Lavanta balı, arıların ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Kehribara yakın altın sarısı bir renge sahip olan lavanta balı, damakta çiçek kokusunun yoğun olarak hissedildiği dengeli bir tat bırakır.
Daha önce hiç lavanta balı tatmayanlar lavanta balında lavanta kokusu ve tadı olmasını bekleyebilir, ancak bu beklenti yanlıştır çünkü lavanta balı lavanta gibi kokmaz, fakat kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır. İnce yapılı ve açık kehribar renkli, hafif ekşi notalara sahiptir.
Lavanta balı, lavanta bitkisinin yetiştirildiği bölgelerde üretilen bir bal türüdür. Bu bitkilerin yetiştirildiği yerlerin yakınlarına arı kovanları konur ve arıların çiçek özlerini alarak bal yapması sağlanır. Bunun neticesinde de lavanta balı üretimi gerçekleşir.
Arıların lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak ürettikleri bir bal çeşidi olan lavanta balı ise daha çok lavanta tarımının yoğun olarak gerçekleştirildiği Isparta ve Burdur illerinde üretilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Lavanta Balı Nasıl Tüketilir? Lavanta Balı genel olarak kahvaltılarda ekmek üzerine metal olmayan bir kaşıkla sürerek yiyebilirsiniz.
5.Ortalama bal verimi 20-30 kg/da' dır.
LAVANTA BALI - 850GR
Ham bal olduğu için mutfağınızda bir süre sonra kristalleşebilir, bu normal bir durum olup, balınızın işlenmemiş olduğunu gösterir. Kristalleşen balı, kristal hali ile de tüketebileceğiniz gibi sıcak suyun içerisinde kavanozu bekleterek eski haline dönüştürebilirsiniz.
* Balın kristalize olması (şekerlenmesi) balın bileşiminde bulunan doğal meyve şekeri fruktoz, glikoz ve polen miktarıyla doğru orantılıdır; çoksa erken donar, azsa geç donar veya hiç donmaz.
İdrar, gaz, mide ekşimesinde lavanta balı ve lavanta ürünleri doğal şifa olarak kullanılabilir. Şekere bağlı karaciğer yağlanmasını tedavisinde lavanta yardımcı olur. Karaciğer yetmezliği, hepatit-b hepatit-c sürecinde şifa olarak kullanabilirsiniz.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Bölgeden bölgeye değişse de Anadolu'da pek çok bölgeye uyum sağlayabilen başlıca arı dostu çiçek türlerini şu şekilde listelemek mümkün: Ayçiçeği. Kanola. Lavanta.
Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Tüm çiçek balları zamana bağlı olarak şekerlenir bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Benmari usulü sıcak suyun içerisinde balı kısa süre bekleterek eski akışkan haline döndürebilirsiniz.
Lavanta tarlalarındaki bitkiler Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme evresine ulaşır ve bu dönemde hasadı yapılır. Hasadının yapılacağı bu dönemde çevresine yerleştirilen arılar, lavanta çiçeğinin özünden topladıkları nektarla lavanta balını yaparlar.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
GERÇEK BALI ANLAMANIN İPUÇLARI
Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur. Birçok mikroorganizma aşırı asidik ya da aşırı bazik ortamlarda yaşayamaz.
Lavanta ne zaman çiçek açar
Kasım ve mart ayları arasında ekimi yapılan lavanta Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Bu yıl itibarıyla çiftçiler, 1 kilogram yaş lavantayı 1,5-2 liraya satışa sunarken, kurutulmuş lavantanın 1 kilogramı 10-15 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Bir dönüm lavanta bahçesinden 800 ile bin 100 lira arası kazanç elde edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri