Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, 37 yıllık bir süre boyunca 6 bini aşkın erkek deneğin sağlık durumunu izledi. Araştırmacılar, günde yedi bardaktan daha fazla çay içen erkeklerde prostat kanserine, hiç içmeyen ya da az çay içenlere kıyasla, yüzde 50 daha fazla rastlandığını söylüyor.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, 37 yıllık bir süre boyunca 6 bini aşkın erkek deneğin sağlık durumunu izledi. Araştırmacılar, günde yedi bardaktan daha fazla çay içen erkeklerde prostat kanserine, hiç içmeyen ya da az çay içenlere kıyasla, yüzde 50 daha fazla rastlandığını söylüyor.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Prostat sağlığının korunması için beslenme oldukça önemlidir. Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi şişmiş prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya hizmet eder. İdrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlar. Ayrıca kilo vermeyi de hızlandırır.
Yapılan bir çalışmada, bol peynir, tereyağı ve yoğurt tüketmenin prostat kanseri riskini arttırdığı belirtiliyor.
Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Özellikle yürüyüş; kilonun korunması, psikolojiyi düzenlemesi, kalp ve akciğer sağlığını kontrol altına almasının yanı sıra; prostat kanseri riskini azaltarak erkek sağlığına da büyük bir katkıda bulunmaktadır.
Isırgan otu, prostat sağlığını desteklemek için yaygın olarak kullanılıyor. İçeriğinde bulunan fitosteroller, prostat bezindeki iltihaplanmayı azaltarak idrar akışını iyileştiriyor. Öte yandan ısırgan otu idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı oluyor.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Yumurta kolin içeren en zengin kaynaktır. Bir çalışmaya göre haftada 2, veya daha fazla yumurta tüketen erkeklerde ölümcül prostat kanseri riski %81 artmaktadır (7). Süt ürünlerini az tüketen erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığını gösteren sağlam kanıtlar vardır.
Özetle; süt ürünleri,bitkisel yağlar,şeker ve nişasta,soya yağı,alkol,işlenmiş etler.
Özellikle 40ml'den büyük prostatı olan hastalar için prostatı küçültmeye yarayan ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar erkeklik hormonu üzerinden etki gösterir ve 6 aydan uzun süre kullanımda prostat hacminde %30'a varan bir küçülme sağlayabilir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarımıza ameliyat söz konusu olmaktadır.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
Prostata iyi gelen besinler biberiye, karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu olarak bilinmektedir. Prostat sorunu olan kişilerin bu besinleri bol bol tüketmeleri gerekir. Biberiyeli yeşil çay içmek de prostat kanseri için oldukça etkili bir çözümdür.
5- Yeşil Çay
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeyini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen hastalarda prostat kanseri riski azalır. Yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığı vurgulanmaktadır.
Soğuk hava prostatı tetikliyor
Çünkü vücutta soğuktan en çok etkilenen organların başında prostat gelir. Soğuğa maruz kalma durumunda idrar yakınmalarında akut kötüleşmeler beklenebilir. Prostat büyümesi olan erkekler, özellikle kış döneminde bazı tedbirler alarak idrar şikayetlerini kontrol altına alabilirler.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri