Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır. Kostik muamelesinin ardından siyah rengin sabitlenmesi için ferroglikonat vb kimyasallarda da bir süre bekletilebilir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
5 Litrelik Bidona Siyah Zeytin Kurma
Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin. Bu şekilde kurduğunuz zeytinler ortalama 4 ile 6 ay içerisinde yemeğe hazır hale gelecektir.
Mutlu son 22. gün sonunda siyah zeytininiz eşsiz lezzetli bir şekilde sofraya gelmeye hazırdır🌹❤️.
İlgili 23 soru bulundu
Sirke ve Tuz Ekleyin
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Bu işlem genellikle bir ay gibi bir sürede tamamlanır ve zeytin tadını bulmuş olur. Zeytinler çıkarıldıktan sonra ise yıkama işlemi yapılmamaktadır.
Toplanması tamamlanmış zeytin bahçelerinde toplama işine devam edilir. Bu aylarda, havanın ve toprağın müsait olduğu bir dönemde, toprağın derince sürülmesinin yararı çoktur. Bu sürme işlemi, ilerideki ilkbahar yağmurlarının toprağa daha iyi işlemesini sağlayacağı gibi yabani otlarda toprağa gömülmüş olur.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Ancak halk arasında hem çizme hem de kırma zeytinde her gün su değişimi ile zeytinin iki hafta gibi kısa sürede tatlanarak hemen tüketilmesi sağlanabilmektedir. Ancak bu durumda zeytin daha kısa sürede yumuşayabileceğinden çabuk tüketilmesi zorunlu hale gelir.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Özellikle siyah zeytinde görülen bozulma türlerinden birisi zar oluşumudur. Üstü açık beton fermantasyon tanklarının yüzeyinde özellikle sıcak havalarda kefeke adı verilen bir zar oluşur. Bu zarda çeşitli bakteri, küf ve maya meydana gelir.
Meyve oluşumundan itibaren alınan yağış, zeytinde büyümeyi ve yağlanmayı sağlıyor. Bu nedenle üreticiler hasat için yağmuru bekliyordu. Birkaç gündür Marmara ve Ege Bölgesi'ni etkileyen yağışlarla soluk alan üreticiler, yılın oldukça kurak geçtiğini anlattı.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
4. 30 gün boyunca her gün 1-2 dakika tuzun karışıp zeytinin suyunu salması için zeytin kavanozunu sallayın. 5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşemor renk almağa başladığı zaman ve tane buruşmadan yapılır. Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.
Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri