Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılıyor (Karadut, yeşilbiber, karabiber, alabalık, beyazsinek) ama diğer sıfatlarla kurulanlar ayrı (kuru soğan, sivri biber...)
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir.
Eşek arısı ya da Vespa, Vespidae familyasına ait yaban arısı cinsi. Türkiye'deki yaygın türü "sarıca" olarak bilinen Avrupa eşek arısıdır (vespa crabro).
Bu kelime genellikle ön yargı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı önyargı şeklinde olmalıdır.
Deve kuşu yazımında en fazla yapılan yanlışlıklardan birisi de kelimenin birleşik bir şekilde yazılması olmaktadır. Devekuşu şeklinde yazılması durumunda kelimenin yanlış yazıldığı söylenebilir. Deve kuşu birleşik bir isim olarak görünse bile doğru olarak yazılması için ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Hoşçakal TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre yanlış yazımdır. Doğrusu "hoşça kal" şeklinde ayrı yazımdır.
at sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.
gibi ifadelerde "da" ayrı yazılır. Ayrı yazıldığı için de yumuşak kalır, K harfinin sertleştirmesine uğramaz.
YEŞİLFASULYE KELİMESİNİN ANLAMI
Taze fasulye anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır.
KARASİNEK KELİMESİNİN ANLAMI
Ayrı yazılarak yazım yanlışı yapılır. Bu kelime genellikle kara sinek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karasinek şeklinde olmalıdır.
Kalan ağaçlarını korumalıyız. Keçiboynuzu deyip geçilmesin, farkına varılması için dikkat çekmek istedik.
Cırcır böceği, Gryllidae (cırcır böceğigiller) familyasını oluşturan parlak siyah renkli, yuvarlak iri başlı, kısa kanatlı, uzun antenli, böcek türlerinin ortak adı.
DENİZATI KELİMESİNİN ANLAMI
Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan bir deniz hayvanıdır. Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Havaalanı' şeklinde bitişik yazılmış halidir.
türk dil kurumuna göre doğru yazılışı 'öz güven' olması gereken isim.
Bu kelime genellikle Böbreküstü bezi şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Böbrek üstü bezi şeklinde olmalıdır.
Uluslar ve arası kelimelerinin bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası sözcüğü bitişik olarak yazılmaktadır. Türk Dil Kurumu kaynaklarında uluslararası kelimesinin doğru yazım şekli bitişik olarak gösterilmektedir. En güvenilir kaynaklardan biri olan TDK uluslararası şeklinde olanı doğru bulmaktadır.
Kelime anlamı olarak topluca, toplu durumunda anlamına gelen bir kelimedir. Cümle içlerinde zarf olarak karşımıza çıkan bu kelimenin Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı "BİR ARADA" şeklinde ayrı yazılışıdır. Cümle içinde doğru kullanımı için bir arada kelimesi ayrı yazılmalıdır.
ON BİRLİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bentleri on bir dizeden oluşan manzume. On bir dereceyle ayrılan iki noktanın aralığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle onbirli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı on birli şeklinde olmalıdır.
Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri