Acı bibere tadını veren maddenin kan damarlarını gevşettiği belirlendi. Sonuçları, Cell Metabolism adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, acı biberde bulunan 'kapsasin' adlı madde, farelerde tansiyonu düşürdü.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Yüksek tansiyonlu laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerde, acı biberdeki 'kapsasin' adlı maddenin tansiyonu düşürdüğü belirlendi. Bibere acılığını veren bu maddenin damarları gevşeterek kan basıncını düşürdüğü kaydedildi.
Mide ve bağırsak hastalığı olanların, tansiyon hastalarının ve hamilelerin biberi kesinlikle kullanmamaları gerektiğini ifade eden Bilgin, "Ayrıca çok fazla tüketimi mide ve bağırsakta tahrişe, hatta böbrek ve karaciğerde hasara bile neden olabilir. Lütfen tüketmeden önce bir uzmana danışalım.
Grip, nezle, öksürük, bademcik ve boğaz iltihabı gibi rahatsızlıklar kış mevsiminde sıklıkla görülür. Sivri biber hem antioksidan özelliği hem de ihtiva ettiği vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi kış hastalıklarından korur. Bunun yanı sıra öksürüğe karşı da etkilidir.
İlgili 34 soru bulundu
Acı biber, sindirime yardım eder, iştah açıcıdır ayrıca kanda şeker ve kolesterolü azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller (Kanı inceltir).
Kırmızı biber: Eğer tip 2 diyabet hastasıysanız sofranızda kırmızı biber bulundurmaya özen gösterin. Çünkü yapılan çalışmalarda, hastaların kırmızı pul biber yedikleri öğünlerde, kan şekerini düşürecek olan insülin gereksinimlerinin azaldığı tespit edilmiş.
Çinli bilim adamları, acı biberin tansiyonu düşürücü etkisi olduğunu ortaya çıkardı. Yüksek tansiyonlu laboratuvar fareleri üzerinde yapılan deneylerde, acı biberdeki 'kapsasin' adlı maddenin tansiyonu düşürdüğü belirlendi. Bibere acılığını veren bu maddenin damarları gevşeterek kan basıncını düşürdüğü kaydedildi.
Acı biber, kan dolaşımını hızlandırır. Bu yönüyle tansiyonu dengelemekte, tansiyon ve kan dolaşımının normal seyrettiği vücutlarda hipertansiyonu kontrol altında tutmaktadır. İşte bu sayede acı biber, tansiyon değerlerini normal seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır.
Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için bir numaralı risk faktörüdür, bu nedenle onu azaltmanın ve düzenlemenin yollarını bulmaya devam etmemiz önemlidir Süt ürünleri, özellikle yoğurt, kan basıncını düşürme yeteneğine sahip olabilir.
Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Şeker: 4.2 gram. Lif: 2.1 gram. Yağ: 0,3 gram.
Sabah kahvaltısında 2 tane yerseniz... Yazın bol bol kullandığımız yeşil biberin faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi özellikle çiğ tüketilmesi konusunda uzmanlar öneriyor.
Bünye özelliklerine bağlı olarak kırmızı biber zararları ile karşılaşmak mümkündür: Gereğinden fazla eklenmesi durumunda mide sıkıntıları meydana gelebilir. Yüksek tansiyon ve damar sertliği sıkıntısı yaşayanlar kırmızı biberin olumsuz etkilerini yaşayabilir.
Bu etkenler; genetik faktörler, aşırı kilo olması, şeker hastalığı, yaş, cinsiyet, stres, fazla alkol, aşırı tuz tüketmek, hareketsiz yaşam sürdürmek gibi faktörler olarak sıralanabilir.
KALP RİTMİNİ DÜZENLER
Kafein vücuda girdiğinde, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Bu, kan basıncının yükselmesine, adrenalinin salınmasına neden oluyor; kalbin daha sert ve daha hızlı atmasını sağlıyor.
Kişinin yaşadığı stres, kaygı ani kan basıncı yükselmesine sebep olabiliyor. Endişe, korku ve heyecan tansiyonun ani yükselmesine sebep olduğu gibi tedavi sürecini zorlaştırır.
Ani yüksek tansiyonu daha çok birdenbire yükselen kan basıncı olarak değerlendirmek lazımdır. Özellikle kişilik durumuna bağlı olarak stresli kişilerde kan basıncı aniden çok yükseklere çıkabilir. Bunun en önemli nedeni vücuttan adrenalin dediğimiz hormonun aşırı salgılanmasıdır.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Dr. Erdem Yeşilada anlattı: Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri