Yağlar yüksek basınç altında su ile, normal basınç altında asitlerle kaynatılarak ya da lipaz gibi belirli enzimlerin katalitik etkisiyle hidrolize olarak gliserol ve yağ asitlerine parçalanırlar.
Bunun sebebi, yağlar asitlerden oluşan bir yapıya sahip olduğu için, bazik maddelerin asitleri nötralize ederek yağları çözmesi daha etkili olur. Ancak, bazı durumlarda asitler de yağ çözmede kullanılabilirler. Örneğin, yağlı kalıntıların çıkarılmasında asitik temizlik maddeleri kullanılabilir.
Kirecin çözülmesi veya sökülmesi için kullanılan asitler arasında hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), oksalik asit (H2C2O4) ve bazen sülfürik asit (H2SO4) yer alır. Kalsiyum karbonat (CaCO3) veya kalsiyum sülfat (CaSO4) gibi kireç kaynaklarını çözmek için kullanılır.
Ürünün avantajları; köpük kontrollüdür. Süt taşı ve su sertliğinden kaynaklanan kalıntıları, yağ, protein, kireç vb. Kalıntıları güvenle ve kolayca çözer. Kolay durulanır ve ekstra bir kimyasala gerek kalmaz.
Bitki ve hayvanlarda farklı yapıda onlarca farklı yağ asidine rastlanıyor. Yağın özelliğini yağda bulunan yağ asitlerinin oranı belirliyor. Örneğin zeytinyağında yüksek oranda oleik asit, ayçiçek yağında bolca linoleik asit, palm yağında da en çok palmitik asit bulunuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kaplama kimyasallarında genellikle alkali banyolar içinde kullanırlar. En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Yağ asitlerinin indirgenmesi sonucunda yağ alkolleri oluşur. Doymamış yağ asitleri buna ilaveten hidrojenleşme (hidrojenasyon) reaksiyonuna uğrayabilirler, bu yolla bitkisel yağlar margarine dönüştürülür.
Saf altın ve platin grubu metaller gibi bazı değerli metaller nitrik asit ile reaksiyona girmez.
Nitrik asidin amonyak ile nötralizasyonu, dünya çapında kullanılan mineral gübrelerin en önemli bileşeni olan amonyum nitrat ile sonuçlanır. Bitkilere ve süs bitkilerine büyümeleri için ihtiyaç duydukları azotu yüksek, kolay sindirilebilir dozlarda sağlar.
Paslanmaz çeliği bir asit banyosuna daldırmak, yüzeydeki serbest demiri çözer, ancak krom bozulmadan kalır. Asit kimyasalı serbest demiri ortadan kaldırır.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Esasen temiz yağmur suları da asidiktir. Çünkü havadaki su buharı (H2O) ve karbondioksit (CO2) tepkimeye girerek bir zayıf asit olan karbonik asidi (H2CO3) oluşturur. Temiz yağmur sularının pH'ı 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının pH'ıysa 5,7'den daha düşüktür.
Fosforik asitin en yaygın kullanımlarından biri, metal yüzeylerden pasın çıkarılmasıdır.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Yağlar kimyasal olarak gliserol ve yağ asitlerinden oluşan ester formunda trigliserid olarak da adlandırılan yapılardır. Apolar, hidrofobik ve nötr bileşiklerdir [1]. Kloroform, diklorometan, eter, alkol gibi organik çözücülerde çözünürler.
Cama karşı yüksek reaktivitesi ve birçok metale orta derecede tepki vermesi nedeniyle , hidroflorik asit genellikle plastik kaplarda saklanır (buna rağmen PTFE hafifçe geçirilebilir). Hidrojen florür gazı, akciğerlere ve gözlerin kornealarına derhal ve kalıcı hasar verebilen akut zehirdir.
Soruya tekrar gelirsek, HCL asidi plastiği eritmez.Ve aynı zamanda günümüzde PVC'den demir-çeliğe, organik madde üretiminden gıda sektörüne kadar hemen hemen tüm alanlarda hidroklorik asit kullanılmaktadır. Hidroklorik asit, kimyadaki ara maddelerden biridir. Bu asit, birçok küçük çaplı sanayi dalında kullanılmaktadır.
Nitrik asit, halk dilinde kezzap olarak bilinir. Nitrik asit kararsız bir bileşik olup, oda sıcaklığında yavaşça azot oksitlerine bozunur. Nitrik asit, temizlik sektöründe kireç sökücülerin içine bir miktar konularak kullanılır.
En güçlü oksidanlardan biri olan nitrik asit, altının çok ufak neredeyse ölçülemez bir miktarını çözüp altın iyonuna dönüştürür. Ortamdaki hidroklorik asit ise bu altın iyonlarıyla birleşir. Altın iyonları eksildiğinden denge hali bozulur, bu da daha fazla altının çözünmesine yol açar.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar. Berrak sıvı hâlinde olup, HF(aq) olarak tanımlanır.
En güçlü oksidanlardan birisi olan nitrik asit, altının çok küçük hatta neredeyse ölçülemez bir kısmını çözerek altın iyonuna dönüştürür. Ortamda bulunan hidroklorik asit ise, bu altın iyonları ile birleşir. Altın iyonları eksildiği için de denge hali bozulur. Bu da daha fazla altının çözünmesine neden olur.
Yağ asitleri besinlerden çoğunlukla bağırsaktan emilemeyen trigliseridler olarak alınırlar. Sindirim kanalında pankreatik lipazın ve kolipazın yardımıyla serbest yağ asitlerine ve monogliseridlere parçalanırlar.
Yağ asidi esterleri ile ilgili olan, Suda değil fakat etil eter, petrol eteri, kloroform, sıcak alkol, benzol, karbon tetra klorür, aseton vb. yağ çözücü organik maddelerde çözünen doğal organik maddelerdir.
İnsanlar için bilinen 3 esansiyel yağ asidi vardır. Bunlar; alfa-Linolenik asit (bir omega-3 yağ asidi), linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) ve araşidonik asittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri