Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Yuvarlak uçlu siyah nokta çıkarıcılar ile yapılan işlemde, açılan minik yüzeyden doktor ya da uzman tarafından uygulanan baskıyla, siyah noktalar güvenli bir biçimde dışarı çıkarılmalıdır.
Siyah Nokta Kendi Kendine geçmez. Temizlenmediği müddetçe varlığını koruyan siyah noktalar sürekli kendini yenileme eğilimindedir. Dışarıdan bir etki olmadığı sürece yağ bezelerindeki fazla yağın kir ve ölü deri parçalarıyla birleşmesi haliyle de siyah nokta oluşumu devam eder.
Çünkü siyah noktaları sıktığınız parmaklarınızdaki bakteriler ve yağlar, cildinizi iltihaba ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Bunlar da akne izlerine sebep olurken uzun vadede akne tablosunu kötüleştirebilir.
Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır.
Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir. Ayrıca gözeneklerinizin büyümesine de neden olabilirsiniz. Siyah noktalardan onları sıkarak kurtulmak istiyorsanız, işi profesyonellere bırakmalısınız.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Siyah noktalar yüz bölgesinde görülür. Pek çok insan bu siyah noktalardan çok rahatsız olabiliyor. Sivilcelerle birlikte görülen bu siyah noktalar, tek başına da ortaya çıkabilen lekelerdir. Siyah noktalar insanları endişe eden lekeler olabiliyor.
Bunun için 1 tatlı kaşık balı yarım limon suyuna ekleyip siyah noktalara uygulayabilirsiniz. Karbonat maskesi: 1 yemek kaşığı karbonatı az suyla macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve sorunlu bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Evinizde yapabileceğiniz maskeler şunlardır; buhar banyosu, limon karbonat maskesi, limon bal maskesi, jelatin süt maskesi, yoğurt yulaf maskesi, yeşil çay maskesi, zerdeçal nane maskesi ve kil maskesi yaparak siyah noktalarınızdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
Zerdeçal: 1 yada 2 yemek kaşığı toz zerdeçal içerisine 1 kaşık bal, 1 kaşık limon suyu ve 1 kaşık süt ekleyin. Karışımı yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra yıkayın. Siyah noktalar ve akneler için oldukça etkili bir maskedir.
Siyah nokta bantları, siyah noktaların tekrar oluşmasını engellemez ve yağ birikimini azaltmaz.
Benzamycin. Benzamycin, siyah noktalar için krem eczane satışı olan bir krem. Ancak dikkatli kullanılması gereken, alerjik bünyelerde soruna yol açabilecek bir ürün olduğu için kesinlikle doktor tavsiyesiyle alınmalı.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Terleme akneyi tetikleyebileceğinden spor sonrası yüz hemen yıkanmalıdır. Siyah nokta yoğun ise asla cilt bakımı sırasında sıkılmamalı, haftada bir kez uygun bir peeling ile tedavi edilmelidir.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Siyah noktalar genellikle yağlı ve sivilceli, geniş gözenekli ciltlerin sorunudur. Pek çok insan direkt olarak siyah noktaları için değil de, bu komplike sorunların toplu çözümü için bir cilt doktoruna başvurur. Siyah noktaların çok belirgin olduğu ve evdeki yöntemlerle geçmediği durumlarda da dermatoloğa gidilebilir.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Bunun için yapmanız gerekenler bir yemek kaşığı karbonatı az miktarda suyla karıştırarak macun kıvamına getirmek kadar kolaydır. Daha sonra macunu siyah noktaların olduğu alanlara nazikçe masaj yaparak uygulayın. Kuruyana kadar yaklaşık 10 dakika bekletin ve ılık su ile durulatın.
İşe başlamadan önce, yüzünüze yeni bakteri bulaştırmamak için aleti alkolle temizleyerek başlayın ardından gözeneklerinizi açmak için cildinize buhar banyosu yapın. Aleti, siyah nokta ve sivilcelerin üzerine hafifçe bastırın. Cilde zarar verebilecek şekilde aleti çok sert bastırmayın veya sürüklemeyin veya kazımayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri