Çok yüksek sesle konuşmaya bağlı olarak yaşanan boğaz tahrişinde en kolay yöntem limonlu ılık su içmektir. Boğaz tahrişi nasıl geçer dediğinizde ılık limonlu suyu sürekli tüketmenizi tavsiye edeceğiz. Boğazdaki ağrıyı da hafifleten bu mineralli su sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Limonlu su içmek, boğazda tahrişe ve ağrıya neden olan şişliği azaltabilir. Limonlu suyun antibakteriyel ve antiviral özellikleri vardır. Limonlu su içmek, boğazdaki bakteri ve virüslerin öldürülmesine yardımcı olabilir. Bu da, boğaz ağrısı ve enfeksiyonların tedavisinde etkili olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir. Hasta, istirahat etmeli ve tahriş edici gıdalardan kaçınmalıdır. Ağır vakalarda, doktor antibiyotik reçete edebilir. Unutmayın, farenjit belirtileriniz varsa bir sağlık profesyoneli ile görüşmek esastır.
Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar. Mümkün olduğunca sesinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrınız gırtlağınızı (larenks) etkilediyse, konuşmak daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (laranjit) neden olabilir.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Boğaz yanmasında papatya, zencefil, yeşil çay, nane çayı, ıhlamur ve ekinezya gibi bitki çayları içmek. Bol miktarda su içerek boğazı yumuşatmak. Sıcak su, bal ve limon karışımı boğaz ağrısını azaltmak. Tuzlu suyla gargara yöntemi uygulamak.
Elma sirkesi oldukça asidiktir. Sık sık veya çok miktarda içerseniz boğazınızı tahriş edebilir. Elma sirkesi, diüretikler ve insülin dahil olmak üzere belirli takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilir.
Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Evde uygulanabilen istirahat etmek, sıvı tüketimini artırmak, bitki çayları tüketmek gibi yöntemlerle iyileşme süresi kısaltılabilir.
Limonda bulunan sitrik asit durumu ağırlaştırabilir. Limon suyunun bu yan etkisi, bu aşamada bazı kadınlarda boğaz ağrısının başlamasına neden olabilir.
Boğaz tahrişi her ne kadar bakteriyel ya da viral enfeksiyonların bir erken belirtisi olarak kabul edilse de bu durum genellikle saman nezlesi gibi alerjik durumların semptomlarından biridir. Boğaz tahrişinin neden kaynaklandığının tespit edilmesinde uzman hekimler size yardımcı olabilirler.
12) Zeytinyağı
İnfüzyon veya gargarada, hepsinin tahrişi ve boğaz ağrısını yatıştırması beklenir. Son olarak, sigara içmekten ve dumanlı odalarda veya çok kirli yerlerde kalmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen çaylar arasında; zencefil, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, nane-limon, ekinezya, papatya bulunmaktadır. Bu çayları demleyerek ılık bir şekilde içebilirsiniz. Bitki çaylarının etkisini arttırmak için içine bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Yine boğaza yapışma özelliği olan tahin-pekmez ve zeytinyağ gibi yağlı ve yapışkan gıdalar boğazın nemli olmasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır.
Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor. Bol miktarda demir içeren pekmez ve limon karışımı, kansızlığa da iyi geliyor.
Bitki çayları tüketin
Boğaz ağrısına ne iyi gelir, özellikle ıhlamur ve adaçayı bu konuda oldukça faydalıdır. Ihlamuru dilerseniz bal, limon veya zencefil ile de tüketebilirsiniz. Bal boğazınızdaki şişen ve ağrıyan bölgeyi yumuşatacaktır, zencefil ise balgam yoluyla enfeksiyonu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.
Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
Boğaz İltihabına İyi Gelen Meyveler
Özellikle nar ve muz oldukça büyük önem verilmesi önerilmektedir. Nar, enfeksiyonlar ile savaşmaktadır. Düzenli olarak nar suyunun içilmesi ile birlikte iltihaplanma azaltılmaktadır. Muz ise boğaz ağrısı esnasında zorlanmadan kolayca tüketilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri