Ağaçlar, baharda gözler uyanmadan önce, koruyucu bir fungisit (%2'lik bordo bulamacı) ile ilaçlanmalıdır.
İncirde çelik marazı hastalığı: Budamadan sonra %2' lik bordo bulamacı uygulanır. Kayısılarda yaprak delen hastalığı : Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra %2'lik bordo bulamacı, ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce pembe çiçek tomurcuğu devresinde %1'lik bordo bulamacı uygulanır.
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
1. İlaçlama zararlının % 90'nında yavru çıkmaya başladığı zaman, 2. İlaçlama son ileklemeden iki gün sonra başlayarak Temmuzun ilk haftasına kadar olan süre içinde 3. İlaçlama ise hasattan hemen sonra uygulanır.
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
BUDAMA. Yüksek kaliteli incir elde etmek ve ağacın ekonomik ömrünü uzatmak, verimi arttırmak amacıyla yapılması gereken önemli bir işlemdir. İncir ağaçları budanmadan tabii haline bırakılırsa ana dallar devamlı uzunlamasına büyürler ve ağaçların alt kısımları çıplak kalır.
Bu sayede daha uzun süre bozulmadan dayanacaklardır. ·Kuru incirlerin kurtlanmaması için kullanılan bir diğer yöntem ise paketlediğiniz veya kavanozlara koyduğunuz incirlerin içerisine 1-2 adet defneyaprağı bırakmaktır. Defneyaprağı incirlerin uzun süre kurtlanmadan durmasını sağlar.
İncir ağacı kireç seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir. Toprak pH sının düşük olduğu yerlerde ağaçlara kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Gözler. uyanmadan önce uygulanacak olan “Bordo Bulamacı” ile ağaçların soğuğa karşı direnci artarken hastalıklara. karşı korunması da sağlanmaktadır.
Can suyu verildikten sonra düzenli olarak 3 – 4 günde bir sulanır. Güneş alan bir yerde bulunması önemlidir. Derin kazılmış olan toprağa dikmek önemlidir. Özellikle incir ağaçları mart ve nisan ayları içerisinde olgunlaştıkları için bu dönemde daha fazla su verilmelidir.
İncir fidanının gelişimini hızlandırmak için gübre uygulamaları yapmak gerekir. İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir.
İncir ağacı bakımı, düzenli sulama ve budama gerektirir. Sulama, toprak yüzeyi kuruduğunda yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında sık sık sulama gerekebilir. Ağacın altını temiz tutmak ve yabancı otları temizlemek de önemlidir.
İncir Ağaçlarında dip kurtları sonucu ağaçlar hızlı bir şekilde kurumaktadır. Önemli olan dip kurtlarını öldürerek mücadele değil, dip kurtlarının oluşmasını engellemektir. Dip kurdunun oluşma sebeplerinin başında toprağın çalışmamasıdır. Atılan hayvansal gübreler çalışmayan toprakta kurtlanma yapabilmektedir.
İncir ağacı suyu seven, yapılan sulamaya göre ürün veren bir ağaçtır. Ne kadar sularsak ağacın verim ve gelişimi o kadar iyi olur. Bahar ve yaz aylarında hasat öncesi sulamaya dikkat etmek gerekir. İncir ağacını 10 -14 gün ara ile sulamak ağaç için yeterlidir.
Ağaç Dostu. Dip kısmına tuz dökün üzerinden az miktar su dökün tuz kurutur. Baharın tazelenince üzerinden tulumba ile ot kurutma ilaçı atın. kezzap ve diğer kimyasalları bulmanız zor olabilir ancak lavabo açacağından bir kaç poşeti kök boğazının etrafına dökün.
Bizler de bahçemizde getirdiğimiz erkek incirleri dişi incir ağaçların üzerine asıyoruz. Böylece ağaçlarda tozlanma ve döllenmeyi kolaylaştırıyoruz. Bu yöntem olmasa yeteri kadar döllenme olmaz ve meyveler dökülürler.
İncir Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
İlekleme Nedir? İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir (Şekil 1).
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri