Bunların yanı sıra, oldukça zengin olan Sivas mutfağının diğer lezzetleri ise şu şekildedir: Sivas Kebabı, Patlıcan Pehli, Sivas Ketesi, Yumurtalı Sübüra, Divriği Pilavı, Kıymalı Patatesli Kömbe, Madımak, Kesme Aşı, Cılbır, Babiko, İçli Köfte, Pezik.
İlgili 30 soru bulundu
#1 Orjinal Sivas Köftesi
İlk sırayı elbette bir et ürününe ayırmalı. 81 ilin, 81'inde de el üstünde tutulan, adı duyulduğunda karınları acıktıran bir yiyecek varsa o da köftedir. Sivas usulü köftenin asıl önemli noktası ise etinde saklı.
Sivas denince neredeyse akla ilk gelen eser Şifaiye Medresesi, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. İzzettin Keykavus döneminde 1217 yılında yapılmaya başlanmış.Her ne kadar medrese olarak bilinse de, aynı zamanda Darü's-Sıhha yani hastahane olarak kullanılmış zaten “Şifaiye” adını da buradan alıyor.Sivas'ın en büyük kapalı ...
Tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olan Sivas; Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği'nin başkenti, Selçuklu Devleti'nin Darü'l A'la'sı, Osmanlı İmparatorluğu'nun eyalet merkezi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdu olmuştur.
Babuko, Zerfet hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadenizin bazı bölgeleri, İç Anadolunun Doğu kesimlerinin yöre Mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür.
Sivas Peskütan Satın Al
Peskütan Sivas yöresinde özellikle köylerde hane içinde tüketilmek için köy evlerinde yapılır. Ticari olarak peskütan üreten birkaç üreticiye rastlamak da mümkündür. Memleket Kolisi portalında yer alan Şarkışla Gıda ve Coşmanlar Market bu tedarikçilerin başında gelir.
Sivas ilinde ağırlıklı yeryüzü seklini platolar oluşturmakladır, il oranının % 47,6'sı platolarla, % 46,2'si dağlarla, %6,2'si ise ovalarla kaplıdır. Sivas'ın en büyük platosu Uzunyayla'dır. Ayrıca, Uzunyayla'ya oranla daha zengin otlaklara sahip olan Meraküm Platosu da ilin ender yüksek düzlüklerindendir.
Tabiat ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için pek çok farklı seçeneği ziyaretçilerine sunar. Gökpınar Gölü, Hafik Gölü, Erçimen Yaylası, Sızır Şelalesi, Şuğul Vadisi, Yıldız Dağı Turizm Merkezi gibi doğal güzellikleri Sivas'ta ziyaret edebilirsiniz.
Sivas, Orta Anadolu Bölgesinin doğu kesiminde yer alır. Kuzeyden Tokat, Ordu, Giresun, doğudan Erzincan, güneyden Malatya, Maraş ve Kayseri, batıdan da Yozgat illeriyle çevrilidir. İl Doğu Karadeniz, Doğu ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş alanıdır.
Sivas'ta salı gününden itibaren devam eden çeşme sularındaki kokunun nedeninin suya fazla klor katılması dolayısıyla meydana geldiği öğrenildi.
Başlıca tarım ürünleri buğday, çavdar, fasülye, mercimek, fiğ, şekerpancarı ve patatestir. Sebezcilik ve meyvecilik pek gelişmemiştir. Patateste hektara 11.532, şeker pancarında 27.779 dur. Şeker pancarı verimi bakımından Sivas birçok illerden daha avantajlı durumdadır.
Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın sembolü olmuştur. Anadolu'da yapılmış en abidevi medreselerden biri olup, Dârü'l-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir.
İlin Adının Tarihçesi: Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
Çeşitli dönemlerde Sebaste, Sipas,Megalopolis, Kabira, Diaspolis, Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu'nun en eski ve önemli yeerlşim merkezlerinden biridir. Yörede ilk yerleşim Neolitik Çağ'a (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor.
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri