Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Keşfinden bir süre sonra pek çok ülkeye tanıtılan siyah fasulye, Amerika topraklarında verimli bir şekilde yetiştirilir. Bilimsel gıda kaynaklarında ifade edilen adı “Phaseolus Vulgaris” olarak bilinir. Türkçe'ye siyah fasulye olarak girmiştir.
Asya kökenli bir bitki olan maş fasulyesi, ülkemizde çoğunlukla güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'de Toros dağları yakınında yetişmektedir. İçeriğinde B grubu vitaminler ve zengin lif kaynağı olması ile insan sağlığına pek çok önemli etkisi bulunmaktadır.
Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.Sinir sistemine fayda sağlar. Kolesterolü düşürücü etkisi olması da siyah fasulye faydalarıarasındadır. Alzheimer ve parkinson hastalıklarına karşı koruma sağlaması da yararları arasındadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi oluşturur, uzun süre tok tutar.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Farklı acı, ekşi ve tatlı tatları olan zengin, lezzetli ve umami açısından zengin bir yemektir.
Siyah fasulye gaz yapar mı? Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Siyah fasulyeleri akşamdan bol suda ıslatın. Pişirmeden önce iyice yıkayın. Bol suda normal tencerede (düdüklü tencereye gerek yok) 30 dakika kadar, dağılmayacak şekilde haşlayın ve süzün.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler mor renkli, etli ve uzun formludur.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Maş fasulyesi her ne kadar Asya kökenli bir bitki olsa da, ülkemizde de yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da ya da Akdeniz bölgesinin Toros Dağları'na yakın olan kısımlarında yaygın olarak yetiştirilmektedir. Pek çok vitamin içeren maş fasulyesi, aynı zamanda zengin bir lif kaynağıdır.
İçeriğinde vitaminler, mineraller bakımından zengin olan siyah fasulye hastalıklara da şifa oluyor. A, B2, B3, B6 ve B9 vitaminleri sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılıyor ve hastalıklara karşı koruyor. Ayrıca içeriğindeki yüksek orandaki lifler kilo vermek isteyenler için ilk tercih oluyor.
Maş fasulyesi yıkandıktan sonra üzeri 3 ve ya 4 parmak geçene kadar su konulur. Maş fasulyesi orta ateşte yaklaşık 15 dakika haşlanır. Fasulye ise kaynadıktan sonra siyah suyu süzülerek kullanılır. Maş fasulyesi uygun bir şekilde haşlanır.
Samsun'un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan Dağı eteklerinde üretilen, üretiminde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmayan fasulye, doğallığı ile dikkat çekiyor.
Karıştırma kabına yeşilllikler ince ince doğranır mısır süzülüp eklenir salatalık kabuklarıyla beraber ufak küpler halinde doğrayıp biber ve fasulyelerle beraber yeşilliklere eklenir. Tuzu yağı nar ekşisi ve limon eklenip beraber harmanlanır servis tabağına alınır üzeri domates ile süslenir afiyet olsun.
Yarbaşçandır Mahallesi'nde, Antalya'nın önemli bir değeri olan Çandır Fasulyesi'nin ülke genelinde bilinirliğini artırmak ve bölgede yaşayan çiftçileri üretime teşvik etmek amacıyla yapılan fasulye hasadı bu yıl da tamamlandı.
Fasulye çeşitleri özellikle içerdiği lif miktarıyla bilinir ve pişmiş kırmızı fasulyeler günlük lif ihtiyacınızın yarısını karşılar. Vücutta çözülebilen bu lifler kolesterolü düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Çok yavaş sindirebildiği için kan şekerini de düşürür ve bu nedenle diyabet hastalarına önerilir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Tat Bakliyat Kuru Fasulyelerin Çürük Olması
Suda haşlattıktan sonra fasulye tanelerinin içinden siyah bozuk çürük tarzı pek çok fasulye tanesi çıktı. Hayır paket şeffaf bozuk olduğu belli olsa zaten almayız. Ama kaynattıktan sonra böyle olması içinde kimyasal olabileceği ihtimalini aklımıza getirdi. Tencere...
Mucuna pruriens aslen güney Çin ve doğu Hindistan'dan gelmektedir, ancak günümüzde tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Himalayalar ve Mauritius'ta, hem yeşil baklalar hem de Mucuna pruriens'in olgun fasulyeleri geleneksel olarak haşlanarak tüketilmektedir.
Çiçek açıp ilk ürünler oluştuğunda düzenli olarak sulayabilirsiniz. Hava durumuna göre 4-5 gün arayla yeterli miktarda sulama yapmaya özen gösterin.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri