-Kara üzüm çekirdeğinin içinde yüksek miktarda E vitamini bulunur. -Vücutta bulunan kolajen miktarını önemli ölçüde artırarak kemik ve cilt sağlığına destekler. -Beyin işlevlerini desteklemeye yardımcı olur. -Siyah üzüm çekirdeği, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Üzüm çekirdeği % 40 lif, % 16 esansiyel yağ, % 11 protein, % 7 fenolik bileşik (tannin vb.) ve diğer bileşiklerden (şeker, mineral vb.) oluşur ve bunun yanında yüksek miktarda E vitamini içerir. Proantosiyanidinler askorbik asit ve E vitamininden daha başarılı antioksidan özelliği gösterirler.
Yapılan çalışmalarda üzümün çekirdeği, kabuğu ve sapında östrojenin özelliklerini gösteren fitoöstrojenlerin bulunduğu ve bunların kolesterolun birikimini önlediği bulundu. Üzümün kadınlarda aterosklerozdan koruyucu rolünün de bununla ilgili olduğu düşünülüyor.
Antioksidan kaynağı olan üzüm çekirdeği, vücutta meydana gelen toksin, iltihap ve enfeksiyonun en kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Yüksek kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
İlgili 25 soru bulundu
Çünkü üzüm çekirdeği müthiş bir antioksidan deposu! Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Siyah ve sarı üzümün çekirdekleri, kalp sağlığınızı koruyacak kadar etkilidir. Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller.
Fazla salgılanan östrojen hormonu cinselliğe karşı soğumaya neden olur, Kadınlarda östrojenin aşırı olması ruhi dalgalanmalara ve mutsuzluğa yol açar, Östrojenin fazla olması devamlı olarak şişkin hissetmeye ve vücudun şişmesine neden olabilir, Fazla östrojen yüzünden memelerin hassasiyeti artar ve memeler şişer.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Östrojen, kemikleri güçlü tutmak için kalsiyum, D vitamini ve diğer minerallerle birlikte çalışır. Östrojen seviyeleriniz düşükse, kemik erimesi yaşayabilirsiniz. Tedavi edilmezse, kadınlarda düşük östrojen infertiliteye (kısırlık) yol açabilir.
Üzüm, bebeklerin kemik gelişiminde ve beyin gelişiminde çok önemli bir faktördür. İçerisinde demir, manganez, iyot, potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri bulundurduğu için oldukça faydalıdır.
CİLT SAĞLIĞI
Üzüm çekirdeği yemek, çok daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur. İçeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
İçeriğinde bol miktarda antioksidan yer aldığı için vücuda dışarıdan girmeye çalışan oksidanlara karşı korur. Pıhtılaşmanın önüne geçen siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda da zayıf olan damarların güçlenmesini destekler.
Siyah kuru üzüm her zaman alınıp tüketilebilir. Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Siyah üzüm çekirdeği, demir elementi açısından zengindir. Bu sebepten anemi (kansızlık) sorunlarında kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği etken maddesi olan proanthocyanidinin antioksidan gücü sayesinde, iyi bir serbest radikal temizleyici ve bu nedenle koruyucu ve kanser tedavisine destek vericidir.
Günde 5 fincan kahve içen kadınlar -bir fincan kahve içenlere göre- yüzde 57 daha fazla östrojen hormonu salgılar. Düzenli kahve içen kadınlarda meme kanseri riski yüzde 20 daha az olur.
Kekik vücutta östrojen gibi davranabilir. Meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis veya rahim fibroidleri gibi hormona duyarlı durumlarda kekik kullanmamak gerekir.
Baklagiller, tohumlar, susam, soya fasülyesi, keten tohumu, havuç, elma, üzüm, kırmızı meyveler fitoöstrojen içeren gıdalar arasındadır. B ve D vitamini takviyesi ve bor mineralinin de östrojen mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
Kadınların cinsel isteğini artıranlar, testesteron hormonu ve her ay yumurtalıklar ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan testesteron (erkeklik) hormonu. Testesteron seviyeleri yumurtalama sürecinde yükselirken, araştırmalar bu dönemde kadınların cinsel isteğinin arttığını gösteriyor.
Normal yumurtadan 5 kat fazla fosfor, 8 kat daha fazla protein var. Hatta içinde B1 ve B2 vitaminleri de yüksek oranda mevcuttur. Ancak içerdiği östrojen hormonu nedeniyle sadece haftada bir kez yedirilmesi gerekmektedir.
Kolesterolün damarlarda birikmesine engel olur. Bu yüzden damar tıkanıklığına engel olur. Siyah üzüm çekirdeği çok etkili bir kan yapıcıdır' sözlerini kaydetti. Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden Abdullah Yakar, varis tedavisine de yardımcı olduğunu dile getirdi.
OPC nedir? Oligomeric Proanthocyanidin üzüm çekirdeğinde bulunan çok güçlü bir antioksidan maddedir. OPC'nin en önemli özelliği, kan yağının ve kolesterolün oksitlen-mesini önlemeye çalışmasıdır.
Siyah üzüm çekirdeği bir blender yardımıyla öğütüldükten sonra yoğurt ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Siyah üzüm çekirdeğini tüketmek için en ideal ölçüyse yarım çay bardağı yoğurda bir çay kaşığı kadar üzüm çekirdeği şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri