Benler, deri üzerinde ve altında bulunan melanosit hücrelerinde oluşan, aşırı melanin birikiminden ötürü siyah veya buna yakın renklerde görülen deri hasarlarıdır (lezyon). Oluşumunun sebepleri genler, aşırı morötesi ışığa maruz kalmak ve hormonal değişimler olabilir.
Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir. Aynı zamanda ben üzerinde kanama, pürüzlü bir doku, sulantı ya da iyileşmeyen bir yara oluştuysa yine dikkat edilmeli.
Bu benlerin bazıları doğuştan, bazıları güneşe maruz kalınması sonucu sonradan oluşurlar. Benler; kahverengi, siyah ya da koyu mavi renkte olabilirler. Her renk değişikliği ya da kabarıklık ben değildir. Deride var olan değişikliğin, ben olup olmadığı konusunda dermatoloji uzmanınızdan görüş almak gerekir.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Ben tedavisinde uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi lazer ile tedavi, ikincisi ise cerrahi müdahaledir. Erbium lazer tedavisi ile ciltte deriş seviyesinde ve deri seviyesine yakın kabarıklıkla olan benler tek seansta iz oluşmadan alınmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
İyi huylu olduğuna emin olunursa, ben cerrahi olarak veya lazer ile alınabilir. Eğer kötü huylu olduğu konusunda bir şüphe varsa doktorunuz kesin tanı için önce biyopsi önerebilir. Biyopsi ile kesin tanı koyduktan sonra benin alınması daha uygun olur. Görüldüğü gibi kötü huylu benlerin de alınması gereklidir.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Kanserli benin görünümü nasıldır? :
Hafifçe kabararak çevreye dağılır. Sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılıdır. Zamanla renk kahverengi ve siyaha döner. Zamanla üzerinde kabartılar oluşur.
Benlerde ortaya çıkan ani değişimler normal değildir ve mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ? Bunun için cildinizdeki leke ya da benleri kontrol ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilinmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Dr.
"Vücudun herhangi bir yerinde çıkan kırmızı ve siyah renkteki et benlerinin koparılması kansere yol açabilir."
Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir. Bazı benler lazerle de çıkarılabilir, ancak genellikle bir seanstan daha fazla işlem yapmak gerekebilir. Ben alma işlemi 5 ila 10 dakika arasında sürer ve tek ziyarette yapılabilir.
Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır. Güneşin olumsuz etkileri, kullanılan kozmetik ürünler gibi dış etkiler genellikle sonradan oluşan benlere neden olmaktadır.
Dikkat çeken benlerin dermatoskop ile incelenmesi gerekiyor
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Benleri ortadan tamamen kaldıracak bir krem veya başka bir ürün yoktur. Ben tedavisinde günümüzde en iyi yöntem radyofrekans yöntemidir. Burada dokuyu buharlaştırma söz konusudur.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
diye merak ediyorsanız, ilgi alanı olan branş cilt hastalıkları bölümü olmaktadır. Cildiye bölümüne randevu alarak, ciltteki benlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.
Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
İyot: İyot, benlerin yayılmasını engelleyen etkili bir doğal ilaçtır. Bir damla iyotu benin üzerine dökün ve kurumasını bekleyin. Günde iki kez olmak üzeri iyot tedavisini her gün uygulayın. Benin üstüne ve çevresine tahrişten koruması için vazelin sürmeyi unutmayın.
Sırtta bulunan benler yükü temsil ediyor. Genellikle zor işler yapmayı ve başarıyı simgeliyor. Ancak başarının gelmesi için zaman olduğuna işaret ediyor.
1. dudakların çapraz üst kısmında yer alan ben, siyah leke. marilyn monroe, cindy crawford gibi kadınların dudaklarının kenarında bulunan bu ben, bazı insanlarca fetiş öğesi olarak görülür ve güzellik sembolü olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri