Sivilcenin üzerine güneş kremi sürülmesi önerilir. Akne güneşten gelen ışın ve ısıya maruz kaldığında daha da alevlendiği gibi cildi tahriş edebilir. Güneş kremi cilde doğrudan gelen zararlı ışınları ve ısıyı engeller.
SPF koruması cildi ve tüm vücudu UVB ışınlarından koruduğu uzmanlardan tarafından belirtilmektedir. Erken cilt yaşlanmasına etki eder. Kullanılabilecek en iyi anti aging ürünü ise güneş kremleridir. Güneş kremi ciltte olan sebumu dengeler ve bu sayede sivilce önlemeye de yardımcı olur.
Bu nedenle kimyasal güneş koruyuculardan önce temizleyici ve tonik gibi ürünlerle cilt temizliği yapılabilir ancak herhangi bir krem veya makyaj ürünü uygulanmamalıdır. Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle cildi temizlemek ve arındırmak önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
– Güneş kremi, eğer açık havadaysanız her iki saatte bir, kapalı ortamdaysanız her dört saatte bir, özellikle terleme ve ıslanma sonrasında mutlaka yenilenmeli. – Güneşe çıkmadan 15 ya da 30 dakika önce güneş kremleri sürülmeli, terleme ve ıslanma sonrası mutlaka yenilenmeli.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Eğer gündüzleri benzoil peroksit içeren yüz yıkama jeli kullanıyorsan ilk önce nemlendirici kremle cildini yoğun bir şekilde nemlendirmeli, sonrasında da güneş kremiyle cildini korumalısın.
Güneş kremi günde kaç defa kullanılır? Gün içinde en az 2 kez olacak şekilde güneş kremi uygulamalısınız. Ancak suya girme ve terleme söz konusuysa daha sık tekrarlama yapabilirsiniz.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
Güneş ışığı sivilcelere iyi gelir. Güneş ışığı cildi kurutur ve bazı kişilerde sivilcelerde azalmaya neden olabilir. Ancak bazı durumlarda güneş ışığı, sivilceleri tetikler ve artırır.
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayan bireylerin %30'unda sivilce izleri oluşumu görülmektedir.
Ergenlik Sivilceleri İz Bırakır Mı? Ergenlik sivilceleri, özellikle doğru tedavi edilmezse veya sıkılıp patlatılırsa ciltte iz bırakabilir. Sivilcelerin şiddetine, türüne ve tedavi sürecine bağlı olarak bu izler hafif ya da derin olabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Örneğin çok fazla trans yağ içeren veya çok fazla tuz içeren besinler, sivilce oluşumunu büyük ölçüde desteklemektedir. Cips, işlenmiş çikolata, Çin tuzu, tavuk bulyon, katkı maddesi içeren salça, jelibon ve benzeri gıdalar; cildin doğal yağ dengesini bozarak sivilce oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır.
Siyah nokta bandı olarak adlandırılan ufak bantlar sivilceyi kurutmak için iyi bir çözüm olabilirler. Gece yatmadan önce bantları sivilcenin olduğu bölgeye yapıştırmalısınız. Sabah kalktığınızda sivilce kurumuş olacaktır. Siyah nokta bandı sivilcedeki yağı, kiri ve irini emer.
Güneş kremlerini yalnızca yüze değil tüm vücuda uygulamak gerekir, Güneş kremleri kapalı ortamlarda da kullanılması gereken ürünlerdir, Güneş kremleri günlük cilt bakım rutini içinde mutlaka kullanılmalıdır, Güneş kremleri üzerinde belirtilen koruma ibarelerine dikkat edilmelidir.
Güneş kremleri , direkt güneş ışığı altında kalan cilt bölgesi üzerinde koruyucu bir katmanın oluşmasını sağlar. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce, yeterli miktarlarda sürülmesi, dâhil olduğu koruyuculuk etkisini göstermesi için yeterli olacaktır.
Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri