Siyah noktalar oldukça esnek ve çıkarılması zor yapılara sahip olabilir. Onlardan kurtulmaya çalışırken, daha fazla ortaya çıkmalarına sebep olabilirsiniz. Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir.
Zira, sivilce, siyah nokta gibi oluşumların elle sıkılması, cilt yüzeyinde derin çukurlara ve iz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, siyah noktaların uzman kişilerce ya da eczanelerde satılan siyah nokta temizleme bantları ile ortadan kaldırılması daha uygundur.
Siyah noktaları sıkmak sakıncalı değildir. Büyüyen ve gelişen siyah noktalar çıkarılmazsa gözeneklerin büyümesine neden olur.
Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
Siyah Nokta Kendi Kendine geçmez. Temizlenmediği müddetçe varlığını koruyan siyah noktalar sürekli kendini yenileme eğilimindedir. Dışarıdan bir etki olmadığı sürece yağ bezelerindeki fazla yağın kir ve ölü deri parçalarıyla birleşmesi haliyle de siyah nokta oluşumu devam eder.
İlgili 26 soru bulundu
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Ancak önemli olan siyah noktaların tekrar çıkmamasıdır. Bunun için cildin düzenli temizlenmesi, maskelerin yapılması ve makyajla uyunmaması çok önemlidir.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Stres Hormonları ve Cilt
Stresten çıkan sivilce, büyük, ucu olmayan ve şişkin görünümdedir, bu dönemde çıkan sivilcelerle birlikte artan sayıda siyah nokta (kapalı komedon) ve beyaz nokta (açık komedon) da görülebilir.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Bir sivilce ya da siyah noktanın sıkılması, içinde bulunan iltihabın yayılmasıyla sonuçlanabilir. Çünkü sıkılan sivilce ve siyah noktalardan çıkan bakteriler, yüzünüzdeki gözeneklere doğru yayılır, hatta çoğu zaman gözeneklerinizin içine işler. Bu da iltihabı önce yüzünüze, sonra da vücudunuza yayabilen bir durumdur.
Siyah nokta bantları, siyah noktaların tekrar oluşmasını engellemez ve yağ birikimini azaltmaz.
Bunun için 1 tatlı kaşık balı yarım limon suyuna ekleyip siyah noktalara uygulayabilirsiniz. Karbonat maskesi: 1 yemek kaşığı karbonatı az suyla macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve sorunlu bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Evinizde yapabileceğiniz maskeler şunlardır; buhar banyosu, limon karbonat maskesi, limon bal maskesi, jelatin süt maskesi, yoğurt yulaf maskesi, yeşil çay maskesi, zerdeçal nane maskesi ve kil maskesi yaparak siyah noktalarınızdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Terleme akneyi tetikleyebileceğinden spor sonrası yüz hemen yıkanmalıdır. Siyah nokta yoğun ise asla cilt bakımı sırasında sıkılmamalı, haftada bir kez uygun bir peeling ile tedavi edilmelidir.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Sağlıklı bir cilt için bu yöntemlerden kaçınmalısın! Siyah noktaların sıkılması, akne kistlerinin patlatılması her zaman uzman bir dermatolog tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Bu işlemleri bir uzmana yaptırmadığın takdirde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplanmaya sebep olabilirsin.
Siyah noktalar çok yüzeysel ise profesyonel yerlerde cilt bakımı ile temizlenebilir. Eğer çok sayıda ve derin yerleşimli ise cilt doktoru kontrolünde tedavi olunmalıdır. A vitaminli ve salisilik asit içeren krem şeklinde ilaçlar, siyah noktaları temizler ve yeni siyah noktaların oluşmasına engel olur.
Cildin ihtiyacına göre kliniğimizde Uzman Cilt Doktorumuzun muayenesi sonucunda 6-8 seans olarak planlanır. 2 hafta aralıklarla uygulanır. Uygulama öncesinde lokal anestezik krem kullanılır. Uygulama sonrasında 1-2 gün süren çok hafif bir kızarıklık olur.
Yanaklarda siyah nokta olabileceği gibi en çok burunda siyah nokta görülür. Ancak vücudun her yerinde siyah nokta olabilir.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri