Dolayısıyla HbA1C testi açlık kan şekeri normal olmasına karşın diyabete ilişkin sorunlar yaşayan hastalarda da güvenle kullanılabilmekte ve daha net bulgulara ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Basit ve pratik bir kan testi olan HbA1C açlık gerektirmediğinden günün her saatinde güvenli bir şekilde uygulanabilir.
Parmaktan iğne ve kan testleri gibi anlık değerlendirmelerden farklı olarak yapılan HbA1c testleri, gizli şeker döneminin ya da uykudaki dalgalanmaların tespitinde güvenle kullanılabilir. Çok pratik bir kan testi olmasına karşın, açlık gerektirmediğinden günün her saati yapılabilmektedir.
Özellikle HbA1c değeri, şeker hastalığının tanısında önemli bir yer tutar. Hastanelerde şeker hastalığının erken tanısı için oral glukoz tolerans testi (OGTT) de uygulanır. Bu test için öncelikle en az 8 saatlik açlığın ardından açlık kan şekeri ölçümü yapılır.
100 gr OGTT aç karnına yapılır, açlık kan şekeri ve glukozun içilmesini takip eden 1, 2 ve 3. saatlerdeki kan şekeri düzeyleri kontrol edilir. Tek aşamalı testte açlık gerektirir.
HbA1c testi kan örneği alınarak, açlık ya da tokluk aranmadan yapılır. Kan numunesi damardan iğne yoluyla alınmaktadır. Alınan kan laboratuvara inceleme için yollanır. HbA1c testi sonuçları yüzde olarak rapor edilerek uzman doktora sunulur.
İlgili 41 soru bulundu
Genellikle aç karnına uygulanan bu testte son 3 ayda kandaki şeker seviyesi ölçülür. Test 3 ayı kapsadığından dolayı aç ve tok karnına uygulanması herhangi bir sorun çıkarmaz.
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
HbA1C değerleri hangi aralıklarda olmalıdır? Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Şeker Yüklemesi Aç Karnına Mı Yapılır
Şeker yükleme testi (OGTT) kişinin gebelik diyabeti olup olmadığının öğrenilmesi için yapılır. Haliyle açlık ve tokluk kan şekerleri takip edilir. 100 gramlık şeker yüklemesi açken yapılır. Genellikle testten önceki 8 saat içerisinde kişiden bir şey yememesi istenir.
3 aylık ortalama değerler açlıkta 90 – 145 mg/dl olmalıdır. Tokluk durumunda ise 90 – 180 mg/dl olmalıdır. 3 aylık kan şekeri ortalaması ise bu değerlerin ortalama olarak %7,5 altında olmalıdır. Bir kişinin şeker hastası olmadığına karar vermek için en ideal değerler bunlardır.
Badem, fındık, ceviz açlık şekerini dengeler
Yapılan bilimsel bir çalışmada, 450 birey sekiz hafta süreyle izlenmiş ve badem, fındık, ceviz tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir.
Genel olarak, 180 mg/dL'den fazla yüksek kan şekeri değeri olarak görülmekte. 300 mg/dL'den fazla olması ise tehlikeli olarak değerlendirilir.[3] Ayrıca kan şekeri yükseldiğinde aşağıdaki belirtiler gözlenebilir.
Açlık kan şekeri seviyesi, desilitre başına alt sınır 70 miligram (mg/dL) ile üst sınır 126 miligram (mg/dL) olarak kabul edilmektedir.
Üç aylık şekeri ölçen testin adı HBA1c. Bu değeriniz 3 ayda bir değişir. Yüksekliği dokularınızda az oksijen olduğunu işaret eder. Evet, yüksek HBA1c, az oksijenli haliniz yani bir tür biyokimyasal boğulma halinizdir.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır. Diyabete yatkın olan kişilerde yani prediyabet diye adlandırılan kişilerde HbA1c oranı %5.7 ile %6.5 arasındadır. Diyabetli bireylerin HbA1c değerleri %6.5'in üzerindedir. %6.5 üzerindeyse diyabet tanısı konur.
HbA1c düzeyi de 5.7 ile 6.4 % çıkmış ise prediyabet tanısına yaklaşılmış demektir.
Hemoglobinin düşmesi için kişi lif yönünden zengin besinleri tüketmesi gerekmektedir. Kişi ilaçlarını ve diyetini düzgün yaptığı sürece sıkıntı yaşamayacaktır. Fakat düzgün kullanılmayan ve diyeti önemsemeyen kişilerde görülen hemoglobin yüksekliği daha tehlikeli olacağı için normal haline düşürülmesi gerekmektedir.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Grup I ve grup II'de prediyabetik hastalarda medyan 4.0(min-maks) ve 3.0(min-maks), diyabetik hastalarda ise her iki grupta med- yan 2.5(min-maks) kg kilo kaybı gözlendi. Diyabetik hastalarda HbA1c değerlerinde grup I'de %1.1, grup II'de %1.0 medyan düşüş saptan- dı.
Yumurta gibi protein içeren gıdalar
Protein yönünden zengin olan yumurta vücuttaki iltihabı azaltarak, insülin duyarlılığını sağlar. Kahvaltıda yumurta yemek diyabet hastalarının gün boyunca kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri