Kuntze türünün yaprak, tomurcuk ve yumuşak dallarından etkili oksidasyon ve kurutma yoluyla üretilir. Üretim aşamaları sırayla; soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasniftir. Soldurma işleminde sıcak hava ile su buharlaştırılarak çay yaprağı kıvırma işlemi için uygun hale gelir. İdeal soldurma sıcaklığı 32 C'dir.
Fermantasyon, kıvrılan yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal bileşiklerinin oksidaz enziminin tesiri ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması olayıdır. Çay imalatında ilk kalite kontrolü fermantasyon safhasında yapılır.
“Yeşil çay, taze çay yapraklarının ısıl işlem, kıvırma ve kurutulmasıyla üretilmekte iken siyah çay üretiminde soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma yöntemleri uygulanmaktadır. Beyaz çay ise, çay bitkisinin sadece tomurcuklarının ve genç yapraklarının kullanılması yönüyle diğer çaylardan ayrılmaktadır.”
Diğer çay türlerine göre farklı bir tadı, görünümü ve rengi olan siyah çay aslında yeşil çay ile aynı bitki yapraklarından elde edilir. Çay yaprakları toplandıktan sonra uygulanan işlemler siyah çayın diğer çaylara oranla daha çok oksitlenmesi ve fermente edilmesi sonucu koyu siyah rengini almasına neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Koyu çayların demiri bağlayarak kansızlık yarattığını kaydeden Doç. Dr. Üstündağ, "Sıcak çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse, mide ve bağırsak sistemindeki demiri bağlar.
Böylece Matcha, halihazırda 1000 yıldır Japon Budistlerce bilinen ve meditasyon öncesi konsantrasyonu güçlendirmek, bedeni arındırmaya yardımcı olmak ve saf enerji almak için içilen bir tür yeşil çaydır denebilir. Japonlar'ın çaya olan saygı ve minnetlerini sundukları geleneksel çay seramonilerinin de baştacıdır.
Beyaz çay bu üç çay arasında en az işlenenidir. Bundan dolayı yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Yeşil çay yüksek oranda kateşin ve diğer polifenolik bileşenler içermektedir. Beyaz çay ise çaylar arasında bu bileşenleri en yüksek oranda bulundurmakta ve kanserle mücadelede daha güçlü etkilere sahiptir.
Yeşil çay kateşin açısından zengin iken siyah çayda theaflavine dönüşür. Bu iki madde incelendiği zaman kateşin bir faydası açısından bir kat daha üstündür. Bu yüzden yeşil çay hücre yaşlanmasını engellenmesi ve kanseri önleme açısından daha yüksek değer sahiptir.
Siyah çayda bulunan fitokimyasallar, kemiklerin güçlenmesini desteklediği gibi kemik yoğunluğuna katkı sağlar. Bir çay bardağı çayda 50-70 mg potasyum ve 0.10-0.12 mg flor bulunur. Ayrıca manganez açısından da zengindir. Bir bardakta ortalama 0.1-0.3 mg manganez bulunur.
Tavşan kanı çay demlemek için demliğe istediğiniz kadar çay koyduktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta en az 20 dakika dinlenmeye bırakılmasıdır. Çay yaprakları demlikte tamamen dibe çökmeden demlenmiş olmaz. Çayınızı demlemeye bıraktıktan sonra kısık ateşte olmasına dikkat edin.
Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir. Siyah çay üzerinde yapılan çalışmalardan çıkan diğer bir ilginç sonuç ise inme riskini azalttığıdır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Rize'nin ünlü çay firmalarından Karali Çay Sanayi Ticaret ve Gıda Pazarlama Anonim Şirketi tarafından Karali Çay markalı Carrefour Filiz Çay ürün adıyla 500 gramlık paket çaylarda boya/gıda boyası tespit edildi.
KAHVE VE KOYU ÇAY
Birçok insan kahvenin Seks gücüne olan zararını pek kabul edemez ama gerçek hiç de onların düşündüğü gibi değil. Ayrıca çay da hiçbir zaman çok koyu içilmemeli. Sabah kahvaltılarında çayın veya kahvenin yerine sütlü kakao tercih edilirse, insan vücudu rahatlar.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Böbrek taşı ya da kum döken hastalara çay kesinlikle doktorları tarafından yasaklanır. Yine romatizmal rahatsızlığı olan kişiler üzerinde de siyah çay oldukça zararlıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta siyah çay fazla tüketimde yüksek tansiyon ihtimalini çok yüksek bir oranla arttırmaktadır.
İster dökme çay ister poşet çay olsun kaliteli ve lezzetli bir çay için yapmanız gereken tek şey doğru çaya ulaşmak… Bunun için de Avrupa'da çay denilince akla ilk gelen Mevlana Seylan çayını kullanmak gerekiyor. Neden Mevlana seylon çayı?
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri