Bölgede toprak ve alüvyal zeminin kalınlığı 1 kaç metreden 50-100 m ye kadar değişmektedir. Bu zeminlerin altında stratigrafik olarak jips, kumlu kireçtaşı ve Sivas ilinin tamamının altında yeralan marn tabakaları bulunmaktadır.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır. Deprem tehlike haritasında Sivas ili için en büyük yer ivmesi değerlerinin KAFZ ve Deliler fayı civarında yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca online harita üzerinde adres bazlı sorgulamalar da yapılabilmektedir.
Sivas merkez, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla, Altınyayla, Divriği, 3. derece deprem kuşağında bulunuyor.
Kangal, Ulaş ve Gürün ise Sivas'ta deprem riskini en az taşıyan bölgeler. Bu ilçeler deprem haritasında 4. Derece deprem kuşağında yer alıyor. 1. derece deprem hattında bulunan ilçeler olası bir depremde Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardan oluşuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Deprem 18 Mayıs 1929 Cumartesi günü Türkiye saati ile sabah 08:37'de, merkez üssü Sivas İlinin Suşehri ilçesinin batısında meydana geldi. Depremin yüzey dalgası büyüklüğü 6.2 Ms olarak belirlenirken, richter ölçeği'ne göre aletsel büyüklüğü 6.1 Mw olarak kaydedildi.
"Güneyde bulunan hat Gemerek Yeni Çubuk'tan başlıyor, Şarkışla'nın güneyinden Divriği'nin kuzeyine kadar devam eden fay hatları mevcut." Buna göre Sivas'ın belirli bölgelerinde fay hatlarına rastlamak mümkün. Ayrıca Sivas 3. seviye deprem bölgeleri arasında yer alması ile birlikte depremler riski bulunmaktadır.
AFAD, Sivas'ın Gürün ilçesinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sivas'ın Gürün ilçesinde saat 01.27'de meydana gelen deprem kısa süreli panik oluşturdu. AFAD'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre 4.4 büyüklüğündeki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
Bindirme bileşenli, sol yanal doğrultu atımlı olan bu faylar güneyde Gürün Dağları'nı dilimlere ayırmıştır. Gürsoy ve diğerleri (1997:93) tarafından Kangal Havzası güneyinden geçen fay, Kangal Fayı olarak haritalanmıştır.
Sivas en az üçüncü derece deprem bölgesidir.
SON DAKİKA: Sivas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Saat 01.27 sıralarında merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntının derinliği 5.3 kilometre olarak bildirildi. Depremin ardından Sivas Valiliği sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı.
Rakımı 1250 m. olan ve 4. derece deprem kuşağında yer alan Gürün, yüzey şekilleri bakımından dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir.
Sivas ili depremsellik açısından riskli bir bölgede yer almaktadır. Sivas'ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır.
Diğer önemli bir fay Gemerek, Şarkışla, Ulaşilçelerinden geçen Deliler fayıdır. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır.
Yaşanacak olası bir Tokat depremi sonrası 20 milyon insan doğrudan etkilenecek ve birçok şehirde doğrudan yıkılacak alan içerisinde kalıyor. Tokat, Samsun, Ordu, Amasya, Sivas, Yozgat, Çorum, Sinop, Giresun ve Erzincan doğrudan yıkılacak şehirlerarasında olurken Birinci dereceden deprem bölgesi alanı haline geliyor.
Sabaha karşı saat 2.00 sıralarında olan bu 7,9 (MS=7,9) büyüklüğündeki depremde Erzincan ve çevresinde 116.720 konut yıkılmış, 32.962 kişi hayatını kaybetmiştir.
Deprem. Odak derinliği 20 km olan depremin etkilediği alan doğuda Erzincan Ovası'ndan batıda Kelkit Vadisi'ne kadar uzanır. Yırtılmanın uzunluğu 400 km (Erzincan'ın doğusundan Amasya'ya kadar), genişliği ise (güneyde Sivas'tan kuzeyde Karadeniz'e kadar) 200 km'dir.
13 Mart 1992 Erzincan depremi,, San Andreas fayının 40 km uzunlukta bir segmentini kıran,» 18 . km odak. de- rinliği olan ve fay boyunca. 180 cm yatay ile 120 cm. düşey atım meydana getiren 17 Ekim 1989 Loma Prieta depremine (M= 7.1) birçok, yönden benzerlik göstermektedir.
Sivas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem
Yerin 5,33 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Sivas kent merkezi ve çevre ilçelerde de hissedildi. Can kaybı yaşanmazken ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıktaki 35 haneli Külahlı köyünde 20 evin duvarlarında çatlaklar ve yıkımlar oldu.
Sivas'ta 4,4 Büyüklüğünde Korkutan Deprem!
Deprem Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray'dan da hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre merkez üssü Sivas'ın Gürün ilçesi olan 4.7 büyüklüğünde bir Deprem meydana geldi.
Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara gibi ilçeler, 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Etüt alanının kuzeyinde ve Gürün'ün hemen kuzeybatısında görülen fay zonlarının doğrultusu SW-NE veya WSW-ENE dur. Bu fay zonları gravite fayları veya doğrul- tu atımlı faylarla oluşmuştur. Etüt alanının doğusunda ise, faylar N-S doğrultusundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri