Salisilik asit, antimikrobiyal özelliği bulunduğundan akne oluşumuna karşı neden olan bakterilere karşı savaş açar. Ciltte iltihaplanmaların yaşanması durumunda antienflamatuar özelliğinden de faydalanılır. Bu yüzden cilt bakım alanında akne ve sivilce tedavisinde salisilik asitten yararlanılır.
Sağlayabildiği faydalar tüm cilt tiplerine uygun olsa da, yağlı cilt tipi için salisilik asit kullanmak özellikle önem taşır. Yağlı ve sivilceli ciltlerde sıklıkla görülen akneler, siyah noktalar, sivilceler salisiliğin bir süre kullanılmasıyla ortadan kalkabilir.
Özellikle ergenlik döneminde çok sık görülen sivilceler, kolay kolay geçmeyen cilt sorunları arasındadır. Salisilik asit siyah nokta etkili ürünler, bu problemlerin giderilmesi için oldukça pratik kullanımlara sahiptir. Bu seçenekler, gözeneklerin tıkanmasını önler ve zamanla siyah noktaların da oluşumuna engel olur.
Salisilik asit ve glikolik asit gibi asitler, günümüzün en popüler cilt bakımı içerikleri arasında yer alıyor! Bu asitleri hem yüz temizleyicileri, hem tonikler hem de serumlarda görebiliyoruz.
Hyalüronik asidi; ciltte kırışıklık etkilerini görmeye başlayan kişiler, sivilceli ve aşırı kuru cilde sahip olan kişiler, gün boyu dolgun ve canlı bir cilde sahip olmak isteyen tüm kişiler yaptırabilir.
İlgili 23 soru bulundu
C vitamini, partinin en güçlü süper kahramanıdır. Sivilcelerden koyu lekelere kadar, bu güç dolu besinin, çeşitli cilt sorunlarını azaltmada olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Cilt sorunlarını gidermenin yanı sıra, antioksidan aktiviteleri de sağlıklı bir vücudu korumak için gereklidir.
Alfa hidroksi asitlerden biri olan glikolik asit şeker kamışından oluşum gösteren bir asit çeşididir. Glikolik asit ciltte güneş hasarını, akne oluşumunu, yaşlanma sonucunda oluşabilecek belirtileri, yüzdeki koyu cilt lekelerini ve akne izlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Glikolik asit + Salisilik asit
Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın! Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
BHA'lar, yağlı sebum içeren gözeneklere nüfuz ederek gözenek içinde biriken ölü deri hücrelerini pul pul döker. Beta hidroksi asit genellikle yağlı ciltler için daha iyi kullanılır. Alfa hidroksi asitler (AHA'lar) ise güneşten zarar görmüş ciltlerde kullanılır.
AHA (Alfa-Hidroksi Asit) ve BHA (Beta-Hidroksi Asit) adı verilen iki farklı asit içerirler. AHA, ölü cilt hücrelerini cildinizin yüzeyinden temizleyerek cildinizi daha canlı hale getirirken, BHA ciltteki yağları ve gözenekleri temizleyerek sivilce oluşumunu önler.
Son yıllarda cilt bakımında asit kullanımı ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar salisilik asit gibi asitlerin cilt tonunu eşitlemeye, ciltteki leke, sivilce ve akne gibi oluşumları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Siyah nokta, sivilce, akne, geniş gözenek gibi cilt sorunlarının giderilmesinde BHA asitleri oldukça etkili oluyor.
Retinol sivilce yapar mı? Hayır, yapmaz fakat cildinde retinol sonrası sivilcelenme olursa mutlaka doktora danışmalısınız.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).
AHA ve BHA İçeren Ürünler
Alfa ve beta hidroksi asitler, çok fazla güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişen lekeleri cilt yüzeyinden uzaklaştırmak için bir cilt aydınlatıcı görevi görür.
Ciltte sivilce oluşumunu önler. Cildi ölü hücrelerden arındıran işlevi sayesinde, uygulanan bakım ürünlerinin ciltteki emilimine yardımcı olur. Cilt bakım ürünlerinin etkisini artırır. Ayrıca cildi ölü hücrelerden arındırıcı etkisi, cildin daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Glikolik asit, cilt sağlığı alanında pek çok faydaya sahip olup güneş hasarının etkilerini azaltmada, akne oluşumunu engellemede, yaşlanmaya bağlı belirtileri hafifletmede, cilt tonunu eşitlemede ve akne izleri ile koyu lekelerin görünümünü azaltmada yardımcı olabilir.
Glikolik asidi herkes kullanabilir mi? Glikolik asit hakkındaki bir diğer güzel şey de neredeyse her yaşa ve her cilt tipine uygun bir içerik olması. Ancak çok hassas ve kuru cilde sahip kişilere ve rosacea, egzema gibi şikayetleri olanlara ciltte tahrişe yol açabileceği için önerilmiyor.
Özellikle de derin sivilce izlerinden bazı lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Akne izleri, gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabiliyor. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları bulunan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi her zaman daha etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri