Şalgam havuç olarak da bilinen siyah havucun yaprakları parçalıdır.
Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü. Havucun çeşitli renklerde ortaya çıkması esasen içerisinde bulunan bileşiklerin yoğunluğundan kaynaklanıyor.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Aslında mor havuç, diğer renkteki havuçlardan ortalama dokuz kat daha fazla polifenol antioksidan sağlar. Polifenollerin sağlığı iyileştirdiği ve kalp hastalığı, zihinsel gerileme ve belirli kanser türleri riskinizi azalttığı gösterilmiştir. Mor havucun anti kanser etkileri olabilir.
Kalsiyum mineralini bolca içermesi sayesinde kemik gelişiminde etkilidir. Siyah havuç içeriğindeki bileşenler sayesinde kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü iyileştirerek kalp sağlığına da fayda sağlayabilir. Yüksek oranda besin lifi içerdiği için sindirim sistemimizin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Halk arasında şalgam havuç olarak da anılan siyah havuç en çok şalgam suyu yapımında kullanılsa da günümüzde faydalarının öğrenilmesinin ardından mutfaklarda kendine daha çok yer bulmaya başladı.
Siyah havuç toprak altında yetişen bir bitki olduğundan dolayı tüketilmeden önce bol su ile yıkanması gerekir. Kırmızı havuçtan maksimum fayda sağlayabilmek için çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Siyah havuç suyu olarak da tüketildiğinde şeker oranı biraz daha yükselir.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok etkilidir.
Şalgamın ana maddesini aynı isimli bitki oluşturur. Havuç da daha sonradan şalgam havucuna dönüşmek üzere kullanılır. Pancar da karışıma eklenen bir diğer unsurdur. Tatlandırıcı olarak limon tuzu, kaya tuzu ve şeker gibi maddeler de şalgam suyu içeriğinde bulunur.
Siyah havuç, çoğunlukla Türkiye, Orta Asya ve Orta Doğu gibi bölgelerde yetişir.
Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir. Ereğli'de yaklaşık 10 köyde, 25 bin dekar alanda siyah havuç yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Konya'da üretilen havuçlar mor ve sofralık havuç olarak 2'ye ayrılmaktadır. Mor havuç özellikle Ereğli ve Karapınar ilçelerinde ekilmektedir. Sofralık havuç ise Meram, Çumra, Altınekin ve Karatay ilçelerinde ekilmektedir.
Mor havuç: İçi genellikle turuncu olan mor havucun kökeni, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
İncirin "erbezlerine" benzer bir şekle sahip olduğunu vurgulayan Tayar, "Çinko, folik asit ve diğer minerallerden zengin olan incir, erkeklerde sperm kalitesi ve hareketliliğini artırarak erkeklerde kısırlığın önüne geçtiği belirtiliyor" dedi.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir. Alzheimer üzerinde önleyici etkilere sahip olduğu bilinir.
İçeriğinde bulunan potasyum ve manganez sayesinde de kan şekerini dengelemeye yardımcı olarak diyabet riskini düşürür. Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Ama son araştırmalar havucun hem düşünme gücünü artırdığını hem de iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici güç olduğunu ortaya koydu. Havuç aynı zamanda cinsel dürtüyü artırma özelliğine de sahip. Havucun içindeki en önemli etken madde falcarinol.
Pek çok kişi günde kaç tane havuç yenmeli diye merak etmektedir. Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır. Aslında günlük tüketilmesi gereken sayı kişiye bağlı olarak da değişmekte olup ortalama dokuz adet havucun günlük olarak geçilmemesi gerekmektedir.
Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir.Uzmanlara göre havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
Mor havuç, dışı siyaha çalan koyu rengi nedeniyle siyah havuç olarak da bilinir. Ona bu koyu rengi veren madde güçlü bir antioksidan olan antosiyanindir. Siyah havucun faydaları içindeki antosiyaninde gizlidir. Taze siyah havuçta kilogram başına 1750 mg kadar antosiyanin bulunabilir.
Siyah havucun zengin bir şeker, aminoasit, suda çözünen vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinir [13]. Siyah havuçtan üretilen şalgam suyunun da amino asitler, mineral ve vitaminler açısından iyi bir besin kaynağı olduğu bilinmekle birlikte bu içeceğin besin içeriğine dair detaylı bilgi sınırlıdır.
Havucun yeşillik ve yaprak kısımlarını keserek temizleyin. Ardından plastik poşete koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Saklama esnasında havucu elma, armut gibi olgunlaşan meyvelerin yanına koymayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri