Bê, Zonê Ma («bizim dil») olarak da bilinir. Diğer yörelerde ise Dımıli/Dımılki, Kırdki ve Zazaki gibi isimler kullanılmaktadır.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, Bilgin'in cümlesini somutlaştırdı: - Türkiye ve dünyadaki Sivaslı sayısı 7 milyonu buluyor. şehrimizde fabrika kuran hemşehrilerimiz var. Hemşehrilerimizi şehrimizin kalkınmasına destek vermeye bekliyoruz.
4 Eylül 1919 günü Sivas şehrinde toplanan kongre, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından birisidir. Sivas Kongresi'nde düşmana karşı sonuna kadar direnilmesi kararı alınmış ve sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolların en önemli basamaklarından biri olmuştur.
İran'da İlhanlı İmparatorluğu'nun çökmesiyle (1335), 1338'de Eratnalılara ve 1381'de Kadı Burhanettin'nin eline geçen Sivas, her iki beylik tarafından da başkent ilan edilmiştir.
Sivas ilinde 17 ilçe vardır.
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir.
Zaza, bir İran dili olan Zazacayı konulan kişilere verilen isimdir. Zazaların yoğun olarak yaşadığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Özellikle Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Sivas şehirlerinde çok sayıda Zazaya rastlanılmaktadır.
Sivasda yaşayan Koçgiri Kürtleri , Zara, İmranlı, Divriği, Hafik, Kangal, Gürün yörelerinde yerleşik olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Sivas nüfusu yaklaşık 700.000 civarındadır ve Sivas'ta 150.000-200.000 arası Koçgiri - Kürt nüfusu bulunduğu tahmin edilmektedir.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
O dönemde çevre memleketlerde kıtlık olduğu zamanlar Sivas'ta yetiştirilen ürünler tüm bölgeye yetermiş: Tüm bunlarla beraber Sivas şehirlerin anası yani "Sultan Şehir" ünvanını almıştır.
Alkaevli (Alkarevli) boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Günümüz yerleşkesi Sivas civarıdır.
Nüfusu 16 milyona yaklaşan İstanbul'da yaşayan Sivas kütüğüne kayıtlı kişi sayısı da 765 bin 784 olarak belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri