Karbonu azaltılmış ve/veya meydana gelebilecek grafitin biçimi nedeniyle iç çentik etkisi hafifletilmiş olan temper döküm, dayanım ve şekil değiştirme özellikleri bakımından kır döküm ile çelik döküm arasında yer alır. Kırık yüzeyi görünümüne göre, beyaz ve siyah diye ayırt edilen iki çeşidi vardır.
Temper dökme demir: Bu dökme demir türü, aslında beyaz dökme demir olarak katılaştırılır. Yani karbon tamamıyla yapıda çözünmüş halde (sementit olarak) kalacak şekilde dökme demirin katılaşması sağlanıyor.
Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
Bu yazıda ele alacağımız temper dökme demir, aslında beyaz dökme demir yapısına sahip olacak şekilde döküm yapılarak elde ediliyor.
Beyaz dökme demir, aslında çeliğe benzer bir yapı sergiliyor. Çelik üretiminde de demir karbonla alaşımlanıyor. Fakat çelik üretiminde demir içinde bulunan karbon miktarı çok düşük olduğu için, bu karbon katılaşma sırasında yapıdan ayrışmıyor ve çözünmüş olarak kalıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Gri dökme demir, serbest karbonların ferrit veya perlit matrisi içinde grafit lamelleri şeklinde katılaştığı demir-karbon-silisyum alaşımlarıdır. Bileşimindeki karbon oranı %2.5 ile %4 ve silisyum oranı ise %1 ile %3 arasındadır. En yaygın ve en düşük maliyetli dökme demir grubudur.
Yüksek kromlu beyaz dökme demirlerin aşınma direnci ve tokluk özellikleri iyidir. Genel- likle bu grup dökme demirler çamur pompalarında, tuğla kalıplarında, çeşitli mineral delme, sert ka- yaları işleme ekipmanlarında ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır [2,3].
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Titanyumun gri dökme demirdeki etkisi
Bu nedenle gri dökme demirin sertliğini arttırmak için zaman zaman bu elementten faydalanabiliyoruz. Titanyum, karbür yapıcı bir element olması nedeniye, ötektik dönüşüm sırasında ortaya çıkan aşırı soğuma miktarını arttırıyor [2].
Dökme demirlerin kaynağı içeriğindeki yüksek karbon, metalurjik mikroyapıları ve düşük süneklik gibi metalurjik özellikleri sebebiyle çok problemlidir. Kaynak işlemi eesnasında karbon kaynak metaline ve ısıdan etkilenen bölgeye yayılarak sertliği ve kırılganlığı arttırır.
Döküm tavalarda temel olarak iki çeşit kaplama bulunur: doğal ve emaye. Doğal döküm tavalar, zamanla kullanıldıkça üzerinde doğal bir anti-adhezif (yapışmaz) tabaka oluşturur. Emaye kaplı döküm tavalar ise, cam benzeri bir malzeme olan emaye ile kaplanarak yemeklerin yapışmasını önler ve kolay temizlik sağlar.
Dökme demirleri çeliklerden ayıran Özellikler arasında aşağıdakiler çok belirgindir. 1. Dökme demirler sünek değillerdir; kopmada uzama göstermezler; dövülemezler, haddelenemezler. 2. Isıtıldıklarında hamurlaşmazlar, katı halden doğruca sıvı hale dönüşürler.
Düşük alaşımlı beyaz dökme demir: Düşük alaşımlı beyaz dökme demir, nikel, molibden, vanadyum ve diğer elementlerin düşük oranlarda eklenmesiyle elde edilir. Bu alaşımlar, beyaz dökme demirin mekanik özelliklerini ve aşınma direncini artırır, ancak korozyon direnci üzerinde daha az etkisi vardır.
Pik dökümün tam olarak eridiği sıcaklık değeri, kullanılan malzemenin özelliklerine ve yapılan işlem tipine göre değişebilir. Bunun yanında pik döküm malzemeleri genellikle 1200-1400°C aralığında erimeye başlar.
GG25 pik döküm sıklıkla kullanılan dökme demir çeşitlerinden birisidir. Yüksek mukavemet kabiliyetiyle bilenen bu türün aşınma dayanımı da oldukça yüksektir. İyi işlenebilir olması onu sektörde çok tercih edilen bir malzeme haline getirmektedir. İdeal seviyedeki gerilim oranının yanı sıra ince bir yapısı vardır.
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
Küresel Grafitli Dökme Demir (GGG)
Küresel grafitli dökme demir, bileşimindeki grafit küresel şekilde olan dökme demirdir. Bu dökme demire SFERO DÖKME DEMİR de denir. Karbonun yaprağımsı lamelden küre şekline dönüşmesini sağlamak amacıyla erimiş dökme demire az miktarda Magnezyum (Mg) veya Seryum (Ce) katılır.
Küresel Grafitli Dökme Demir Nedir? Keith Millis tarafından 1943 yılında keşfedilmiştir, grafit bakımından zengin bir dökme demir türüdür. Çoğu dökme demir çeşidi kırılganlık ve gerilim açısından zayıfken küresel grafitli dökme demirler grafitlerin kapanımları sayesinde küresel grafitli bir iç yapı oluşumu sunar.
Katılaştıktan sonra bileşimindeki karbonun büyük bir kısmı serbest grafit yaprakları (lamel-pul) hâlinde bulunan bir dökme demir çeşididir. Kırıldığı zaman yüzeyi isli gri görünüşlüdür. Grafitten dolayı rengi esmer olan bu dökme demire lamel grafitli dökme demir veya GRİ DÖKME DEMİR denir.
Genel olarak, pik döküm özellikle otomotiv endüstrisi, makine ve ekipman imalatı, inşaat sektörü, havacılık endüstrisi ve enerji sektörü gibi birçok endüstride önemli bir rol oynamaktadır. Pik dökümün avantajlarından yararlanılan bu alanlarda çeşitli parçalar ve bileşenler üretilmektedir.
Sferö döküm veya küresel grafitli dökme demir, kendine özgü bir demir türüdür, dökümden önce, darbeye karşı fevkalade güçlü bir yapı kazanması ve uzun ömürlü olması için magnezyumla özel bir işleme (aşılamaya) tabi tutulur.
Beyaz Dökme Demir
Yapısındaki sert demir karbon bileşiklerinden dolayı oldukça sert yapıdadır. Bu yapı beyaz dökme demirlerin en önemli özelliklerindendir. Yüksek aşınma direnci ve sertlik sağlar. Bu yüzden gevrek özellik gösterir.
Demir cevherleri doğada Manyetit (Fe3O4), Hematit (Fe2O3), Limonit (2Fe2O3. 2H2O), Götit (Fe2O3. H2O), Siderit (FeCO3) ve Pirit (FeS2) mineralleri şeklinde bulunmaktadır.
Pik demir, yüksek karbon içeriğine sahip bir demirdir. Pik demir, yüksek fırında demir cevherinin külçe halinde eritilmesiyle hazırlanır. Pik demir, ilk olarak Antik Mısırlılar, Yunanlar ve Çinliler tarafından MÖ 1100'lerin başından üretilmeye başlanmıştır.
EN-GJS-500-7, DIN EN 1563 Avrupa standardında orta dereceli sfero döküm demirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri