Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Çok fazla vücut yağı üretmek. Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi. Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi. Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak.
Yağlanan cildin gözeneklerinin tıkanması daha kolaydır. Bu nedenle siyah nokta oluşumu ergenlerde sıklıkla görülür. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkanlığından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür.
İlgili 16 soru bulundu
Siyah noktalar oldukça esnek ve çıkarılması zor yapılara sahip olabilir. Onlardan kurtulmaya çalışırken, daha fazla ortaya çıkmalarına sebep olabilirsiniz. Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir.
Yanakta siyah nokta oluşması da son derece olağandır. Aslında hafif bir akne türü olan siyah noktalar, yüzün daha çok yağ bezlerinin olduğu bölgelerde görülür. Bu yüzden de en çok alın, burun ve çenede ortaya çıkar. Ayrıca boyun, sırt ve göğüs bölgelerinde de oluşabilir.
Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak yapılması, cilt yapısı ile uygun ürünlerle cildin sürekli olarak temiz tutulması, siyah noktaların oluşmaması için etkili yöntemlerdir. Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır.
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Siyah Nokta Sıkmadan Geçer Mi? Siyah Noktaların sıkmadan geçmesi mümkündür hatta özellikle sıkmadan geçirmek gereklidir. Sıktığımız siyah noktalar siyah nokta oluşumunu artırdığı gibi sıkılan siyah noktanın yerinde iz kalmasına da sebebiyet verir.
Hormonal nedenlerin ve genetik yatkınlığın yanı sıra gözeneklerin tıkanması faktörü siyah noktaların ortaya çıkışının temel nedenidir.
Burunda dahil olmak üzere siyah noktalardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri buhar banyosu uygulamaktır. Buhar banyosu gözenekleri açtığından dolayı siyah noktalar kolay bir şekilde temizlenir. Buhar banyosunun ardından siyah noktaları çıkarmak için siyah nokta temizleme aleti kullanabilirsiniz.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Yüzünüzü ve cilt temizleme fırçasını ıslatın. Fırçanıza uygun miktarda rutin cilt bakımı ürününüzü ekleyin. Yumuşak fırça ile yüzünüzün tüm bölgelerine dairesel hareketlerle 30 saniye masaj yapın ve yüzünüzü durulayın.
Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Düzenli cilt temizliği
Gün içerisinde cildin maruz kaldığı etkenlerden dolayı cilt dokusunda yağ ve kir oluşur. Cildi arındırmak için düzenli olarak günde iki kez yüz yıkamak siyah noktalardan kurtulmak adına çok önemlidir. Fakat kuru veya hassas cilde sahip kişilerin yüzlerini günde bir kez yıkamaları önerilebilir.
Yarım limonu, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balla karıştırarak yüzünüze sürün. Etkisini daha iyi göstermesi için parmak uçlarınızla çok fazla bastırmadan dairesel hareketlerle uygulayın. 10 dakika kadar masaj yaparak sürdükten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Günümüzde kadın ve erkeklerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri de siyah noktalardır. Bu problem çoğu zaman ergenlik döneminde başlar ve yetişkinlik döneminde de devam eder.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Cilt, ergenlik döneminde kalınlaşır ve değişmeye başlar. Fazla sebum nedeniyle parlamaya ve yağlanmaya başlar. İlerleyen dönemlerde ise gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte ciltte akne, sivilce ve siyah nokta problemi görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri