Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Sivas'ın En Meşhur Tatlısı: Sivas gezinizde deneyebileceğiniz tatlılar arasında kelle tatlısı, gazete baklavası ve kalburabastı tatlıları yer almaktadır. Tüm bu tatlı türlerini şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkün.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
İlgili 34 soru bulundu
Kentte 7 yıldır kelle ustası olarak görev yapan Davut Şahapoğlu (30), kellenin Sivas'ta kahvaltıların baş tacı olduğunu söyledi. Şahapoğlu, "Kelle, asırlık bir lezzet olarak Sivas'ta önde gelen bir yemektir. Başka şehirlerde peynir, zeytin nasıl kahvaltıların baş tacı ise Sivas'ta da kelledir.
Sivas, ülkemizin doğrudan kullanıma uygun demir cevheri rezervinin % 36'sının ve işletilen stronsiyum yataklarının bulunduğu tek bölgedir. Aynı zamanda en kaliteli talk (kozmetik ve elektro-porselende kullanılan) ve asbestin bulunduğu önemli maden bölgelerimizden biridir.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
Sivas mutfağının yöresel tariflerinden biri olan kelle tatlısını sizlere sunuyoruz. Dışı çıtır hamur, içi ise fındık, badem, kuru üzüm ve baharatlarla zenginleştirilen bu tatlı, şerbetle zenginleştirilir.
Yapımı oldukça zahmetli olan tatlı tamamen doğal ürünlerle üretiliyor. Yaklaşık 6 saat boyunca kısık ateşte pişen Sivas sütlüsü daha sonra soğuması için çömleklere konuluyor. Soğuduktan sonrada Sivas sütlüsü kente özgü çekme helva, ceviz ve bal ile süsleniyor.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
Başlıca tarım ürünleri, buğday, patates, kimyon, arpa, mercimek, nohut, ayçiçeği, soğan, pancardır. Ermenek ve Gülsu Vâdisi boyunda domates, kavun, karpuz, lahana başta olmak üzere her çeşit sebze yetiştirilir.
Madımak yemeği, Sivas'a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak ıspanağa benzemesine rağmen lezzet olarak çok farklıdır. Genellikle yoğurtla birlikte tüketilen Madımak A ve K vitamini bakımından zengin bir sebze yemeğidir.
Tarım ürünlerinde tahıl, baklagiller ve sanâyi ürünleri başta yer alır. Tahıl ise en önde gelir. Tarım ürün miktarı mevsim şartlarına göre her sene değişmektedir. Başlıca tarım ürünleri buğday, çavdar, fasülye, mercimek, fiğ, şekerpancarı ve patatestir.
Sivas soğuk ve karasal bir iklime sahip olmasının yanında; çevre illere göre daha yüksek olması, kuzey rüzgarlarına açık olması, engebeli yapısı, yıl içinde değişen basınç farkı ve şehir topraklarının farklı coğrafi bölgelerde yer alması nedeniyle çevre illere göre farklı bir mikroklima özelliğine sahiptir.
Sivas'a bağlı 17 ilçe, 7 belde ve 1234 köy bulunmaktadır.
Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır.
Sivas birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bünyesinde sentezlemiştir, köklü geçmişin değer yargılarını günümüzde de koruyarak Evliya Çelebinin de nitelendirdiği gibi şehirlerin anası Sultan şehir ünvanını almıştır.
Linyit, Eskişehir ve Sivas'tan çıkarılır. Çinko, Kayseri ve Sivas'tan çıkarılır. Krom; Eskişehir, Kayseri ve Sivas'ta çıkarılır. Lületaşı, bor ve amyant; Eskişehir'den çıkarılır.
Bakırtepe altın işletmesi, Sivas ili, Kangal ilçesinde bulunan altın ve gümüş madeni.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri