Bağları, üzüm türleri, pekmezi, pestili, kesmesi, mayhoş narları, sütü, peyniri ve ayranıyla ve hepsinden önemlisi suyu ve havasıyla bir başka güzeldir Siverek.
a- Siverek tavası (Kıymalı, parça etli ve sade domatesli.) b- Katlama (Peynirli, pekmezli, yağlı.) c- Cemile (Yumurtalı, Pekmezli.)
Siverek, Diyarbakır-Şanlıurfa-Gaziantep arasındaki tarihi ipek yolunda önemli bir merkez olarak bilinmektedir. Siverek'te yetişen hububat, bakliyat ve üretilen canlı hayvan ürünlerinden ülke içine ve ülke dışına gönderilerek büyük oranda ticari gelir elde edilmektedir.
Siverek Güney Doğunun, Bir kültür ve asalet kentidir. Siverek Güneydoğuda, İslam'ın ve imanın öne çıktığı bir kültür mozaiği şahsiyetli olduğu kadar, cesaretli, yiğit insanların yaşadığı bir itibar şehridir. Siverek tarihi camileriyle, kendine mahsus örf ve adetleriyle, gözleri kamaştıran bir şehrimizdir.
İlgili 45 soru bulundu
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Siverek, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı ilçelerden biridir. İlçe nüfusunun büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşmaktadır, Kürtlerin dışında az sayıda Türk, Arap, Süryani ve Ermeni nüfus vardır. İlçede Kurmanci lehçesini konuşan Kurmançlar ve Zazaların oranı birbirine yakındır.
Siverek Kentinin İsim Kökeni
Bizans kaynaklarında Sevaverek olarak geçmektedir, Bizans ve Ermeni kaynaklarında Siverek için kullanılan bu ismin kelime manası “Seav” siyah, “Averek” harabeler yani siyah harabeler anlamına gelmektedir.
Karacadağ sönmüş bir volkandır. Aktifken püskürttüğü lavlar Şanlıurfa ve Diyarbakır arasındaki bölgeyi doldurmuş, buralardaki siyah bazalt kayaların oluşmasına neden olmuştur. Bu bazalt taşlar Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siverek'te sayısız tarihi binada yapı malzemesi olarak kullanılmıştır.
Siverek'in bugün bağlı bulunduğu Şanlıurfa ise Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancaktı. Urfa, Osmanlı'nın son döneminde Halep'ten ayrılarak vilayet statüsüne yükseltildi. Siverek ise Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir sancak oldu. 1923 yılında Viranşehir ve Çermik'in bağlanmasıyla il oldu.
Siverek nüfusu 2021 yılına göre 266.971.
Siverek tava yanına şehriyeli pirinç pilavı harika gider. Bu lezzetli menüye Urfa yemekleri listesinde yer alan tariflerden çiğ köfte veya şıllık tatlısı ekleyebilirsiniz.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
2- Merkez Zazaca: Şâfiî Zazalar tarafından Diyarbakır'ın Dicle ve Hani ilçeleri, Bingöl ile Elazığ'ın Palu ilçesinde konuşulmaktadır. 3- Güney Zazaca: Hanefî Zazalar tarafından Şanlıurfa'nın Siverek, Adıyaman'ın Gerger, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçelerinde konuşulmaktadır.
Şanlıurfa'nın en büyük ilçelerinden biri olan Nüfus ve Coğrafik yapısıyla Türkiye'de 32 ilden daha büyük olan Siverek ilçesi yeni nüfus sayısıyla birlikte bir çok ilin nüfusundan büyük olduğu belirtiliyor.
Geçmişi Assurlulara dönemine kadar uzanan kale büyük kesme taşlarla inşa edilmiştir. Yerden 30-35 metre yükseklikteki bu kalenin altında, bulunan sığınaklar, kale eteklerinde yapılan evlerin temel kazıları sırasında ortaya çıkan dehlizlerin varlığından anlaşılmıştır.
Çepni, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre yirmi iki Oğuz bölüğünden Divân-ı Lügati't-Türk'de; "Yirmibirincisi: "جآپنِ Çepni Boyu'na mensuptur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında il olan ancak 1926'da çıkarılan kanunla ilçeye dönüşen Siverek'in il olma hayali, Şanlıurfa'nın büyükşehir olmasıyla suya düştü. 1926'ya kadar il idaresiyle yönetilen Siverek, çıkarılan "Teşkilatı Mülkiye Kanunu" ile Şanlıurfa'ya bağlandı.
4314 km² lik yüzölçümüne sahip Siverek de idari yapı; 3 belediye, 7 bucak, 151 köy ve 372 mezradan oluşmaktadır.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır. Nüfusu 150 bin kişiden oluşan aşiret, 19. yüzyılın başında Diyarbakır'dan Siverek'e göç etmiştir. Şeyh Said isyanında devletin yanında yer almışlardır.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı Genel Denetim Bürosu'nun, 110 sayfalık Türkiye raporunda "Dünyanın en fazla Kürt nüfusunun yaşadığı yer İstanbul" ifadesi yer alıyor.
Siverek'te bulunan İzol Aşireti Sünni iken baska illerdeki İzol aşireti mensupları Alevi olabilmektedir.
Sıradan, herhangi bir özelliği olmayan, daha sonra hiçbir yerde adı geçmeyen bir kişi olarak “Zaza” adı, işte Tevrat'a bu şekilde geçiyor. Davud peygamberin krallığı Milattan Önce 1000-962 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri