Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır, Yetiştirilir? Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir.
İlk gördüğümüzde şaşırmıştık. "Közlenmiş sarımsak" diyen oldu, "genetiğiyle oynanmış, yenmemesi gerekir" diyen oldu fakat Metro Toptancı Market bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'de ilk kez Coğrafi İşaretli üründen elde edilen Siyah Sarımsak satışına başladı.
Kastamonu Taşköprü'de bulunan siyah sarımsak, Çin ve Kore'de 'uzun yaşam kaynağı' olarak nitelendiriliyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan siyah sarımsak, beyaz sarımsağın kurutulmasıyla elde edilir.
İklim İsteği: Sarımsak ılıman iklimleri sever. Sıcaklığın 15-20 0C olması yeterlidir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir.
Kilosu 25 lira olan Kastamonu'nun dünyaca ünlü coğrafi işaret tescilli ürünü Taşköprü sarımsağının fiyatı, siyaha dönüşünce uçuyor. Kilosu 2 bin euroya yurt dışına satılıyor.
Şifalı olan Yabani sarımsak diğer adıyla Ramsons Türkiye ve Rusya'da popüler bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Adana ve Tunceli yörelerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygınlıkla görülür. Bitki gölgeli ve nemli bölgeyi sever, çalılıklarda ve orman alanlarında yetişir.
Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasındaki en büyük fark siyah sarımsağın daha güçlü besin öğelerine sahip ve kokusuz olmasıdır. Normal sarımsağa göre daha güçlü antioksidan özellik gösteren siyah sarımsağın düzenli kullanımı günlük enerjiyi, bağışıklık sistemini ve vücuttan toksik madde atılımını destekler.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Tam bir şifa deposu olan siyah sarımsağın tadı ise tam bir merak konusu. Beyaz sarımsaktan farklı olarak erik kurusunu andıran bir tada sahip. Doğal bir antibiyotik olan siyah sarımsak makarnalar, pizzalar ve salatalarda kullanılabilir, et yemeklerinin yanına püre şeklinde sos olarak kullanılabilir.
(Siyah) Kara sarımsak yağı saç çıkarır mı? Bu akıllarda kara sarımsak yağı saç çıkarır mı sorusunu oluşturmaktadır. Siyah sarımsak yağını düzenli şekilde kullandığınızda saç diplerini beslemiş olursunuz. Saçların ihtiyaç duyduğu nemi ve vitamini kara sarımsaktan alabilirsiniz.
Beyaz sarımsak kadar keskin bir kokusu olmayan, mide yakmayan ve faydalı bir alternatif olan siyah sarımsak son dönemde en çok konuşulan besinler arasında.
Yerli ve Çin sarımsağı arasındaki farklar
Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağının arasındaki farkları şöyle ifade etti: "Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Dolaba koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor.
Sarımsağın kurutulmasıyla birlikte kokusu azalır ve acılığı da giderilir. Siyah sarımsak, tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Sarımsak nasıl siyaha dönüşür? İçeriğinde şeker ve amino asit bulunan sarımsak, fermantasyon sürecine girdiğinde koyu renkli bir madde olan melanoidin üretir. Sarımsağa siyah rengini veren işte bu maddedir. Bu süreç tamamen doğal bir süreçtir.
Sarımsak ne zaman dikilir? Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor.
Siyah sarımsağı kullanmanın pek çok yolu vardır. MAkarnalarda, köfte harcının içinde, kahvaltıda kızarmış ekmeğin üzerine, domates ve pizza soslarında siyah sarımsak eşsiz bir aroma katar ve yemeklerinizde fark yaratır. Kuşkonmazları sert kısımlarından ayırın ve zeytinyağda çevirerek kavurun.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yiyebilir. Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir.
Tunceli Dağ Sarımsağı bölgeye özgü bir üründür, yani endemiktir. Tunceli'de daha çok Ovacık civarında dağlarda doğal olarak yetişir. Tunceli Dağ Sarımsağının özelliği tek diş olması, iri olması ve doğal olarak kendi yetişmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri